Vorige cursus:

25 Juli 2019

Weidesprinkhaan-Quest en Cursus Sprinkhanen 

De afdeling Enschede van de KNNV organiseert een theorieavond en excursies rond sprinkhanen en krekels. Tijdens de excursies is er aandacht voor alle soorten. Een speciaal doel van de excursies is het vinden van een mogelijke populatie Weidesprinkhaan in de omgeving van de Lonnekerberg en het Vliegveld Twente.

In 2018 werd tijdens een inventarisatie van de Lonnekerberg bij toeval een zingend mannetje Weidesprinkhaan gevonden. Dat was toen de enige Weidesprinkhaan in Nederland! Later werd er een populatie Weidesprinkhaan gevonden bij Pannerden. Maar dat waren dan ook de enige Weidesprinkhanen sinds lange tijd in Nederland. 

Een gerichte zoekactie op de Lonnekerberg leverde verder niets op. De vraag blijft dus, was dit één enkel mannetje, of zit er een populatie Weidesprinkhaan ergens op de Lonnekerberg of het Vliegveld Twente? Met de WeidesprinhaanQuest van de KNNV Enschede willen we in 2019 nog een zoekactie organiseren. En daarvoor zoeken wij úw hulp! Vóórdat we beginnen met de excursies is er een theorieavond waarin wordt verteld hoe u de diverse sprinkhaansoorten kunt onderscheiden.

Hoewel vaak onbekend nemen sprinkhanen toch wel een opvallende plaats in in het landschap.

Sommige soorten zijn vrij groot van formaat en prachtig gekleurd, en de meesten kunnen ook prima herkend worden aan hun zang. Hun gekras en geratel bepaalt voor een belangrijk deel de sfeer van de zomer.

 

Sprinkhanen.png

Met zo'n 40 soorten is de soortenrijkdom in Nederland overzichtelijk, en veel van de Nederlandse namen verraden de aard van het diertje. Blauwvleugel, Knopsprietje, Zoemertje en Ratelaar zijn veelzeggende namen.

Sprinkhanen vormen een belangrijke schakel in de voedselketen en de soorten vertellen ook heel veel over de leefgebieden waar ze wel of juist niet worden aangetroffen.

Basiskennis van sprinkhanen is dan ook een must voor elke natuurliefhebber.

 

Programma

Theorieavond

Tijdens de theorieavond wordt u ingewijd in de wereld van sprinkhanen en krekels.

Donderdag 25 juli van 20.00 uur tot 22.00 uur

Docent: Wim Bakker 

De Museumfabriek, Het Rozendaal 11, 7523 XG Enschede

Excursies

1. zaterdag 27 juli van 10.00 tot 12.00 uur

2. zaterdag 3 augustus van 10.00 tot 12.00 uur

3. zaterdag 10 augustus van 10.00 tot 12.00 uur

Locatie excursie: Omgeving Lonnekerberg en Vliegveld Twente

Excursieleider: Wim Bakker en anderen

Aanmelden is alleen nodig voor de excursies. Graag aanmelden o.v.v. excursie 1, 2 of 3 bij secretaris@enschede.knnv.nl (maximum aantal deelnemers per excursie: 20)

Kosten: gratis voor KNNV-leden en DMF- en RMT-vrienden. Niet-leden betalen €10,- voor de theorie en een excursie.

Dit project wordt mogelijk gemaakt door een Ger van Zanen voucher van de landelijke KNNV Zeist.

 =======================

 

Vorige cursus:

Donderdag 11 juli 2019

Minicursus "Dagvlinders herkennen" in Enschede

Welke vlinders zie je in jouw tuin? Is die vrolijke fladderaar een klein koolwitje, een citroenvlinder of een atalanta? Als je erop gaat letten, zie je steeds meer en kun je de vlinders herkennen en een naam geven.

In samenwerking met De Vlinderstichting geeft de KNNV op verschillende plaatsen in het land een minicursus dagvlinders herkennen. Leer in één avond en één excursie hoe je tuinvlinders kunt herkennen en hoe je vlinders in jouw tuin krijgt.

Na deze minicursus kun je succesvol meedoen met de Nationale Vlindertelling van 6 juli t/m 28 juli 2019.

Theorieavond: donderdag 11 juli van 20.00 uur tot 22.00 uur
Excursie: zaterdag 13 juli, 14.00 tot 16.00 uur
Locatie theorieavond: De Museumfabriek, Het Rozendaal 11, 7523 XG Enschede
Locatie excursie: Ledeboerpark Enschede
Docent: Wim Bakker

================

CURSUS september 2018:          “Paddenstoelen”                         

VERSLAG CURSUS PADDENSTOELEN KNNV / De MuseumFabriek


Laurens van Run. Sept. 2018.
Cursus paddenstoelen
Drie theorieavonden + twee veldexcursies. 

In een kort maar helder overzicht nam Laurens ons mee door de "Wondere Wereld van de Paddenstoelen". Daarna werden de paddenstoelen per groep behandeld aan de hand van schitterende foto's, met steeds weer een terugkoppeling naar de theorie.

De "LONNEKERBERG" kon wel eens tegenvallen volgens Laurens, vanwege de warme en droge zomer. Maar we kwamen toch nog aan 34 soorten. Waarvan twee niet vergeten mogen worden! 
* de PARELAMANIET. Daar zagen wij alle stadia en verschijningsvormen van. Iemand in ons clubje had daarvoor een goed zoekbeeld. 
* de TRANENDE FRANJEHOED. Dubbel Treurigheid  "Lacrymaria lacrymabunda".
Denkend aan: Mozart's Lacrymosa
https://youtu.be/k1-TrAvp_xs

Het "ARBORETUM" was minder soortenrijk door een dik pak bladeren en droogte maar bijzonder interessant. Wij troffen 24 soorten aan, mede door het geoefende oog van Laurens, zoals het *Eikelbekertje *Gewoon IJsvingertje *Heksenschermpje *Sneeuwzwammetje =  Hygrocybe virginea var. Virginia = Wasplaat = met ZEER bijzonder verhaal erbij. Dat er zelfs een Wasplaten-reservaat bestaat bij het Friese Rotstergaast. Op een graslandje daar komen 25 van de 47 in ons land voorkomende wasplaten voor. Met hun opvallende kleuren zijn het de orchideeën onder de paddestoelen. https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=18385
*Goudgele Houtzwam, komvormig met bloedrode tranen. Nader te determineren door Laurens.
= Meegenomen vóór Laurens uit Boerskotten *Plaatjeszwamgast op Grofplaatrussula.

Enkele determinatie kenmerken die wij leerden:
* Snijden door de Plaatjes -> bloed? = Melkzwam
* Druk op de Gaatjes -> blauw? = Kastanjeboleet
* Breekt een steel makkelijk? = Russula sp. 
* Verbrokkelen de plaatjes? = Russula sp.
* Lamellen Wijduiteen? = Grofplaat Russula
* Slijmerige hoed? = oa. PorseleinZwam

Na vijf dagen cursus van Laurens valt het op dat wij bijzonder weinig paddenstoelen kunnen benoemen. Dus willen wij een rechtstreekse verbinding met Laurens, onze privé "SoortenBank"  ;-).  Wij mogen hem foto's toesturen, was beloofd. 

Onze groep heeft diep Respect voor de vele uren voorbereiding die het Laurens heeft gekost voor de P.P.-presentatie plus het voorlopen op de Lonnekerberg en het Arboretum. Zijn inzet verdiende zeker een groter publiek. 

NAMENS "ALLE CURSISTEN" een WELGEMEEND BEDANKT. Het was LEERZAAM en voor ons een WAAR GENOEGEN om deze vijf cursusdagen te volgen. 
Misschien dat wij op de hoogte gehouden kunnen worden van excursies om onze kennis te vergroten en op te frissen. 
Marion Bartelink & Chris Jellema. 

======================

Van: "Laurens van Run" <laurens@vanrun.net>
Onderwerp: Resultaten excursie zaterdag 29 sep
Datum: 30 september 2018 om 22:10:37 CEST
Kopie: "Wim Lengton" <w.lengton.1@kpnmail.nl>


Beste deelnemers aan de cursus,

Allereerst nogmaals hartelijk dank voor jullie belangstelling en enthousiasme. En natuurlijk voor de forse cadeaubon die ik van de organisatie mocht ontvangen. En uiteraard ook voor de flessen wijn ! Els, jouw cadeautje was ook verrassend. Op de eikels uit het doosje zaten helaas geen Eikelbekertjes of Eikeldopzwammetjes, maar "elk nadeel hep z'n voordeel", lekker zijn ze wel !! Dank jullie allemaal. Hierbij ook de lijst met waarnemingen met enig commentaar. Helaas ben ik er nog niet uit wat die bloedende houtzwam op die stronk van een of andere naaldboom is. Ik voeg de foto bij die Chris gemaakt heeft.

Ben vandaag nog terug geweest voor meer foto's (er zaten vandaag geen druppels op), heb ook een stukje afgesneden. Maar ondanks het bekijken van de sporen, de kleur van het "vlees", het aantal poriën per mm etc. kom ik er op dit moment (nog) niet uit. Ik ga nog iemand raadplegen; als er alsnog iets uitkomt, dan laat ik dat nog horen.

Ik zal jullie mail-adressen bewaren en, zoals beloofd, jullie uitnodigen als er bijv. in de winter Rode kelkzwammen te zien zijn of in het voorjaar Blauwgroene trechtertjes. Misschien tref ik deze of gene nog bij de excursie op Hof Espelo 21 oktober. Het ga jullie allemaal goed, met vriendelijke groeten,

Laurens van Run, lid van de Nederlandse Mycologische Vereniging.


=================

 

Deel deze pagina