Datum: 
zondag 17 februari 2019 10:00
Type activiteit: 
Excursie

 

Algemene excursie binnenstad Schiedam

op zondag 17 februari 2019

 

Vandaag eens iets heel anders dan anders: de oude binnenstad van Schiedam! “Wat is dáár nou te zien voor natuurliefhebbers?” hoor ik al vol ongeloof vragen. Welnu: een rijke begroeiing - met o.a. diverse varens - op oude muren, met  name van de ruïne van Huis te Riviere en verschillende havenkaden. Op 14 oktober hadden Geertje en ik hier een veldexcursie voor de Nederlandse VarenVereniging (zie foto), en die mensen waren heel enthousiast.

 

Huis te Riviere (ook wel Huis Mathenesse of Slot Mathenesse) is het oudst bekende rechthoekige kasteel in het Graafschap Holland. Het is gebouwd door Aleid, gravin van Holland, in 1262. Alleen de basis van de donjon is bewaard. Vrouwe Aleida, van wie een standbeeld bij de ruïne staat, was een dochter van Floris IV en zus van Willem II. Jarenlang stond de ruïne vrij, maar in de jaren ‘70 is pal er tegenaan het kolossale stadskantoor gebouwd, wat een hoogst merkwaardig contrast oplevert.

 

De ruïne is gesloten voor publiek, maar wij mogen er in! Waarschijnlijk zijn vele geboren en/of getogen Schiedammers hier nog nooit binnen geweest. Na het bezoek aan de ruïne maken we een korte stadswandeling, o.a. naar de Korte Haven.

 

Aanmelden bij Loek Batenburg, telefoon 06-12950962. We verzamelen om 10:00 uur bij het Theater aan de Schie, Stadserf 1, Schiedam. Parkeren in de binnenstad is op zondag gratis.

 

Loek Batenburg

Georganiseerd door: 
Vertrekplaats: 
Theater aan de Schie, Stadserf 1, Schiedam.
Contactpersoon: 
Loek Batenburg
Vindt plaats in: 

Deel deze pagina