Per trein en fiets reizen Rudi en ik naar Kropswolde in Groningen. Aangekomen op de camping blijken er al enige andere deelnemers te zijn. Hans en Dorothee zijn er al met onze tent. Maria heeft zoals gebruikelijk weer heerlijke soep klaar.

We besluiten vast te gaan kijken bij de uitkijktoren aan de Leine. We gaan op de fiets. De hut ligt prachtig tussen het riet aan het Zuidlaardermeer. In de verte zien we sterns vliegen. Vooral veel zwarte sterns, maar we zien ook de eerste witwangsterns.

 

(De uitkijktoren, foto Nicolien Drost)

's Avonds gaan we weer naar de uitkijktoren. Nu horen we de roerdomp. Een vrouw met een hondje veronderstelt dat we voor de bevers komen. Bevers? Inderdaad zien we later een bever zwemmen. En nog een! In totaal zien we er zes.

De volgende dag gaan we fietsen rond de Onnerpolder ten noorden van het Zuidlaardermeer. Het kost even moeite om het juiste fietspad te vinden. Het is een open en waterrijk gebied en het is prachtig weer. Onderweg houden we een koffiestop.

We fietsen een stukje door Haren en komen dan weer in het buitengebied. We fietsen een zijweg in en het landbouwgebied wordt telkens moerassiger en natuurlijker. Er vliegen nu ook witwangsterns voorbij. Ze hebben een heel vreemde krakerige roep, heel anders dan zwarte sterns. En dan zien we de eerste steltkluten. Wat hebben die toch een absurd lange poten.

 

(Steltkluut, foto Nicolien Drost)

We fietsen terug en gaan een volgende zijweg in. We fietsen moeizaam door het grind. Aan het eind is een gemaal waar we via een grote brede trap bovenop kunnen klimmen en dan een prachtig uitzicht hebben. Beneden laat een geoord fuutje zich van vlakbij bewonderen.

 

(Geoorde fuut, foto Nicolien Drost)

Nu fietsen we door naar ons restaurant genaamd De Waterjuffers bij Vos. Het ligt aan het water bij een fietspontje. We gaan om 5 uur eten want het pontje vaart maar tot 7 uur. We hebben van tevoren onze bestelling doorgegeven. Het eten is heerlijk. Iets voor zevenen gaan we over met het pontje.

Op zondag gaan we met de auto naar De Onlanden, ongeveer 25 km weg. Het gebied ligt vlak tegen Groningen aan en het is er erg druk. Helaas zijn er nauwelijks wandelpaden, alleen geasfalteerde fietspaden. En het wordt alsmaar drukker. Wel zien we een blauwborst en horen we een porseleinhoen. Als we teruglopen vliegt er een zeearend over. De achterblijvers zien nog een paar zwarte ibissen vliegen.

Voldaan gaan we weer naar huis. We hebben veel mooie vogels gezien en gehoord.

Nicolien Drost

Deel deze pagina