Milieudefensie Delft organiseert i.s.m. de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland en de Imkervereniging Westland een handtekeningenactie om Intratuin Pijnacker te vragen te stoppen met de verkoop van gevaarlijke producten voor bijen. Handtekeningenlijsten liggen op de volgende plekken

• DOK, Vesteplein 100, Delft
  • Estafette, Papsouwselaan 476, Delft

Zelf handtekeningen verzamelen kan ook. De formulieren kun je hier downloaden (als worddocument):

Bijen spelen een grote rol bij de bestuiving van onze belangrijkste voedselgewassen. Verschillende bestrijdingsmiddelen bevatten stoffen die gevaarlijk voor bijen zijn. Ook bij de Intratuin Pijnacker zijn deze producten te koop.

Aanleiding voor de handtekeningenactie is de teruglopende bijenstand. Binnen Europa behoort Nederland tot de landen met de grootste bijensterfte. De afgelopen jaren is in ons land dertig procent van het honingbijenbestand te gronde gegaan. Uit wetenschappelijk onderzoek, bevestigd door milieuorganisatie UNEP van de Verenigde Naties, is gebleken dat de nieuwe generatie pesticiden een belangrijke oorzaak vormt van de massale sterfte onder honingbijen, wilde bijen en hommels. De neonicotoine-insecticiden waarvan het middel imidacloprid de meest gebruikte is, zijn in dit verband een grote boosdoener. Verschillende producten die zijn ontwikkeld voor particulier gebruik in de tuin, bevatten imidacloprid. In sommige landen zijn deze producten al verboden, maar  in Nederland zijn deze producten nog te koop, ze liggen onder andere bij  Intratuin.

Milieudefensie ontdekte bij Intratuin Pijnacker producten van o.a. Bayer Garden waarin deze stoffen voorkomen. Het gaat hier met name om de middelen tegen luizen en spint. De gebruiksaanwijzing geeft duidelijke richtlijnen voor zorgvuldig gebruik trouwens, zoals maximaal twee keer per jaar, of niet tijdens de bloei toe te passen. Deze strenge richtlijnen geven al aan dat deze middelen niet zo onschuldig zijn. Echter, de tot 10.000 keer de toegestane norm van deze stoffen in het oppervlakte water nabij de Randstad wordt geweten aan het feit dat de grote, en de kleine gebruiker het met deze aanwijzingen niet zo nauw nemen.

Milieudefensie
Milieudefensie streeft een duurzame, schone wereld na waar het draagvermogen van de aarde wordt gerespecteerd en ten goede komt aan de gehele wereldbevolking. Het doel van de kerngroep Milieudefensie Delft is, Delft duurzamer te maken door (ludieke) acties te organiseren, met name rondom verspilling, voedsel en landbouw. Voorbeelden zijn de Taste the Waste diners en -workshops.

KNNV
De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland staat voor een natuurlijke leefomgeving waarin mens en natuur samen een plek vinden. De KNNV afdeling Delfland voelt zich verantwoordelijk voor het Delflandse gebied, dat zich uitstrekt van de Noordzeekust tot aan de Rottemeren en tussen de A12 en de A20. Dit gebied bezit prachtige parken, cultuurlandschappen en natuurgebieden, ook particuliere tuinen worden steeds belangrijker voor de natuur.

Imkervereniging Westland
De doelstelling van Imkervereniging Westland is om de contacten tussen de imkers te versterken en de kennisuitwisseling te stimuleren. Een andere belangrijke activiteit is het geven van cursussen. Tenslotte willen we door het bezoeken van scholen, verenigingen, markten en andere evenementen een breder publiek kennis laten maken met bijen, hommels etc.