Datum:
woensdag 15 april 2020 20:00
Type activiteit:
Cursus

Net zoals met het oog zijn vogels (minstens zo) goed te determineren aan de hand van hun geluiden. In de regel worden ze zelfs eerder opgemerkt door het geluid dat ze voortbrengen.

In deze cursus is het de bedoeling door de geluidsbarrière te gaan om zo aan de hand van hun geluiden het aantal vogelwaarnemingen in het veld te vergroten alsmede hun determinatiemogelijkheden. In een vierluik zal achtereenvolgens aandacht worden geschonken aan de vogelzang, de trekroepen, de lokroepen en de alarmroepen.

Deel 1 van de cursus is gewijd aan de vogelzang. De theorieavond van de minicursus vogelzang vindt plaats op woensdag 15 april 2020 van 20-22 uur in het gebouw van Helicon, Socrateslaan 22A, 3707 GL Zeist en de praktijkles is op zaterdagochtend 18 april 2020.

Verwacht wordt dat de cursisten een instapniveau hebben en in het veld zingende Zwarte roodstaarten en Boomleeuweriken actief kunnen herkennen en van elkaar kunnen onderscheiden.

In deel 1 van de cursus zal met name aandacht worden besteed aan de zang van vinken, vliegenvangers, mezen en rietzangers.

Als cursusboeken worden gebruikt ‘Nature’s music’ door Peter Marler en Hans Slabbekoorn van Elsevier Academic Press uit 2004 en ‘Veldgids vogelzang’ door Dick de Vos van de KNNV Uitgeverij uit 2019.

De docent is Han van der Kolk en er is plaats voor maximaal 15 deelnemers.

De kosten voor deel 1 van deze cursus (inclusief hand-outs en koffie/ thee) bedragen voor leden van de KNNV/ IVN € 15,- en voor overigen € 20,-.

De kosten dienen, na bevestiging van de deelname, vooraf betaald te worden op bankrekening nr. NL 93 INGB 0003720624 t.n.v. de KNNV afd. Zeist, Heuvelrug en Kromme Rijn.

Opgave en informatie bij Lieke Versantvoort; het liefst via de email n.h.secretaris@heuvelrug.knnv.nl of eventueel via 030-6562463.

Vertrekplaats:
Gebouw Helicon, Socrateslaan 22A, 3707 GL Zeist