donderdag 6 april 2017
Ziet u dit voorjaar een wilde eend met kuikens? Wilt u deze dan  – het liefst met foto – invoeren op www.waarneming.nl of op www.erikkleyheeg.nl/eendenkuikens? Het enige dat u hoeft door te geven zijn locatie, datum, het aantal kuikens en de geschatte leeftijd van de kuikens. Dank u wel! Dit helpt om meer te weten te komen over het wel en wee van de wilde eend. De wilde eend is vooralsnog onze meest talrijke eendensoort en dat moet natuurlijk zo blijven!
Het gaat niet goed met de wilde eend in Nederland en niemand weet helemaal zeker hoe dat komt. Daarom roept eendenonderzoeker Erik Kleyheeg uw hulp in om eendenkuikens te onderzoeken.

Er zijn 30% minder wilde eenden dan in 1990, volgens Sovon Vogelonderzoek. Dat betekent dat meer dan 100.000 broedpaartjes zijn verdwenen! Volgens onderzoekers van Sovon gaat het mogelijk mis bij het opgroeien van de kuikens; ze worden niet volwassen. Er zijn echter te weinig gegevens over het overleven van eendenkuikens om goed onderzoek te kunnen doen.

Burgerwetenschap

Om meer gegevens te verzamelen over die wilde eendenkuikens is Kleyheeg in samenwerking met Waarneming.nl een onderzoeksproject gestart. Hij roept de hulp van het publiek in en vraagt iedereen om eendenkuikens te tellen en via internet door te geven. De gegevens die in 2016 via deze ‘citizen science’ (burgerwetenschap) binnenkwamen, waren zo veelbelovend, dat het project dit voorjaar verder gaat.

Broedseizoen 2016

Uit de meldingen van burgers in het broedseizoen van 2016 bleek dat drie van de vier wilde eendenkuikens waren verdwenen tegen de tijd dat ze drie weken oud waren. De meeste kuikens gaan dus dood in de eerste weken nadat ze het nest hebben verlaten. Ze zijn in die fase het meest kwetsbaar voor roofdieren en slechte weersomstandigheden. Met meer onderzoek wil Kleyheeg de oorzaken daarvan nog gerichter onderzoeken.

Van de site van Vogelbescherming!

Deel deze pagina