Nieuwsbrief KNNV Zeist, Heuvelrug en Kromme Rijn

Daar is 'ie dan, de eerste digitale nieuwsbrief van uw KNNV-afdeling! Op basis van de uitkomsten van de enquête onder de leden willen we de communicatie verder verbeteren. Een nieuwsbrief die u met enige regelmaat ontvangt leek ons een goede manier om u op de hoogte te houden van activiteiten van uw KNNV-afdeling en om zo het laatste relevante afdelingsnieuws met u te delen. U ontvangt deze nieuwsbrief acht keer per jaar. Naast deze nieuwsbrief gaan we gewoon door met de Grote Ratelaar, in ieder geval zolang als de samenwerking met IVN dat mogelijk maakt. Dat betekent dat u elke maand van ons hoort!
Mocht u vragen hebben, tips of ideeën voor de nieuwsbrief, mail die dan naar nieuwsbrief@heuvelrug.knnv.nl.

Nico Bolle, voorzitter afdeling KNNV Zeist Heuvelrug en Kromme Rijn

Vervolgcursus vogels kijken en herkennen 2020

Op woensdag 5 februari 2020 start de cursus “Vogels kijken en herkennen” voor mensen die al een basiskennis van vogels kijken hebben en nog betere vogelaars willen worden. In deze meer interactieve cursus leert u veel vogels van Nederland op hun uiterlijke kenmerken, gedrag en geluiden (vogelzang en roepjes) herkennen.
We besteden vooral aandacht aan het goed observeren en determineren van de soorten. Waar moet je op letten? Wat zijn de soort-specifieke kenmerken? Ook het gedrag van vogels en hun relatie met de omgeving komen aan bod. U krijgt lesmateriaal met vele afbeeldingen van de besproken vogels in kleur.
De cursus bestaat uit acht lesavonden op de 1e woensdag van de maand en acht excursies op de zondag daaropvolgend:

Module

Lesdatum

Exursiedatum

Bestemming

Eenden en ganzen

Biesbosch

Roofvogels

Oostvaardersplassen

Vogels van stad en dorp

Beverweert

Bos- en heidevogels

Heidestein

Moeras- en weidevogels

Groene Jonker

Vogels van wad en slik

Texel of Zelland

Trekvogels herkennen

Treekerpunt Leusden

Vogels van kust en zee

Pier bij IJmuiden

De cursus wordt gegeven door een team van ervaren docenten en vogelaars en vindt plaats in het gebouw van Helicon, Socrateslaan 22A, 3707 GL Zeist  van 20.00 tot 22.00 uur.
Maximum aantal deelnemers is 25 personen.

Kosten voor de hele cursus (inclusief uitgebreide cursusmap in kleur en koffie/ thee etc.):

• Leden van de KNNV/IVN: € 160,-
  • Deelnemers die gelijk lid worden van de KNNV: € 180,- (lidmaatschap kost eigenlijk € 34,-)
  • Deelnemers die geen lid van de KNNV willen worden € 185,-

Kosten vooraf te betalen op bankrek.nr. NL 93 INGB 0003720624 t.n.v. de KNNV, afd. Zeist, Heuvelrug en Kromme Rijn o.v.v. voor- en achternaam en “Vogelcursus”.

Opgave en informatie bij Lieke Versantvoort, het liefst via de email n.h.secretaris@heuvelrug.knnv.nl  of via 030-6562463.

Agenda

Hieronder vindt u een overzicht van de geplande activiteiten in de komende twee maanden. Het meest actuele overzicht vindt u op de website:

NOVEMBER

IVN-KNNV Mossenwerkgroep, Niënhof

Vogelwerkgroep, Arkemheen

Midweekgroep, Amerongse Bos

IVN-KNNV Mossenwerkgroep, Determinatieavond

DECEMBER

IVN-KNNV Paddenstoelwerkgroep, Studieavond

Midweekgroep, Korte Duinen

Vogelwerkgroep, Noordwaard

IVN-KNNV Mossenwerkgroep, Vollenhove Overplaats

IVN-KNNV Mossenwerkgroep, Determinatieavond

Midweekgroep, Vijverhof

JANUARI
Nieuwjaarsreceptie 14 januari 2020 om 20.00 uur.
Locatie: Walkart gebouw, Kerkweg 19-23, 3701 HD Zeist

Insectenwerkgroep van start

Op 6 november is de insectenwerkgroep van start gegaan van onze KNNV-afdeling. Op deze avond is afgesproken dat in de komende zomerperiode vier excursies dicht bij huis gehouden worden, gevolgd door vier studieavonden. Het definitieve programma zal medio januari bekend worden gemaakt. Er zijn nu al 20 mensen met grote belangstelling. De informatie van deze werkgroep zal vooral lopen via de e-mail groep insecten-werkgroep en/of de whatsapp insecten-werkgroep. Wil je meedoen? Geef je dan op per e-mail opgeven bij de voorzitter van onze KNNV-afdeling: voorzitter@heuvelrug.knnv.nl.
Heb je een smartphone geef dan ook je nummer door voor de WhatsApp insectenwerkgroep. Deze werkgroep staat open voor alle enthousiastelingen, leek of deskundige.

Lezersfoto's

In de nieuwsbrief is er ook plaats voor foto's uit de natuur van onze mooie afdeling. Heeft u iets bijzonders gezien en vastgelegd, een bijzonder waarneming, een leuke activiteit of op een andere manier een foto gemaakt die het verdient om gezien te worden? Stuur uw foto dan naar ons toe. Uit de inzendingen kiezen we het meest bijzondere beeld. Vergeet niet om een korte toelichting mee te sturen!
Inzendingen kunnen naar nieuwsbrief@heuvelrug.knnv.nl

Over deze foto
"Dood doet leven". De stronk van een gekapte boom in het bos bij Sterkenburg is bron van leven voor deze grootse reuzezwam. Paul van Bodengraven, Driebergen