Het steenuilenjaar leek goed te beginnen met 7 territoria. Helaas besloot de uil in Eldersloo te verhuizen naar elders en kwam ook de uil in Anderen op andere gedachten.
In Eleveld zit een paartje erg hoog en droog in de nok van het schuurdak. Dat is wel zo veilig gelet op het feit dat een steenmarter eerder een ronde langs vrijwel alle kasten daar in de buurt had gedaan. Gelet op de activiteiten van het paartje daar zijn er waarschijnlijk jongen geweest, maar omdat wij die broedplek niet konden bereiken weet ik dat niet zeker.
In Vredenheim zat een paar in de schuur werd mij gemeld en daar hangt nu ook een kast.
De kasten zijn schoongemaakt en een enkele is vervangen. In de kasten zaten vaker koolmezen, die leggen de hele kast vol met mos en grasjes, een enormkarwei, en broeden dan in een hoekje van de kast. Ook gebruiken bosmuizen de kasten graag als holletje, vaker kwam het voor dat de spreeuwen de kast in gebruik hadden genomen.
Van de 40 kasten was er slechts een bezet door een paartje steenuil. Zij heeft twee eieren gelegd waarvan een ei is uitgekomen. Dat jong is nu geringd. De moeder was geringd in Hellendoorn(Ov). Een van de jonge uiltjes uit een eerder nest in Anderen is naar Blesdijk (Fr) verhuisd. Beide uilen hebben dus grotere afstanden, ca 50 km, afgelegd.
Dat is veel groter dan de afstand van 20 km  en dan tot nu toe werd aangenomen. In Anderen is recent weer een paar teruggekeerd.

Met de torenvalken was het dit jaar ook droevig gesteld. Het nest met 6 eieren in de cirkel bij Geelbroek is niet uitgekomen, waarschijnlijk gepredeerd door een havik of een steenmarter. In Vredenheim werd een nest gemeld, bij dezelfde boer als die van de steenuiltjes. Helaas waren we te laat om ze te nog te kunnen ringen, maar dat is niet het belangrijkste. Er is in de buurt van de gaslocatie bij Grolloo een nieuwe kast geplaatst. 
Ik hoop voor dit jaar op betere resultaten.

Nico Rommes

Deel deze pagina