Er zijn 30% minder wilde eenden dan in 1990, volgens Sovon Vogelonderzoek. Dat betekent dat meer dan 100.000 broedpaartjes zijn verdwenen! Volgens onderzoekers van Sovon gaat het mogelijk mis bij het opgroeien van de kuikens; ze worden niet volwassen. Er zijn echter te weinig gegevens over het overleven van eendenkuikens om goed onderzoek te kunnen doen.
Burgerwetenschap
Om meer gegevens te verzamelen over die wilde eendenkuikens is Kleyheeg in samenwerking met Waarneming.nl een onderzoeksproject gestart. Hij roept de hulp van het publiek in en vraagt iedereen om eendenkuikens te tellen en via internet door te geven. De gegevens die in 2016 via deze ‘citizen science’ (burgerwetenschap) binnenkwamen, waren zo veelbelovend, dat het project dit voorjaar verder gaat.
Broedseizoen 2016
Uit de meldingen van burgers in het broedseizoen van 2016 bleek dat drie van de vier wilde eendenkuikens waren verdwenen tegen de tijd dat ze drie weken oud waren. De meeste kuikens gaan dus dood in de eerste weken nadat ze het nest hebben verlaten. Ze zijn in die fase het meest kwetsbaar voor roofdieren en slechte weersomstandigheden. Met meer onderzoek wil Kleyheeg de oorzaken daarvan nog gerichter onderzoeken.