Datum: 
vrijdag 12 juli 2019 22:15
Type activiteit: 
Excursie - vlinders insecten

 

Vr 12 jul IWG i.o.-avond Nachtvlinders in de Broekpolder vanaf 22.15 uur. Opgave verplicht. 

Nachtvlinders in de Broekpolder
In Nederland vliegen zo’n 2400 soorten nachtvlinders rond, van hele kleine tot hele forse met vaak illustere namen zoals Witte Tijger, Veelvraat en Hyena. Veel van deze nachtvlinders zijn verrassend kleurrijk.


Ook in de Broekpolder vliegen hoogstwaarschijnlijk honderden soorten rond. Een van de manieren om dit vast te stellen is om als het donker is ergens te gaan staan met een gespannen laken met een felle lamp ervoor. De felle lamp trekt nachtvlinders aan, die dan vaak op het laken gaan zitten rusten.
De Broekpolder is in ontwikkeling. Het is interessant om te zien welke soorten er vliegen. Daarom staan we er vanaf april tot oktober eenmaal per maand met een lakenopstelling. We mogen gebruik maken van de gastvrijheid van het archeologisch erf en op de terp bij het Rottahuis gaan staan. Dit heeft als voordeel dat het licht uitstraalt over de Ruigte, het archeologisch erf en het hondenuitlaatgebied.


De eerste avonden leverde al een aantal verrassingen op zoals de Duinworteluil, een soort die eigenlijk alleen langs de kust leeft en de Levervlekmot. Ook hebben we al een aantal hele mooie vlinders gezien, zoals de Kleine Groenbandspanner en de Lieveling.


Omdat nachtvlinderen met een laken sterk weersafhankelijk is, zijn de data van de avonden indicatief. Belangstellenden kunnen zich opgeven bij Ben Gaxiola (06 51 299 329 of bgaxiola@chello.nl) U wordt dan ge-waarschuwd wanneer er weer een avond is.

Georganiseerd door: 
Vertrekplaats: 
volgt bij de aanmelding.
Vindt plaats in: 

Deel deze pagina