woensdag 5 september 2018

Op vrijdagavond 31 augustus gingen ze nachtvlinders kijken in de boomgaard in Heino. Nachtvlinders zijn veel minder zichtbaar dan dagvlinders, omdat de meeste juist ’s avonds en ’s nachts actief zijn. Het verschil tussen dag- en nachtvlinders lijkt heel simpel: dagvlinders vliegen overdag en nachtvlinders vliegen ’s nachts. Maar dat is niet helemaal waar, want er zijn ook nachtvlinders die overdag vliegen: de dagactieve nachtvlinders. De nachtvlinders die we op 31 augustus in de boomgaard gingen bekijken, zijn de vlinders die ’s avonds en ’s nachts actief zijn.

Evert Ruiter van de KNNV Zwolle (de Vereniging voor Veldbiologie) weet álles van de nachtvlinder. Hij vertelde over deze bijzondere dieren én ging ze zodra het donker werd proberen te lokken.

Heb je wel eens gehoord van een appeltak, huismoeder of zwarte c-uil? Of heb je al eens een kleine beer of schijn-nonvlinder gezien? Wij hebben deze nachtvlinders gespot op vrijdagavond 31 augustus. Kees van Keulen en Evert Ruiter van de KNNV Zwolle (de Vereniging voor Veldbiologie) wisten álles over de nachtvlinder. Zij hebben ons – jong en oud – het ‘nachtleven in de boomgaard’ laten ontdekken.

De experts hadden in de singel een wit laken opgesteld, met daarboven een felle lamp. Veel nachtvlinders worden namelijk aangetrokken door UV-licht. De vlinders kwamen af op het licht, en gingen vervolgens rustig op het witte doek zitten. Kees en Evert konden ons precíes vertellen welke vlinders er op het doek zaten, en wij konden deze bijzondere dieren van dichtbij bewonderen. Toen zagen we pas hoe mooi ze eigenlijk zijn, en hun aansprekende namen maakten het geheel af.

De dorpsboomgaard in Heino is gerealiseerd door Stichting Duurzaam Heino op initiatief van bewoners. De werkgroep bestaat uit 4 omwonenden en 2 personen verbonden aan Stichting Duurzaam Heino en de vereniging Plaatselijk Belang.

Van en lees verder op de site van Dorpsboomgaard Heino