Datum: 
zaterdag 14 september 2019 09:00
Type activiteit: 
Excursie

 

Algemene excursie Zandmotor op zaterdag 14 september 2019


De zandmotor is een schiereiland aan de Delflandse kust tussen Ter Heijde en Kijkduin. Het is in 2011 opgespoten om afslag van de kust tegen te gaan. Wind, golven en zeestroming verspreiden het zand langs de kust. Uiteindelijk zal de zandmotor volledig verspoeld zijn, maar dat zal naar verwachting tientallen jaren kunnen duren. Tot die tijd bepalen de natuurkrachten grotendeels het aanzien van het gebied.


Zandbanken vormen zich voor het strand, waar zeevogels dankbaar gebruik van maken. Aalscholvers, zilver- en mantelmeeuwen zijn er dagelijks te vinden. Ook zeehonden verblijven langer voor de kust, nu er meer rustplekken te vinden zijn.
Op de zandmotor groeien pioniersoorten als Zeeraket en Zeepostelein. Samen met Biestarwegras, Helm en Zandhaver laten zij jonge duintjes ontstaan. Langs de vloedlijn juttend, verraden de aanspoelsels het leven dat zich onder de waterspiegel afspeelt. Ook restanten uit een ver verleden kunnen gevonden worden. Overblijfselen uit de ijstijd in de vorm van botresten van bijvoorbeeld Mammoet of Wolharige neushoorn.


Verzamelen: 9:30 uur te Kijkduin aan het einde van de Machiel Vrijenhoeklaan 450.
Meerijden vanuit Schiedam: 9:00 uur, parkeerplaats MotoPort ter hoogte van Nieuwpoortweg 2.
Aanmelden: Joost de Kurver, tel. 06-30716198.

Georganiseerd door: 
Vertrekplaats: 
Nieuwpoortweg 2 in Schiedam.
Vindt plaats in: 

Deel deze pagina