vrijdag 3 juni 2016

Wandeltip: Woldlakebos – 4,5 of 6,5 km

Startpunt: De route begint bij de visvijver aan de Woldlakeweg. Je bereikt dit startpunt als volgt. Neem  vanaf de A32 afslag 7, Steenwijk Noord, en aan het einde van de afrit richting Steenwijk. Op de rotonde de eerste afslag, richting Oldemarkt. Na Witte Paarden met de scherpe bocht mee naar links, richting Oldemarkt . Na het passeren van een zwembad aan de linkerkant neem je de eerste afslag naar links, richting Kalenberg. Blijf richting Kalenberg volgen tot je over een brug (Meenthebrug) komt. Sla direct na de brug linksaf, Woldlakeweg. Na 1300 meter zie je links de visvijver met parkeergelegenheid.

Routebeschrijving:
a. We lopen verder over de Woldlakeweg, dus met de vijver aan de linkerhand. Links zien we een stukje nieuwe natuur. De weilanden zijn hier nog niet zo lang geleden onder water gezet. Er zijn vaak veel vogels te zien, o.a. lepelaars, grote zilverreigers en allerlei steltlopers.
b. Na 500 m op de kruising met de A.F. Stroinkweg gaan we rechtsaf. Na 200 m linksaf een bruggetje over. Volg het slingerende hoofdpad, negeer alle zijpaden (1). Na 500 m op een T-splitsing rechtsaf. We lopen langs een vaart links van ons. Hier zijn in het zomerhalfjaar altijd veel libellen te vinden (2).
c. Na 500 m bij het eerste zijpad linksaf. Na 150 m maakt het pad eerst een scherpe bocht naar links en dan naar rechts. Op een T-splitsing gaan we rechtsaf. Na 300 m op het einde van het pad zijn er twee mogelijkheden:
1. Wie de korte route wil volgen gaat hier rechtsaf. Na 150 m steken we de vaart over en blijven aan de overkant langs de vaart lopen tot de klinkerweg. Lees verder bij e.
2. Wie de lange route wil volgen gaat linksaf. We hebben nu een vaart rechts van ons. Volg dit pad tot je bijna bij de verharde weg bent. Enkele tientallen meters voor de verharde weg rechtsaf en over een sluisje. Ook hier in de zomer veel libellen.
d. Na 200m bij het routepaaltje met blauwe en rode pijl rechtsaf. Na 500 m op een kruising rechtdoor. We negeren een pad naar rechts en lopen door tot het eind. Hier rechtsaf. Na 80 m linksaf. Na 250 m maakt het pad een bocht naar rechts en gaan we evenwijdig lopen aan de weg. Op een driesprong houden we links aan.
e. We kruisen de klinkerweg en gaan rechtdoor een moerassig pad op. Dit is een goede plek om ringslangen (3) te zien. Een roerdomp is hier ook niet onmogelijk. In de vaart groeien overvloedig kikkerbeet, pijlkruid, krabbescheer en witte waterkers. Aan het einde van het pad op het fietspad rechtsaf. We lopen nu langs de Vloddervaart. In zomer en herfst is de vaart niet of nauwelijks te zien vanwege het hoge riet. Na 800 m komen we uit op de Woldlakeweg. Hier linksaf naar de visvijver.

lees verder

http://www.knnv.nl/de-noordwesthoek/gallery/wandeltip-woldlakebos-%E2%80...

Deel deze pagina