Download hier KNNV NIEUWS

 Jaarthema 2018: bescherm de natuur in je eigen omgeving

Groen Fit

 Soort van de maand juli en augustus: snorzweefvlieg
Kieswijzer 2018 voor groen en natuur in het Westland
Groenmanifest Westland

  Programma en activiteiten 2ste kwartaal 2018

Verklaring van de symbolen:
*: een ledenbijeenkomst, niet-leden zijn van harte welkom om een keer deel te nemen aan een ledenactiviteit om die te ervaren! Meld je aan via afdelingDelfland@knnv.nl. Als het * teken ontbreekt, is de bijeenkomst openbaar en is aanmelding vooraf niet nodig.

W: afdelingswinkel is aanwezig; door hier te kopen steun je onze afdeling
G: Voor de gezelligheid
L: Voor mensen die willen bijleren
E: Voor de experts
H: Handen uit de mouwen

Waar is het Melarium? Klik hier


Let ook op KNNV Nieuws, want daar staan ook activiteiten in die op korte termijn worden georganiseerd.

L 28 juli, 12 tot 14 uur, Melarium Imkerij geopend, Melariumpad 11, Delft
Er zijn imkers aanwezig om de imkerij te laten zien en vragen te beantwoorden

G 29 juli, 11:30 – 16:00 uur, Zomerfeest, Melarium, Melariumpad 11, Delft
Deze bijeenkomst bestaat uit een picknick en twee workshops. Voor de picknick wordt gezorgd, neem wel iets mee op om te zitten b.v. een kleed of een kussen. De workshops gaan over Bijen en een Ringslanghoop maken en staan onder leiding van respectievelijk Frank van de Meer en Marijke en Geert.
Aanmelden is verplicht dit i,v.m. het eten en drinken via educatie@delfland.knnv.nl
Voor de deelnemers zijn er geen kosten.

H 31 juli, 19:00 uur, inventarisatie Vissen o.l.v. Frans Herfs, met grote schepnetten vangen we de vissen en na het bepalen van het soort en fotograferen worden ze weer los gelaten. De plek wordt via KNNV Nieuws bekend gemaakt.

11 augustus, 12 tot 14 uur, Melarium Imkerij geopend, Melariumpad 11, Delft
Er zijn imkers aanwezig om de imkerij te laten zien en vragen te beantwoorden

H 13 augustus, 19:30 – 21:30 uur, actie Kroos scheppen, verzamelen hoek Koekamp / Konijnensingel, Delft. Help Tanthof aan schoon en helder water. Voor meer informatie en aanmelden: kroosscheppenintanthof@gmail.com

L 17 aug. 13:00 uur, inventariseren kilometerhokken voor Floron; 80-444 (37-25-11); verzamelen Dorppolderweg, De Lier, op de brug over de Zijde (Achtermolenbrug); info Cor Nonhof 015 – 213 86 57 of studie@delfland.knnv.nl

L 18 augustus, 10 -12:00 uur, Studiegroep Planten. Het thema Asteraceae o.l.v. Adrie van Heerden
Het leerdoel is: Leren omgaan met de flora. Een bijeenkomst bestaat uit een theorie en een praktijkdeel. De theorie is maximaal 20 minuten, daarna de praktijk met het determineren van planten met de Heukels’ Flora en de Veldgids Nederlandse Flora. Deze flora’s en loepen (10 x vergroting) zijn aanwezig.
De bijeenkomsten vinden plaats in Het Melarium, Melariumpad 11, Delft, zie https://www.knnv.nl/afdeling-delfland/melarium-centrum-voor-natuur-bijen...
Aanmelden via afdelingDelfland@knnv.nl

L 18 augustus, Workshop Vruchtbomen snoeien, 14:00 – 16:00 uur, boomgaard World Art Centrum, Rotterdamseweg 205, Delft. De KNNV heeft diverse boomgaarden in onderhoud (Slotgaard, Veelust, Ackersdijk, Kandelaar, Groeneweg, Holyweg) en ziet dat weinig mensen ervaring hebben met het snoeien van fruitbomen. We hebben dus behoefte aan mensen die het snoeien onder de knie hebben en willen helpen bij het onderhoud van de boomgaarden.
In deze workshop oefenen je de eerste schreden met het snoeien van vruchtbomen. Ook wordt de vraag beantwoord welke vruchtboom past het beste in ons gebied. En uiteraard beantwoorden we vragen die je hebt.
Prijs: leden 5,-- euro, niet leden 8,-- euro.
Neem een mok voor de koffie mee, voor gereedschap en koffie wordt gezorgd
Mocht je zelf gereedschap hebben neem dit mee.
Het is raadzaam stevige schoenen te dragen en nauwsluitende kleding.
De docenten zijn Geert van Poelgeest, Marijke Heijne en Dianne Brakel
Aanmelden verplicht via afdelingDelfland@knnv.nl

L 19 aug. 13.00: Excursie Teleflora Starters; Akkerdijkse Bos; verzamelen bij Melarium, Melariumpad 11, 2629 HB Delft, route; info Cor Nonhof 015 – 213 86 57 of studie@delfland.knnv.nl

G 19 aug, 9:15 uur – zo lang we zin hebben, excursie Broekpolder en De Ruigte, Broekpolderweg 251, 3138 HA Vlaardingen (Manege Flardinga Ruiters) aanmelden bij Loek Batenburg, 06 -12 95 09 62.
De Broekpolder behoeft voor de meeste KNNV-ers weinig uitleg. Met name de Ruigte is een natuurgebied met vrij veel dynamiek. Het wordt begraasd door Schotse Hooglanders om het niet dicht te laten groeien.
Vorig jaar werden er in deze tijd op Waarneming veel steltlopers als bosruiter, witgat en oeverloper gemeld. Er waren lepelaars en een boomvalk was er aan het jagen en nog veel meer. Voor plantenliefhebbers is er ook genoeg te zien en enkele vlinders werden ook gemeld. We houden gewoon onze ogen, oren en neus goed open, dan zien we genoeg.
We beperken ons niet alleen tot de Ruigte, daar buiten is het ook mooi, heel groen en er is genoeg te zien. Laarzen of waterdichte schoenen en een verrekijker aanbevolen.

H 21 augustus, 19:00 uur, inventarisatie Vissen o.l.v. Frans Herfs, met grote schepnetten vangen we de vissen en na het bepalen van het soort en fotograferen worden ze weer los gelaten. De plek wordt via KNNV Nieuws bekend gemaakt.

25 augustus. 12 tot 14 uur, Melarium Imkerij geopend, Melariumpad 11, Delft
Er zijn imkers aanwezig om de imkerij te laten zien en vragen te beantwoorden

L 1 september, 10-12:00 uur, Studiegroep Planten. Het thema nog in te vullen met de studiegroep o.l.v. Geert van Poelgeest
Het leerdoel is: Leren omgaan met de flora. Een bijeenkomst bestaat uit een theorie en een praktijkdeel. De theorie is maximaal 20 minuten, daarna de praktijk met het determineren van planten met de Heukels’ Flora en de Veldgids Nederlandse Flora. Deze flora’s en loepen (10 x vergroting) zijn aanwezig.
De bijeenkomsten vinden plaats in Het Melarium, Melariumpad 11, Delft, zie https://www.knnv.nl/afdeling-delfland/melarium-centrum-voor-natuur-bijen...
Aanmelden via afdelingDelfland@knnv.nl

G 5 september, 10-12:30 uur, Natuurcafé, Melarium, Milariumpad 11, Delft, ervaringen worden uitgewisseld over de natuur dit onder het genot van een kop koffie of thee.

L 7 sep. 13:00 uur, inventariseren kilometerhokken voor Floron; 87-446 (37-16-43); verzamelen kruising Zuideindseweg en fietspad Oostlandpad (bij Stichting Wijn en Toerisme, Zuideindseweg 54, 2645 BH Delfgauw); info Cor Nonhof 015 – 213 86 57 of studie@delfland.knnv.nl

L 9 sep. 13.00: Excursie Teleflora Starters; Bieslandse Bos; verzamelen parkeerplaats Staatsbosbeheer; naast De Uylenburg/ Café du Midi, Noordeindseweg 70, Delfgauw; info Cor Nonhof 015 – 213 86 57

H 11 september, 19:00 uur, inventarisatie Vissen o.l.v. Frank Herfs, met grote schepnetten vangen we de vissen en na het bepalen van het soort en fotograferen worden ze weer los gelaten. De plek wordt via KNNV Nieuws bekend gemaakt.
H 2 oktober, 19:00 uur, inventarisatie Vissen o.l.v. Frank Herfs, met grote schepnetten vangen we de vissen en na het bepalen van het soort en fotograferen worden ze weer los gelaten. De plek wordt via KNNV Nieuws bekend gemaakt.

L 15 september, 13:30 – 16:00, Workshop Wolken, o.l.v. Huub Mizee, de weerman van Omroep West, Melarium, Melariumpad 11, Delft
In deze workshop zullen de volgende vragen worden beantwoord: hoe ontstaan wolken, welke wolken zijn er, wat zeggen wolken ons? Welke wolken zien wij boven het Melarium?
Aanmelden verplicht omdat de capaciteit beperkt is. De kosten zijn € 10,-; leden € 5,-. Inlichtingen 06 – 33 00 1742. Opgeven via afdelingDelfland@knnv.nl

 

 

 

Deel deze pagina