Datum: 
maandag 11 november 2019 20:00
Type activiteit: 
Lezing

 Lezing en film over bevers .

Op 11 november houdt Willy de Koning uit Sittard een lezing over bevers.

 Al sinds 2007 volgt en filmt Willy de Koning bevers. Veel in Limburg maar ook in bijvoorbeeld de Biesbosch. Uit de enorme hoeveelheid beeldmateriaal en opgedane kennis heeft ze al diverse films samengesteld met een compleet en actueel verhaal over het leven van de bever.Tijdens de lezing wordt de door haar gemaakte film “Belevenissen met BEVERS” vertoond, waarin ze de kijker meeneemt op zoek naar de bevers. 

 Dat is af en toe heel verrassend, zelfs voor de kenners. Met beelden van knagende bevers, stoeiende bevers, bevers die een geurmerk maken, aandoenlijke geluidjes van jonge bevertjes vanuit een burcht, knuffelpartijtjes tussen volwassen bevers en hun jongen, bevers die op hun gemak de vacht verzorgen of een bever die over land loopt.

Tijdens de lezing – aan de hand van een kleurrijke en veelzijdige PowerPoint gaat ze in op de leefwijze van de bever, z’n uiterlijke kenmerken, de vele soorten sporen die het dier achterlaat, de leefomgeving, z’n aanpassingsvermogen en de invloed van de bever op z’n omgeving. Verder komen de oorzaken van het verdwijnen van de bever, zo’n 200 jaar geleden, aan de orde en de herintroducties die sinds de jaren 80 van de vorige eeuw plaatsvonden. Ze besteedt aandacht aan de regionale beverpopulatie, neemt ruim de tijd voor het beantwoorden van vragen en gaat in op de huidige discussies over bevers die overlast veroorzaken.

Over de belevenissen met bevers, tijdens de talloze uren aan de waterkant, valt natuurlijk ook van alles te vertellen. In 2015 werkte de natuurfilmster mee aan de bioscoopfilm “Holland, Natuur in de Delta waarvoor ze beeld- en geluidsopnamen maakte.

Verder neemt Willy de Koning tal van ‘beverattributen’ mee, zoals een jas van beverbont, bevertanden en een beverschedel, beverknuffels, beverkeutels, takken met knaagsporen en boekjes over bevers

Deze avond is ook de nieuwste bever-dvd - met andere beelden dan tijdens de lezing worden vertoond van Willy de Koning met daarop twee films van elk een half uur te koop voor € 7,

Foto: Willy de Koning

Georganiseerd door: 
Vertrekplaats: 
De Weijenbelt Campherbeeklaan 82a, 8024 BZ Berkum / Zwolle
Kosten: 
-
Contactpersoon: 
Dirk Maas
Vindt plaats in: 

Deel deze pagina