zondag 10 december 2017

In en rond het Staphorsterveld ligt één van de grootste bolwerken van de wulp in Noordwest Europa. Nog wel….

Weidevogels zoals de wulp gaan sterk in aantal achteruit. De grutto, die naast de kievit en de tureluur hier ook nog voorkomt, staat al jaren op de Rode Lijst van bedreigde vogelsoorten. Ook de wulp is nu aan de Rode Lijst toegevoegd.

De Vereniging Weidevogelbescherming Staphorsterveld e.o. zoekt  dringend nieuwe leden die zich willen inzetten voor het behoud van weidevogels in het Staphorsterveld en omgeving. Het zoekgebied is ongeveer 4700 ha groot en ligt tussen de plaatsen Hasselt, Rouveen, Staphorst, Meppel en Zwartsluis. In 2017 zijn hier 362 nesten van weidevogels gevonden, waaronder 191 van de kievit, 79 van de wulp, 25 van de grutto, 22 van de tureluur en 28 van de scholekster.

De vereniging telt ruim 40 leden, waarvan de helft zich actief bezighoudt met het zoeken en beschermen van nesten en kuikens. Een actieve zoeker besteedt in het seizoen (van half maart - half juni) één tot meerdere dagen of dagdelen per week aan het beschermingswerk in het veld.

(Enige) ervaring met het zoeken van weidevogelnesten is natuurlijk meegenomen, maar ook geïnteresseerden zonder ervaring kunnen zich melden. Zij lopen dan een seizoen mee met een ervaren zoeker om het “vak” te leren.

Komt u de wulp en de andere weidevogels te hulp? Meld u aan via info@wvbstaphorsterveld.com.