De nieuwsbrief van KKNV-afdeling Zeist, Heuvelrug en Kromme Rijn, nummer 3 - februari 2020   Bekijk de webversie

Wolven in Nederland als eerste aftrap in het kader van de Groene Lezingen.

GROENE LEZINGEN
Lezing 'Wolven in Nederland' op 14 april 2020, door Glenn Lelieveld
Op dinsdag 14 april 2020 geeft Glenn Lelieveld om 20:00 uur een lezing over de terugkeer van wolven in Nederland bij Bibliotheek Idea Zeist. Hoe gaan wij om met de komst van de wolf? Zijn wolven gevaarlijk voor mensen? Wat betekent de komst van de wolf voor boeren? Is er in Nederland genoeg ruimte voor wolven? Waar komen ‘onze’ wolven vandaan? Waar kunnen ze terecht? Wat eten ze en wat doet het met de natuur?” Hoe kunnen we conflictarm samenleven?
“Om er voor te zorgen dat eventuele schade beperkt blijft en wolven niet alleen welkom zijn in de natuur, maar ook in de hoofden en harten van mensen in Nederland, moeten we de mythes en sprookjes van waarheid onderscheiden”, aldus Glenn. “Ook voorlichting is erg belangrijk, bijvoorbeeld over hoe boeren hun vee kunnen beschermen.”
Dat het herkennen van een wolf in de natuur nog niet zo eenvoudig is, laat hij zien met een mini-cursus 'wolf herkennen'. Ook wordt een andere nieuwe carnivoor voor Nederland bekender gemaakt, namelijk het neefje van de wolf: de goudjakhals.
Glenn Lelieveld is vrijwel dagelijks bezig met het ‘dossier wolf’ als coördinator van het Wolvenmeldpunt van de Zoogdiervereniging. Na zijn master heeft hij zich o.a. toegelegd op het geven van lezingen, hij is coördinator van een vrijwilligersgroep, organiseert symposia en volgt wolven in het veld met camera vallen o.a. bij de Duitse grens.

Dit is de eerste Groene Lezing in een reeks van vier die in de Ideabibliotheek in 2020 worden georganiseerd door de samenwerkende lokale natuur- en milieuorganisaties (KNNV), de ASZ  en de Ideabibliotheek.
Plaats: Bibliotheek Idea Zeist, Markt 1
Datum:  14 april 2020
Tijd: 20:00 uur
De lezing is gratis voor leden van de KNNV en ASZ.
De kosten voor niet leden: € 5,00 / € 3,50 leden Idea.
Betaling online: www.ideabibliotheek of per pin aan de zaal

Agenda

Hieronder vindt u een overzicht van de geplande activiteiten in de komende vijf weken. De Natuurwerkgroep heeft elke vrijdag een werkmiddag. Het meest actuele overzicht vindt u op de website:

Februari
Zondag 23 IVN-KNNV Mossenwerkgroep Hernhuttersbegraafplaats
Dinsdag  25 IVN-KNNV Mossenwerkgroep Determinatie avond

Maart

Woensdag 04 KNNV Midweekgroep, Rhijnauwen
Zaterdag 07 KNNV Vogelwerkgroep, Leersumse Veld
Woensdag 18 KNNV Midweekgroep, Moersbergen
Zondag 22 KNNV Vogelwerkgroep Inventarisatie Hindersteyn
Vrijdag  27-29  IVN-KNNV Mossenwerkgroep, weekend Vlieland
Dinsdag 31 IVN-KNNV Mossenwerkgroep, Determinatieavond

Algemene ledenvergadering KNNV

De Algemene Ledenvergadering van onze afdeling KNNV zal op dinsdagavond 14 april om 20.00 plaats gaan vinden in het Walkartcentrum aan de Kerkweg19 te Zeist.
Onze crack op paddenstoelengebied, Bert Tolsma, zal een lezing verzorgen en het bestuur zal zich verantwoorden voor haar beleid. Enkele weken voor aanvang zal per e-mail de uitnodiging van het programma voor deze vergadering worden verstuurd met bijvoeging van de nodige verslagen. Mocht u niet in staat zijn om de stukken per e-mail te kunnen ontvangen en wilt u deze wel krijgen dan kan u zich wenden tot de secretaris voor het verkrijgen van deze stukken per post.

Lezersfoto's

In de nieuwsbrief is er ook plaats voor foto's uit de natuur van onze mooie afdeling. Heeft u iets bijzonders gezien en vastgelegd, een bijzonder waarneming, een leuke activiteit of op een andere manier een foto gemaakt die het verdient om gezien te worden? Stuur uw foto dan naar ons toe. Uit de inzendingen kiezen we het meest bijzondere beeld. Vergeet niet om een korte toelichting mee te sturen!
Inzendingen kunnen naar nieuwsbrief@heuvelrug.knnv.nl

Over deze foto
" Velduil", © Jan Katsman. Jan maakt prachtige foto's en plaats deze ook regelmatig op de facebookpagina van onze afdeling. Deze foto heeft hij half februari geschoten.