donderdag 29 september 2016

Wandeltip Delleboersterheide – 4 of 5,5

Deze wandeling kan een beetje avontuurlijk zijn. Er lopen in het gebied Schotse Hooglanders, Exmoorpony's en Drentse heideschapen vrij rond. Geen van deze dieren gedraagt zich gewoonlijk agressief. Toch verdient het aanbeveling voorzichtig te zijn, vooral als er kalfjes of veulens aanwezig zijn. Loop in elk geval niet tussen de dieren door en houd enige afstand. Dat kan soms betekenen dat je weg versperd is en dat je zelf een alternatieve route moet zoeken, bijvoorbeeld door het bos. 

De lange route is niet mogelijk tussen 15 maart en 1 juli.

Startpunt: Neem op de A32 afslag 8, Wolvega. Aan het einde van de afrit rechtsaf, richting Oosterwolde. Na 9 km over de N351 komen we uit op een rotonde. Neem hier de derde afslag, richting Oldeberkoop. Op de kruising in Oldeberkoop rechtsaf, het dorp in. Blijf deze weg ruim drie kilometer volgen en ga op de driesprong met de Alberdalaan linksaf. Na een kilometer is er rechts een kleine parkeerplaats met een informatie-bord. Dit is ons startpunt.

Routebeschrijving:

a. Steek de weg over en volg het zandpad. In de tuin bij het eerste huis, Klein Delleburen, zien we paardenkastanje, tamme kastanje, linde en zomereik. In de omgeving van deze tuin zitten heel wat vogels: merel, zanglijster, vink, boomklever, koolmees, pimpelmees en ringmus zijn er heel gewone verschijningen. In 2016 broedde er de bonte vliegenvanger in een van de nestkastjes. Ook de grauwe vliegenvanger was aanwezig. Na 300 m komen we bij een afslag naar de Catspoele. Op het informatiebord lezen we over de dieren die hier voorkomen: poelkikker, dodaars, das en vele soorten libellen. In de omgeving van de plas is ook elk jaar de wielewaal te horen. Vanaf het plankier hebben we goed uitzicht over de plas. Voor It Catshûs gaan we linksaf, een klaphekje door. Links zien we het heuvelachtige terrein van een dassenburcht, waarschijnlijk niet meer bewoond.

b. We volgen nu de rode paaltjesroute. Links zien we een moerasgebied met grote lisdodde. We lopen over een weiland waar in de herfst grote parasolzwammen te zien zijn. Nadat we een klaphekje gepasseerd zijn, houden we schuin links aan (dus niet linksaf) en terwijl we de rode route volgen koersen we af op een bankje dat we in verte op een heuvel zien. Langs het soms behoorlijk drassige pad zien we in de zomer het kleine, maar ozo mooie stijve ogentroost. Ook bloeit de egelboterbloem hier massaal, te herkennen aan de kleine gele bloemen en het langwerpige blad. Vanaf de heuvel hebben we een prachtig uitzicht over het heideterrein dat de aanblik biedt van een savanne (1). Let hier op roodborsttapuit en geelgors.

Lees verder https://www.knnv.nl/de-noordwesthoek/gallery/wandeltip-delleboersterheid...

Deel deze pagina