De 26e nieuwsbrief “Kijk op exoten” is sinds eind januari beschikbaar. Voor wie geen (gratis) abonnement heeft zijn alle voorgaande nieuwsbrieven nog te lezen op http://www.knnv.nl/knnv-landelijk/meld-invasieve-soorten. Ook te vinden via de website van de KNNV-afdeling.

Exoten zijn dieren en planten die niet van nature in ons land thuishoren en schade kunnen aanrichten. Er zijn er wellicht veel meer dan je denkt.

In het laatste nummer is te lezen over de rugstreepsteurgarnaal, die geen grote impact op de inheemse flora en fauna lijkt te hebben. Dit geldt ook voor de mooie goudgele of zwavelgele plooiparasolzwammen, die soms te vinden zijn in bloempotten met planten afkomstig uit de tropen. Exotische landplatwormen hebben wel een slechte naam. Ze zijn vraatzuchtig, eten regenwormen en slakken en kunnen zo de lokale biodiversiteit en bodemvruchtbaarheid verminderen. Ze kunnen een stukje van hun staart afbreken en dit groeit dan in een week uit tot een nieuw volwassen exemplaar. Gelukkig komen ze vooral in gecontroleerde omgevingen voor, zoals in kassen en tuincentra.

Verder in dit nummer informatie over uitheemse slangen, waaronder de Russische rattenslang en gestreepte ringslang, het aantal rosse stekelstaarten (watervogels) dat in Nederland overwintert, nieuwe bestrijdingsmethodes voor muskusratten en nieuw lesmateriaal over invasieve exoten voor o.a. studenten in het mbo-groenonderwijs. Abonneren kan via www.ravon.nl/nieuwsbriefexoten

Deel deze pagina