Terug naar Kennisbank

Hoeden en hoofddeksels

Soms word je verrast door wat de natuur aan verscheidenheid te bieden heeft en dat geldt zeker voor het schimmelrijk. Zo stuurde iemand  mij een foto van een paddenstoel die je in geen enkel boek vindt. De hoed zag eruit als een kluifzwam, maar dan op een niet passend steeltje.

De foto kwam o.a. bij mij terecht en het kostte me niet veel tijd en moeite om er de verwrongen hoed van een fopzwam in te zien. Onderin de foto zie je een normale vorm.

Fopzwam

Fopzwam

Nu weten we van Prinsjesdag dat ook in het mensenrijk hoofddeksels er zo uit kunnen zien, dus wat dat betreft zijn er overeenkomsten tussen beide rijken. Het verschil zit hem natuurlijk vooral in de motivatie; bij de een misgeboorte, bij de ander een (mis)koop. Hoe zo’n wonderlijke vorm ontstaat heb ik nog niet kunnen ontdekken, maar heeft wellicht een genetische achtergrond en dat met name bij dit geslacht (Laccaria), waartoe ook de rodekoolzwam behoort. Ook bij deze soort heb ik aparte hoeden waargenomen zoals een klein hoedje omgekeerd bovenop de normale hoed. Ik weet niet of de ingestuurde afbeelding hiervan meegaat bij dit artikel.

Ook andere zeldzaamheden passen in dit verhaal. In Couwenhoven vond ik enige jaren geleden een stelletje plooivoetstuifzwammen die samen opgroeiden; het was echt een stelletje. De foto heeft indertijd in het landelijke blad van de KNNV ‘Natura’ gestaan, maar wil ik ook hier graag laten zien.

Plooivoetstuifzwam

Plooivoetstuifzwammen

De 2 staan tegenover elkaar en het lijkt van een innigheid die bijna ongepast is in de berm van een dichtbevolkte wijk. Vooral natuurlijk als je er 2 gehoofddoekte meisjes in ziet die zich min of meer onzichtbaar proberen te maken door helemaal in elkaar op te gaan.

Later, d.w.z. dit jaar, vond ik aan de Koelaan in Zeist opnieuw 2 plooivoetstuifzwammen die nog niet zo ver waren als het eerdere paar, maar wel degelijk elkaars gezelschap ‘zochten’. Tja, en dan kun je wel beginnen over myceliumdraden die in de grond samenkomen en daarna via verdichting een vruchtlichaam vormen, want dat is biologie en dat zijn schimmels, maar wat ik in dit artikeltje probeer over te brengen is deze keer geen biologie, maar een vleugje romantiek. Ook dat is er in het schimmelrijk!

Tekst en foto’s: Bert Tolsma

Kenmerken

Datum 2020 / 09
Publicatie Artikel
Auteur Bert Tolsma
Thema Geen

Dit is een kennisbank artikel van KNNV | Afdeling Zeist, Heuvelrug en Kromme Rijn.

Bezoek de site