De Vleermuizenwerkgroep is momenteel de jongste werkgroep van de KNNV en is in het voorjaar van 2013 opgericht door Herman Limpens. Met een aantal enthousiaste vrijwilligers proberen we meer te weten te komen van de vleermuispopulatie in Wageningen en omstreken. We doen dit aan de hand van een drietal projecten.

De hopping detector
In het actieve seizoen van vleermuizen wordt de batlogger ingezet. Dit apparaat ‘hopt’ door de achtertuinen van Wageningen en registreert steeds twee nachten de foeragerende en overvliegende vleermuizen in de tuin. De werkgroep plaatst de batlogger in de tuinen en haalt hem ook weer op. Altijd al eens willen weten welke vleermuissoorten er rond uw tuin vliegen? Via het mailadres knnv.vleermuizen@gmail.com kunt u zich aanmelden voor volgende zomer.

NEM VTT
Als onderdeel van het Netwerk Ecologisch Monitoring rijdt de werkgroep elke zomer drie autotransecten met een batlogger. We hebben een route in Renkum, in het Binnenveld en in Ede. Op deze manier wordt er jaarlijks informatie verzameld voor het zomermeetnet van de Zoogdiervereniging. Dit meetnet is specifiek gericht op de soorten gewone dwergvleermuis, ruige dwergvleermuis, rosse vleermuis en laatvlieger.

Excursies
In het actieve seizoen van de vleermuis organiseren we een aantal avondexcursies. Met behulp van een batlogger/batdetector gaan we op zoek naar vleermuizen en hun verblijfplaatsen. In 2016 zal de laatvlieger hierin centraal staan.

Alle geluidsbestanden die we in het actieve seizoen van de vleermuis verzameld hebben, moeten natuurlijk ook uitgewerkt worden. Dit doen we in de winter. Wanneer de vleermuizen in winterrust verkeren, analyseert de werkgroep de opnames met behulp van een computer en het programma batexplorer. Een hele klus!

Nieuwsgierig geworden? Kom gerust een keertje langs of stuur een mailtje naar knnv.vleermuizen@gmail.com en dan nemen wij contact met u op. In de winter komen we om de drie weken samen in het Groene Wiel, in de zomer onregelmatiger, afhankelijk van de weersomstandigheden.