zondag 12 januari 2020

Op vrijdagavond 8 november richtte de Plantenwerkgroep zich op mossen. Van die bijeenkomst is toen een nieuwsbericht op de website gemaakt. Met name de vondst van de Mosmuglarve was bijzonder. Hoewel ook nog een nader verslag van die Mosmuglarve was gemaakt is door omstandigheden dat verslag na enige tijd nu ook te lezen op de website. Het is een interessant verslag wat ik een ieder van harte kan aanbevelen om dat te lezen.

Tussen het mos van de Kooiakkers

Voor de mossenavond van onze Plantenwerkgroep op 08.11.19 heb ik her en der wat mossen weggeplukt van de Kooiakkers. Voor iemand die er niet zo erg in thuis is valt het determineren van mossen niet mee. Toch zijn we er in geslaagd om Slank veenmos, Rood viltmos en Groot rimpelmos te indentificeren. Met een mosje dat in een zeer nat stuk rietland, zeg maar praktisch in het water groeit hebben we meer moeite. Misschien is het fijn laddermos want daar komen we op met de sleutel van de “Veldgids mossen”. Echter de afbeelding lijkt niet op ons mosje, maar dat kan dan weer slecht ontwikkeld zijn…
Thuis gekomen gooi ik een bakje mos nooit zomaar weg. Je weet nooit wat er nog meer in kan huizen. Bij het zorgvuldig uitpluizen valt mijn oog op iets dat haast net zo groen is als het mos. Het is een centimeter lang en een paar millimeter breed en ziet er uit als een larve. Onbeweeglijk ligt het in het bakje. Dood? Of aangetast door een sluipwesp? Als ik later weer eens in het bakje kijk is het weg. Het leeft dus en houdt niet van veel licht want het is weggekropen onder het mos.
Via het boekje “Macro-invertebraten en waterkwaliteit” Van N. de Pauw en R. Vannevel kom ik er achter dat het de larve van een mosmug is. In “Vijver, sloot en plas” van Marten Scheffer en Jan Cuppen lees ik dat deze larven niet opvallen omdat ze nauwelijks bewegen. Ook zijn camouflage is perfect. De groene kleur (hij eet mos) en de rijen met uitsteeksels zorgen ervoor dat hij sterk op een mosje lijkt. Mosmuggen worden ook wel buismuggen genoemd, het zijn een soort middelgrote langpootmuggen. Via internet heb ik er ook nog een naam bij gevonden: Triogma trisulcata.

 

Deel deze pagina