dinsdag 21 februari 2017

Wandeltip: Rottige Meente noordwest – 5 of 6,5 km


Startpunt:
Een aardige route naar het startpunt gaat als volgt. Rijd via Oldemarkt en Ossenzijl rchting Kuinre. Direct na het laatste huis in Ossenzijl rechtsaf, burgemeester Van der Veenweg. Blijf deze weg volgen tot je in Spanga bij de N351 komt. Hier rechtsaf richting Nijetrijne. Je rijdt nu op de Pieter Stuyvesantweg. Na 3 km zie je rechts een bruin bord met het opschrift: “P Start wandelroute”. Enkele meters voorbij dit bord is links van de weg de parkeerplaats. Let op, je rijdt er gemakkelijk voorbij. Daarom ook een adres: 
Pieter Stuyvesantweg 134, 8481JA Nijetrijne. De parkeerplaats is naast dit witte huis.
We volgen een deel van de rode paaltjesroute. Wie zin heeft in een lange wandeling kan de gehele rode route van 15 km volgen. Je komt dan ook door het natuurgebied Brandemeer. Zie het informatiebord op de parkeerplaats.
De Rottige Meente is een vogelrijk gebied. Vergeet vooral je verrekijker niet.

Routebeschrijving:
a. 
Loop langs het informatiebord (1) achter op de parkeerplaats en volg het graspad langs een petgat. Aan het einde linksaf en direct weer rechtsaf. Je loopt door een moerasbos. Na 300m steek je een bruggetje over en loop je over een vlonder. Direct na het vlonderpad linksaf. Na opnieuw 300m bij een paaltje met een rood schild linksaf. Bij wandelknooppunt 99 rechtsaf. Steek de Scheene (2) over en ga aan de overkant rechtsaf. Let op de horsten van pluimzegge aan de oever van de Scheene. Ze zijn hier mooi te zien. Op een driesprong van schelpenpaden moeten we kiezen. Voor de langere route gaan we rechtsaf. Lees dan verder bij b. Voor de kortere route gaan we rechtdoor en na 400m bij wandelknooppunt 85 linksaf. Lees verder bij c.


b. We lopen even verderop weer langs de Scheene en komen uit bij een grote sluis, die de verbinding vormt met de Helomavaart daarachter. Achter het sluiswachtershuis zien we molen De Rietvink (Je kunt er gemakkelijk naartoe lopen.) en nog wat verderweg molen De Reiger (3). Bij de sluis linksaf, wandelroute 93. We passeren een Amerikaanse windmotor die eind 2016 gerestaureerd werd (3). Bij wandelknooppunt 93 linksaf. We volgen nu het oude kerkpad dat achter langs Munnekeburen en Scherpenzeel loopt. Bij wandelknooppunt 85 gaan we rechtdoor.

c. We komen uit bij de kerk van Munnekeburen. Hier bij wandelknooppunt 52 linksaf. We lopen door een gebied waar nieuwe petgaten zijn gegraven. Bij wandelknooppunt 32 rechtsaf. We lopen over een brug en direct via een tweede brug steken we de Scheene weer over. Blijf het pad volgen tot je op de verharde weg uitkomt. Op de ventweg linksaf. Na 400m ben je weer op de parkeerplaats.

 

Lees verder...https://www.knnv.nl/de-noordwesthoek/gallery/wandeltip-rottige-meente-no...

Deel deze pagina