Paddenstoelenwerkgroep

Gekraagde Aardster

Jaarlijkse paddenstoelenexcursies leerden dat er vooral veel behoefte was aan hulp bij determineren van paddenstoelen. De Paddenstoelenwerkgroep organiseert daarom enkele keren per jaar een determinatie avond onder leiding van ervaren mycologen.

Informatie: Inge Somhorst (zwam.horst(AT)inter.nl.net)

Plantenwerkgroep

De Plantenwerkgroep heeft inmiddels tientallen kilometerhokken in Stad en (Drents/Gronings) Ommeland intensief geïnventariseerd. Van Bronkruid tot Beuk, van Duist tot Dolle Kervel is aangestreept. Naast een gedegen soortenkennis heeft het ook inzicht in vegetaties en hun milieu opgeleverd. Van april tot en met augustus gaat de groep elke donderdagavond op excursie. Voor leden wordt een gedetailleerd jaarprogramma gemaakt.

Informatie: Willem Stouthamer (stouthamer.wj(AT)inter.nl.net)

Arthropodawerkgroep KNNV Groningen / KNNV Oost-Groningen

Viervlek (Libellula quadrimaculata)

De twee Groningse afdelingen delen een Arthropodawerkgroep. Het fylum arthropoda omvat onder meer de klassen insecten, spinnen, duizendpoten en kreeften. De aandacht is divers en hangt af van de belangstelling van de leden van de werkgroep, maar ook van actuele projecten. We zijn nu betrokken bij een kolkenproject van IVN-Bellingwedde.

Activiteiten bestaan onder andere uit excursies, inventarisaties en determinatie-avonden.

Informatie: Aart Jan Langbroek: aj.langbroek@xs4all.nl.

Fotografiewerkgroep KNNV Groningen

In de Fotografiewerkgroep wordt gewerkt met iPhones, compact- en spiegelreflexcamera’s, statieven, macro- en telelenzen. De groep is ontstaan om foto’s te maken voor lezingen, excursies en determineerdoeleinden. Er is aandacht voor biologische en geologische achtergronden, esthetiek en techniek. Acht maal per jaar wordt werk van leden getoond en onderling van commentaar voorzien. De leden houden elkaar op de hoogte van nieuwe uitgaven en websites betreffende natuurfotografie om ideeën op te doen en de resultaten te verbeteren. Twee maal per jaar is er een practicum in het veld. Dit jaar zal er ook een fotokalender gemaakt worden met bijdragen van alle leden.

Coördinator: Paul Valens valens@xs4all.nl

Vogelwerkgroep

Grutto (Limosa limosa)

De vogelwerkgroep is formeel een werkgroep maar in de praktijk houden we ons met recreatief vogelen bezig. Ons enthousiasme is er niet minder om. Iedere tweede zaterdag van de maand bezoeken we een gebied om samen naar vogels te kijken. Er gaan altijd wel paar uitstekende vogelaars mee waar we veel van kunnen leren. We stellen van te voren een gevarieerd jaarprogramma op en we hebben daarbij een voorkeur voor gebieden waar gewandeld kan worden.

De nazit vinden we erg belangrijk en we sluiten de excursies liefst af met een bezoek aan een prettige horecagelegenheid. Daar stellen we dan de lijst op met onze waarnemingen, bespreken we de volgende excursie en wat ons verder maar op dat moment bezighoudt. Ook houden we ons op de hoogte van wat er speelt in onze KNNV-afdeling en het Sovon. We werken niet als hele vogelgroep mee aan inventarisaties, maar individuele leden doen dat regelmatig wel. We vinden het leuk als er mensen van buiten de vogelgroep met ons mee willen wandelen. Wel graag van voren per email aanmelden.

Informatie: Gerard Strabbing (g.strabbing(AT)hetnet.nl) en Erik Hoitink (erik.hoitink(AT)hetnet.nl)