Na enige verwarring over auto's en deelnemers vertrekken we met 1 auto en 5 deelnemers richting Maasvlakte. De eerste stop is aan het begin van het Oostvoornse Meer. We horen een Cetti's zanger en roodborst, winterkoning en roodborst. Er is veel trek van vinken en lijsters. In de bosjes zitten veel kleine vogeltjes, maar die laten zich nauwelijks zien.

We gaan nu door naar slag Stormvogel. Hier zien we een kleine zilverreiger en een groenpootruiter. De laatste van heel dichtbij. Pavljoen Stormvogel is intussen open, zodat we even naar het toilet kunnen.

Nu door naar de hut aan de Westplaat. We hebben hier uitzicht op de Noordzee met enige zandplaten. Op een ervan ligt een zeehond. Ook lopen er steltlopers: veel scholeksters en wat wulpen en rosse grutto's. Ook loopt en een zilverplevier. Er arriveert een tweede excursiegroep en zij ontdekken in de verte een visarend op een paal. Nog steeds trekken er veel vinken en spreeuwen voorbij.

We gaan door langs de Prinses Maximaweg langs de duinen.

Onderweg zien we rond lage bosjes een grote groep vogelaars staan. We stoppen even om te vragen wat er te zien is. Ze blijken op zoek te zijn naar een Provençaalse grasmus die daar gemeld is. Wij besluiten door te rijden.

Maasvlakte

Op het meest westelijke punt stoppen we bij een windscherm. We kijken een tijd uit over zee of we zeevogels zien, maar zien alleen zilvermeeuwen en kleine en grote mantelmeeuwen. Eenmaal zien we een enkele zwarte zee-eend voorbijvliegen.

Als laatste rijden we door tot voorbij de brandweerkazerne en rijden we naar de plek waar we twee jaar geleden de bladkoning gezien hebben. Die is er nu niet. Wel zien we een mooie tapuit van dichtbij. Het is nu half twee en we besluiten terug te gaan zodat we volgens plan om vier uur terug zijn. Het was een aardige excursie met als topper toch wel de visarend.

Tekst en foto’s: Nicolien Drost

Deel deze pagina