Met 3 personen in 1 auto vertrekken we om 8.00 uur van af Hoenderdaal. De overige 7 deelnemers gaan direct naar Westbroek. Het is half bewolkt en er staat een stevige zuidenwind.

In Westbroek rijden we eerst te ver door. Keren maar en tussen nr 80 en 78 een zijweggetje in. Hier staan de andere deelnemers al op ons te wachten. Vanaf de parkeerplaats zien we al drie buizerds vliegen die de harde wind wel leuk lijken te vinden. We gaan linksaf een smal pad in door het moerasbos. Turend naar de grond zien we vele plakkaten kleine paddenstoeltjes: gestreepte nestzwammetjes. Zo in de luwte zitten ook veel muggen.

Zodra we weer in de wind komen zijn de muggen verdwenen. Er vliegt een reiger over: een purperreiger. Ook vlinders trotseren de wind, vooral distelvlinders. En zwaluwen vliegen heel laag tegen de wind in. Vooral boerenzwaluwen, maar ook een paar huiszwaluwen en zelfs nog een paar gierzwaluwen.

Er zijn ook veel bloemen te zien. In de sloot opvallend veel grote boterbloemen. Op een veldje staan uitgebloeide ratelaars en veenpluis. Ook zien we zonnedauw. Langs de sloot staat veel koninginnekruid en kattenstaart. Ook zien we wilde bertram en moerasvaren.

Als we het moerasbos voorbij zijn komen we bij weilanden. Daar zien we graspiepers, witte kwikstaarten, een tapuit en een paapje. De zwaluwen blijven maar voorbijstromen. Twee ooievaars staan in de verte.

Achter ons komt een duistere lucht aan. De meegenomen regenkleding wordt aangetrokken, maar niet iedereen heeft die meegenomen. Een extra paraplu biedt uitkomst.

Na een minuut of 10 is de bui voorbij. De zon schijnt weer uitbundig en iedereen kan weer opdrogen. We lopen nog even door naar een plas, maar daar zijn geen vogels te zien. We besluiten maar terug te gaan. Een leuke en gevarieerde excursie ondanks de bui.

Nicolien Drost

Deel deze pagina