Datum: 
woensdag 14 augustus 2019 18:30
Type activiteit: 
Inventarisatie - planten

Woensdag 14 augustus (datum onder voorbehoud) - excursie plantenwerkgroep naar de voormalige Thialf-ijsbaan in Heerenveen (alleen voor leden KNNV en IVN)

Toen in 1967 het nieuwe Thialf-stadion gereed kwam, verloor de oude ijsbaan haar functie. Het terrein werd enige jaren als landbouwgrond gebruikt, maar in 1972 had de gemeente Heerenveen het plan opgevat om het ijsbaanterrein te gaan bebouwen. Een tweetal bij de natuur betrokken burgers tekenden daar echter bezwaar tegen aan en kregen de gemeente zover om de helft van de ijsbaan als natuurgebied met een eigen aangepast beheer en waterregime te bestemmen. Sindsdien heeft het terrein zich ontwikkeld tot een botanisch hoogst interessant stukje natuur, met als meest opvallend aspect de massale groei van klokjesgentiaan (Gentiana pneumonanthe). Wij hopen dat tijdens onze excursie te zien! Een andere bijzondere, daar voorkomende soort is de addertong (Ophioglossum vulgatum), maar die zal wat lastiger terug te vinden zijn tussen de dan inmiddels al hoog uitgegroeide vegetatie. Ooit groeide er ook de harlekijn (Anacamptis morio), een orchidee, maar die is al sinds jaren daar niet meer gevonden. We gaan zien wat er nog meer te beleven is!

Als je mee wilt met deze excursie, dan is het raadzaam om dat van tevoren te melden bij Candida van Wirdum (candida@jolicoeur.nl of tel: 0521-521106), zodat we je op de hoogte kunnen houden van eventueel verschuiven van de excursiedatum.

Voor deze excursie verzamelen we om 18:30 uur op de parkeerplaats aan de Eesveense zijde  van het station Steenwijk. Vandaar met zo min mogelijk auto’s naar de locatie. Voor wie rechtstreeks naar de locatie gaat: startpunt (19:00 uur) daar is de parkeerplaats bij de school “De Compagnie”, adres: Buitenbaan 3, Heerenveen

Georganiseerd door: 
Vertrekplaats: 
parkeerplaats aan de Eesveense zijde van het station Steenwijk. Vandaar met zo min mogelijk auto’s naar de locatie. Voor wie rechtstreeks naar de locatie gaat: startpunt (19:00 uur) daar is de parkeerplaats bij de school “De Compagnie”, adres: Buitenbaan
Vindt plaats in: 

Deel deze pagina