zaterdag 1 oktober 2016

Beste Vogelwerkgroep,

Net als ieder jaar, vindt ook in 2016 weer de Euro Birdwatch plaats op de 1e zaterdag van oktober. Dit jaar is dat dus 1 oktober.

Zoals de naam al aangeeft is dit een Europese aangelegenheid, waar de meeste andere Europese partnerorganisaties van BirdLife International aan meedoen.

En ook dit jaar is de organisatie in ons land weer in handen van Vogelbescherming Nederland.

De Europese coördinatie van het evenement gebeurt deze keer overigens door onze Zwitserse zusterorganisatie SVS.

DOEL

Het doel van dit evenement is om in heel Europa aandacht te schenken aan trekvogels en hun leefgebieden.

Hierdoor ontstaat meer draagvlak voor beschermingsactiviteiten in de verschillende landen, doordat vogels en hun bescherming weer eens voor het voetlicht worden gebracht.

Ook kan dit evenement ertoe bijdragen dat meer mensen geïnteresseerd raken in vogels, want het is een leuke 'happening'.

OPZET

Tijdens dit evenement gaat het vooral om het gezamenlijk tellen van trekvogels.

De Euro Birdwatch is in feite een megatrekvogeltelling, waarbij verspreid over het land (en heel Europa) trekvogels worden geteld op telposten die soms speciaal voor de Birdwatch worden opgericht.

Deelname staat open voor alle (vogel)werkgroepen en ook de telposten aangesloten bij www.trektellen.nl [1] doen hieraan mee. Zo ontstaat een net van telposten verspreid over het land (en Europa).

Zoals ook vorig jaar gaan we al deze getelde aantallen rechtstreeks via trektellen.nl verzamelen. Dus voor de werkgroepen zonder telpost bijtrektellen.nl zullen we voor de gelegenheid een telpost aanmaken op trektellen.nl (of we blazen jullie gelegenheidstelpost van vorig jaar nieuw leven in).

De Europese telgegevens worden trouwens op zondag 2 oktober verzamelt, omdat in veel landen (ook) op zondag wordt geteld. In ons land wordt echter alleen op zaterdag 1 oktober geteld.

Verder zal Vogelbescherming Nederland gedurende de dag zelf de pers informeren. En als wij de mensen in het veld bellen, vragen wij ze naar leuke anekdotes.

Deze vormen namelijk belangrijke ingrediënten voor berichten in de pers. Uiteindelijk ontvangen alle deelnemende vogelwerkgroepen en telgroepen een uitgebreid verslag van het evenement.

Dus hopelijk doen ook dit jaar weer veel vogelwerkgroepen mee. Voor vogelwerkgroepen die eerder niet mee konden doen of die nog  onbekend zijn met het fenomeen Euro Birdwatch, is het wellicht leuk om
de verslagen van eerdere jaargangen te lezen. Zie hier [2] voor deze verslagen.

AANMELDEN [2]
Kortom, het is een leuk evenement en we hopen dat ook dit jaar weer veel vogelwerkgroepen meedoen, zodat het wederom een groot succes wordt.
Ik zou het op prijs stellen dat binnen jullie vogelwerkgroep de datum alvast in de planning wordt opgenomen.

Aanmelden voor de Euro Birdwatch 2016 kan via deze link [3], liefst voor 1 SEPTEMBER A.S.

Wij zorgen dan dat jullie telling of telpost wordt aangemeld op www.trektellen.nl [1], zodat je de tellingen daar in kunt voeren.

Regelmatig (ca. 4 keer) ontvangen jullie dan een soort e-mailnieuwsbrief met de laatste updates en meer informatie over het evenement.

De deelnemende vogelwerkgroepen krijgen uiterlijk half september informatiemateriaal (o.a. een conceptpersbericht en - indien gewenst -
uitdeelmateriaal) toegestuurd. [4]
Voor vragen kunnen jullie bij mij terecht, per mail naar: gert.ottens@vogelbescherming.nl of telefonisch: 030 - 693 77 59. [4]

Met vriendelijke groet,

Gert Ottens

Medewerker Vrijwilligers Vogelwerkgroepen en Stedelijk Gebied

Direct +31 (0)30 693 77 59

gert.ottens@vogelbescherming.nl
Boulevard 12 3707 BM Zeist
Postbus 925 3700 AX Zeist
Telefoon +31 (0)30 693 77 99
Fax +31 (0)30 691 88 44

PASSIE VOOR VOGELS, HART VOOR NATUUR!

Openingstijden Vogelbescherming winkel: di t/m vrij 10.00-17.00. Za 10.00-16.00. Adres: Boulevard 12, 3707 BM, Zeist. Onze webwinkel vind je op www.vogelbeschermingshop.nl [5]

__Links:
------
[1] http://www.trektellen.nl
[2] http://www.vogelbescherming.nl/service__vragen/downloads#a7
[3] https://docs.google.com/forms/d/1ZkVsNxvNIZgLe6bQcZpQEo5-6CEyjk9r7GmObdI...
[4] https://docs.google.com/forms/d/1fUNT-hln-YkDojxvbVnvWqSWBR56u6TEmu5oIUV...
[5] http://www.vogelbeschermingshop.nl
[6] http://www.vogelbescherming.nl
[7] http://www.vogelbescherming.nl/
[8] http://www.beleefdewaddennatuur.nl/
[9] http://www.beleefdelente.nl/
[10] http://https://www.welkomgrutto.nl
[11] http://www.redderijkeweide.nl

Deel deze pagina