woensdag 7 september 2016

 

Een lezing door Herman Sieben, directeur STINPA Bonaire

 7 september 20.00 uur

Nooterhof Goertjeshof 1 8013 PA Zwolle

Zaal: Zonnebloem

Sinds 10 oktober 2010 zijn Bonaire St. Eustatius en Saba, de zogenaamde BES-eilanden,  bijzondere gemeenten van Nederland. Ook de natuur van de eilanden van Caribisch Nederland is er bijzonder. De eilanden en de omringende Caribische zee herbergen honderden endemische soorten, verschillende wereldwijd bedreigde soorten en een verscheidenheid aan wereldwijd bedreigde ecosystemen. Zo is Bonaire bijvoorbeeld beroemd om zijn koraalriffen met 500 vissoorten, flamingo’s, zeegrasvelden, dolfijnen, haaien, zeepaardjes en strandjes met foeragerende en broedende zeeschildpadden. Ook is Bonaire het belangrijkste tussenstop/overwinteringsgebied voor steltlopers van het Caribisch gebied   Met hulp van foto’s en filmpjes wordt tijdens deze lezing een overzicht gegeven van de natuur van Bonaire. Het is niet voor niks dat Bonaire dan ook hoge ogen gooit voor de verkiezing van mooiste natuurgebied van Nederland!

Tegelijkertijd is duidelijk dat klimaatverandering en invasieve soorten een grote bedreiging vormen voor de biodiversiteit in Caribisch Nederland. De natuur is er de hulpbron voor economische ontwikkeling, die toeristen en investeerders aantrekt over de hele wereld om te genieten van wat er in de natuur van de eilanden te zien en te beleven is. Zo is de economie van Bonaire voor meer dan 90% afhankelijk van het toerisme. En is het instandhouden van die natuur de belangrijkste basis voor een duurzame ontwikkeling van die economie. Maar waarom krijgt de natuur van bijvoorbeeld Texel of Terschelling structurele subsidie  voor natuurbeheer en worden de BES-eilanden daarvan tot nu toe uitgesloten? Om de veerkracht van ecosystemen te verbeteren is beheer, bijvoorbeeld door middel van bestrijding van invasieve soorten en herbebossingsprojecten een noodzaak. Maar ook samenwerking, communicatie, educatie en voorlichting met sectoren als toerisme, visserij, onderwijs en cultuur is van groot belang voor de ontwikkeling van natuur en economie van de eilanden. Kortom er zijn grote verschillen in natuur en natuurbescherming vergeleken met Europees Nederland, niet alleen vanuit het perspectief vanuit natuurbeheer en biodiversiteit, maar ook vanuit cultureel, politiek en financieel opzicht.

Herman Sieben is nu meer dan een half jaar directeur van STINAPA. Hij zal zijn ervaringen met de natuurbescherming en de natuur van Bonaire toelichten.

 

Bekijk de foto's

Deel deze pagina