dinsdag 5 februari 2019

De Patrijzen in Twenterand  zoeken assistentie voor een schoolproject.

Kinderen maken zich steeds vaker zorgen om de toekomst van de wereld. Ze spijbelen zelfs om de politiek duidelijk te maken dat er wat moet gebeuren om het klimaat te redden. Maar ook in de scholen zelf wordt daar veel aandacht aan besteed. Twenterand loopt daarmee al voorop: al een paar jaar wordt gewerkt aan het opfleuren van het buitengebied van de gemeente. Daar is zelfs een heuse mascotte voor aangewezen: de patrijs! Vroeger een heel algemene vogel, nu bijna verdwenen. Twenterand probeert nu zoveel mogelijk plekken zo in te richten, dat patrijzen er zich weer thuis voelen.

Patrijzen houden immers van een mooi, kleinschalig landschap met veel bloemen en insecten. Waar patrijzen zich thuis voelen, is het dan ook meteen geschikt voor een hele reeks andere soorten. Bovendien is zo’n omgeving ook heel aantrekkelijk voor mensen, ook niet onbelangrijk. Maar ook in een plattelandsgemeente als Twenterand groeien veel kinderen op in een stenen omgeving.

Om ze te laten zien, dat ze zelf veel kunnen doen aan een groenere toekomst wordt de hulp van de patrijs ingeroepen. Voor de scholen in de gemeente is een heel lespakket gemaakt, om kinderen kennis te laten maken met de leefomgeving van de patrijs. Er is een leskist, er zijn filmpjes en foto’s van patrijzen, gemaakt in de eigen omgeving. Maar vooral: ze gaan zelf ook naar buiten! Ze gaan helpen met het zaaien van wilde bloemen, op bezoek bij een imker, ze maken een bijenhotel.

Alleen: dit kunnen de juffrouwen en meesters niet alleen af, die hebben het al druk genoeg. Er wordt dan ook gevraagd om mensen die bij de lessen eens willen helpen! Vrijwilligers die zich ook druk willen maken voor een mooiere en betere leefomgeving. Veel mensen steken af en toe al wel eens de handen uit de mouwen bij het onderhoud van de natuur. Maar dat is niet voor iedereen weggelegd, en dan is het schoolproject een heel mooi alternatief! Aanmelden kan via wiesmetdepatries@twenterand.nl , en daar kun je ook terecht als je eerst wat meer wilt weten over het schoolproject.

Klik maar op deze flyer om hem beter te bekijken

Meer informatie is hier ook op de site van onze gemeente te vinden.

Deel deze pagina