De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV) is een landelijke vereniging die in 1901 is opgericht (zie Geschiedenis). De KNNV is een vereniging voor veldbiologie, voor en door actieve natuurliefhebbers, – kenners en – beschermers. Voor iedereen die graag meer over de natuur, planten en dieren wil weten, de kennis wil delen en er samen van wil genieten.  De vereniging bestaat uit 50 afdelingen verspreid over heel Nederland, daar is de afdeling KNNV Zeist, Heuvelrug en Kromme Rijn (KNNV Heuvelrug) er één van. De afdeling Heuvelrug is 21 december 1907 opgericht.

Ter ondersteuning van de afdelingen zijn er het KNNV bureau en het Landelijk Bestuur. Het landelijk KNNV bureau geeft inlichtingen over de vereniging, organiseert landelijke projecten en verzorgt voorlichting. Hiervoor zijn twee betaalde  parttime krachten in dienst.

Het lidmaatschap kost € 32,50 per jaar, inclusief afdracht aan het Landelijk Bureau en het abonnement op Natura. Voor huisgenootleden kost het lidmaatschap € 11,00 per jaar en voor De Grote Ratelaar leden €16,00.  Voor het lidmaatschap krijgt u 4 x per jaar De Grote Ratelaar en kunt u gratis of tegen gereduceerd tarief deelnemen aan alle activiteiten van de vereniging.

Bankrekening IBAN: NL 93 INGB 00037206 24 t.n.v. KNNV Zeist, Heuvelrug en Kromme Rijn. Opzeggingen voor 1 november van het lopende jaar bij de ledenadministratie.

Inschrijving in de Kamer van Koophandel

Naam: Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging, Afdeling Zeist, Heuvelrug en Kromme Rijn

Nummer: 40483042

Postadres: Burgemeester Fabiuspark 45 Bilthoven