Het is half november als ik dit schrijf en van voortekenen van de winter is nog weinig te merken. Dagrecords sneuvelen, de temperaturen zijn nog nooit zo hoog geweest. Als gevolg hiervan strijkt op de achter-schuifdeur van ons huis allerlei leven neer. Op 2 november hadden we maar liefst drie bezoekers waarvan er twee uit eertijds zuidelijke streken afkomstig zijn. Deze storen zich niet aan code rood en gaan en staan waar het hun uitkomt. Zo zat op de ruit de zuidelijke boomsprinkhaan en een grote sluipwesp de ophion obscuratus. Naast deze twee insecten zat er ook een mooi getekende strekpoot die tot de hooiwagens behoort en vanuit Marokko naar ons is opgerukt. Dit exemplaar (zie foto) heeft wel een poot moeten inleveren. Nederland wordt duidelijker meer en meer een exotisch land.

Wat ook in deze tijd op de voorgrond staat is de inperking van onze vrijheden vanwege het coronavirus. Er zijn hoopgevende berichten dat er werkzame vaccins zijn die over enige maanden op de markt zullen verschijnen. Er is licht aan het einde van deze tunnel. In de tussentijd moest er van alles afgezegd worden, onder meer bijeenkomsten en het uitje van de mossenwerkgroep naar Vlieland, de landelijke natuurwerkdag, bijeenkomsten van de paddenstoelenwerkgroep en een aantal theorie-avonden en excursies van de vogelcursus.

Ondertussen heeft wel op digitale wijze de jaarvergadering plaats gevonden met een select gezelschap via het programma Zoom. Dit alles werd in goede banen geleid door onze

“gastheer” Andree de Miranda. Het bestuur is je daar zeer erkentelijk voor. Alle besluiten waarover gestemd moest worden zijn door de leden goedgekeurd. Hopelijk was dit een unicum en kunnen we volgend jaar weer samenkomen onder het genot van een drankje en een lezing die de vergadering kunnen opluisteren.

Ook vanwege corona willen mensen hun ei kwijt over hun belevenissen en observaties in en van de natuur. De Grote Ratelaar is daar een goed medium voor en is daardoor de laatste malen lijviger uitgevallen dan wat normaal het geval is. Hulde voor de redactieleden van dit blad die er extra werk in hebben gestoken.

Onlangs heeft het bestuur vergaderd (digitaal). Het leek het bestuur een leuk idee om als het gevaar van corona is geweken dit te vieren met alle leden. We denken in eerste instantie aan een dag in het veld met allerlei natuuractiviteiten. Onder onze leden zijn er vast een aantal met leuke ideeën. Laat ons per e-mail weten wat jullie ervan vinden.

Ik wens jullie zo spoedig mogelijk een nieuw geluid een nieuwe lente toe.

Nico Bolle