ActiviteitenToon alle activiteiten »

Wat doen wij?  ...in 2020:

            Op zaterdag 20 juni 2020

            De Lindenberg, Ridderstraat 23, 6511 TM Nijmegen

            start om 10:00 uur

KNNV afdeling Nijmegen organiseert de tweede landelijke grassendag in Nijmegen, vlakbij natuurgebied de Stadswaard.
Het ochtendprogramma bestaat uit diverse lezingen en het tonen van demonstratiemateriaal. 's Middags trekken we in groepjes erop uit en speuren we naar grassen in de Stadswaard onder begeleiding van excursieleiders.

Ga voor nadere informatie en aanmelding naar onze speciale pagina voor de Landelijke Grassendag 2020.

 

Algemene Inleiding

Grassen behoren tot  de onbekendste en toch door alle mensen gekende plantensoorten.
Grassen zijn overal: in gazon, in park, in weide, in hooilanden, in de berm, in ruigtes, op het voetbalveld. Ga je naar ‘buiten’ om van de natuur te genieten, dan kom je ongewijfeld grassen tegen.

Maar weet je ook dat er zo veel verschillende soorten zijn?
En verschillende soorten op gras gelijkende planten, zoals biezen, russen en zeggen?

Er zijn  ong. 25 soorten russen (juncus), 60 soorten zeggen (carex) en ongeveer 180 grassoorten (poa, agrostis etc.). En dat betreft de in het wild voorkomende soorten. Tel je daarbij de veredelde soorten op dan kom je op duizenden.

Het is fascinerend om te kijken naar grassen en naar de opbouw van de plant en de bloem. Want ook grassen bloeien en hebben een eigen vorm van bloeiwijze.
Wij, van de Werkgroep Grassen en Schijngrassen van de KNNV zijn geintrigeerd door deze planten en willen er graag meer van weten.  Door goed te kijken en te vergelijken kunnen we de grassen bestuderen en bewonderen.

Carex Curta, zompzegge

Kijk naar de foto’s op onze website en je ziet hoe mooi grassen kunnen zijn: de fijne structuur van zilverhaver, het strak geordende kamgras, de koddige bolletjes van het zanddoddegras, de robuuste opbouw van de kweek of de elegante bloemen van de glanshaver.  Maar ook de de sierlijke aren van de ijle zegge, of de forse moeraszegge, die zo kenmerkend langs het water staat zijn geweldig om nader te bestuderen.

Door samen naar de grassen te kijken op excursies en bijv. op determinatie-dagen leer je nog meer zien en genieten. Sluit je bij ons aan en doe mee. En heb jij suggesties om onze grassenstudie te verdiepen, of voorstellen voor een excursie of anderszins dan horen we dat graag.

 

Marianne van der Heijden
Werkgroep Grassen en Schijngrassen KNNV
Email: webmaster@grassen.knnv.nl
27-2-2020

Voorstellen zijn welkom.

 

 

 ...in algemene zin: Wij bestuderen grassen en andere planten in de rubriek grasachtigen.Dat zijn bijvoorbeeld russen, biezen en zeggen. Ofwel om met " Heukels' " te spreken: " kruiden met gras- of biesachtig uiterlijk: alle bladen zeer veel langer dan breed, vlak of ingerold of buisvormig"; bloemen klein en onopvallend, onregelmatig, of indien regelmatig, dan bleek of bruin- groenachtig".

Deel deze pagina