Dit jaar was er voor het eerst een nachtzwaluwexcursie op het Leersumse Veld. Jarenlang zijn er excursies op de Leusderhei geweest met Bert van 't Holt. Die waren altijd zeer geslaagd, maar Defensie doet tegenwoordig zo moeilijk dat Bert er mee gestopt is.

Gelukkig zitten er tegenwoordig ook nachtzwaluwen op het Leersumseveld en Jan Katsman was bereid met SBB te regelen dat hij 's avonds met ons het gebied in mocht.

Op vrijdagavond 12 juli stonden we dus met 18 deelnemers bij de ingang van het Leersumse Veld. Het was droog en zo nu en dan schoven de wolken even opzij zodat de maan te zien was. In de hei zaten roodborsttapuitjes.

Aangekomen op de plek waar de nachtzwaluwen zouden moeten zitten bleven we langs de bosrand staan. Het was nu al schemerig. En even na tienen hoorden we de eerste nachtzwaluw! Een snorrend geluid. En een tweede. Met je handen als een kommetje achter je oren waren ze veel beter te horen. En daar zagen we er een vliegen en kort landen in een dennenboom!

In totaal hebben we er vijf gehoord en er tweemaal even een gezien. Jan vertelde dat ze dit jaar geïnventariseerd zijn en dat er 10 paar gebroed hebben. In het donker liepen we terug naar de auto's en bedankten Jan voor deze geslaagde excursie. We gaan zeker proberen dit volgend jaar te herhalen.

Nicolien Drost

Deel deze pagina