Zomer 2018 was een bijzonder warme zomer met als gevolg dat natuur en mens zich anders gedroegen. Wij, als mens, waanden ons in de tropen, maar de vogels werden ook op het verkeerde been gezet. Neem nou de Amelanchier, de krentenboom. Hij stond al vroeg in bloei.

Maar wat veel mensen niet weten: de krentenboom draagt in de julimaand talrijke heerlijke eetbare vruchtjes (krenten). De vogels zijn er gek op. Ik eet de krenten met hun zachtzure smaak en heerlijk amandelaroma ook heel graag. Elk jaar zijn de vogels mij te slim af en zijn de bomen al kaal gegeten. Voor mij blijft er, na lang zoeken, een klein handje over.

Dit jaar was het anders. In de eerste week van juni zag ik de donkerpaarse vruchtjes al in grote hoeveelheden hangen. Dat is vroeg en er was (nog) geen vogel te bekennen. Ja, toen heb ik wel mijn slag geslagen en wat van die krenten gesnoept en ook nog wat overgehouden voor de overheerlijke cakejes (zie recept). 'Zouden de vogels niet weten dat de krentenboom al zo vroeg vrucht draagt deze zomer', vroeg ik mij af. Want een week later (het smaakte naar meer) waren alle krenten verdwenen en bleek dat de vogels ook van die overvloed hadden geprofiteerd.


Recept cakejes
200 gram bloem, 8 gram bakpoeder, 50 gram amandelmeel, snufje zout, 200 gram boter, 50 ml zonnebloemolie, 200 gram suiker, 3 eieren en een handje vruchtjes van de krentenboom. Verwarm de oven voor op 160 graden. Meng de boter, de olie en de suiker en voeg daarna een voor een de eieren toe. Zeef de bloem, het amandelpoeder, het bakpoeder en het zout en meng alles tot een mooi beslag. Voeg de krenten toe en eventueel nog wat rozijnen. Vet een muffinvorm in met zonnebloemolie en leg een klein stukje bakpapier op de bodem, tegen het kleven. Vul de vormpjes met behulp van een ijstang. Bak de cakejes gedurende 30 minuten. Eet smakelijk!

Rieke Vlooswijk

Deel deze pagina