Levenscyclus hommel
De meeste hommelnesten worden vanaf eind maart gebouwd. Een gemiddeld hommelvolk heeft een levensduur van 14 weken. Aan het eind van de zomer bestaat een nest uit 200 tot 250 hommels, hoewel aardhommelvolken groter zijn: tot 450 individuen.

Op het eind komen er geen jonge werksters meer uit en zal het hommelvolk snel kleiner worden. Op den duur raakt het nest verlaten. Zelden wordt een voormalig hommelnest een volgend jaar voor de tweede keer bezet.

Levenscyclus hommels
Geen last
In principe zult u geen last van de hommels ondervinden, want ze zijn niet geïnteresseerd in onze producten. Hommels leven hun eigen leven en vallen mensen niet lastig, zoals wespen dat wel kunnen doen. Soms kan een hommel zich wel eens vergissen, maar dan is ze ook zo weer weg.

De werksters (de kleine hommels) verzamelen al het stuifmeel en nectar voor het nieuwe broed (waar mannetjes en nieuwe koninginnen uitkomen). Ze vliegen de hele dag heen en weer tussen het nest en bloemen.

Hommels steken zelden, alleen als ze zich ernstig in het nauw gedreven voelen. Bijvoorbeeld als ze klem komen te zitten. Dit komt zelden voor. Een steek is vervelend, maar is meestal snel over met een beetje anti-insectenzalf, zoals Azaron of Nestosyl.

Niet schadelijk
Hommels zullen geen schade aanbrengen aan de constructie of isolatie van huizen. Ook in spouwmuren zijn ze niet schadelijk, want hommels kunnen niet knagen. Ze nestelen daarom uitsluitend in een holte die er al is.

Hommels, vooral steenhommels, vestigen zich graag in een spouwmuur. De ruimte is precies groot genoeg voor het kleine hommelvolkje. U zult verder niets van de hommels merken: geen onaangename geuren of ongedierte.

Eenjarig
Een hommelvolk is eenjarig. Als er in het najaar nachtvorst optreedt, zullen de meeste hommels dat niet overleven. Alleen de nieuwe koninginnen hebben zich vet gegeten en zoeken een (ander) veilig holletje voor de winter. Zo kan in de volgende lente het hele verhaal weer opnieuw beginnen.

Als het hommelnest in het najaar verlaten is, kunt u de invliegopening afdekken of dichtmaken (met gaas, of iets anders). Hommels kiezen nooit twee keer dezelfde plek voor een nest, maar zo voorkomt u dat er volgend jaar een nieuw hommel- of een ander nest in kan komen.

Als u de invliegopening eerder afdekt of dichtmaakt, dan gaan de hommels zeker dood! Dat zou heel vervelend zijn, want hommels zijn beschermde dieren.

Aardhommel op Vogelwikke. Foto: Ina MarbusGoede bestuivers
Hommels zijn goede bestuivers van allerlei planten en fruitbomen. In kassen worden ze speciaal gekweekt om tomaten en paprika’s te bestuiven. Het zijn dus ook voor de mens nuttige diertjes! Laat ze dus rustig hun gang gaan.

Zet hommelplanten in uw tuin of op het balkon en geniet van het zomerse gezoem van hommels! Hommelplanten zijn planten met stevige bloemen, zoals vingerhoedskruid, salie, wilde marjolein, munt, kattenkruid, petunia, viooltjes, lupine, smeerwortel, longkruid, dovenetel, helmkruid. Hommels houden vooral van planten met witte, lila, paarse of blauwe bloemen.

Verplaatsen
Een hommelnest kunt u niet zonder meer verplaatsen. Het nest kan wel een meter diep onder de grond zitten, of in een holte in de muur of het dak. Als het nest in een nestkastje of iets anders mobiels zit, dan kun u het nest met maximaal 50 cm per dag verplaatsen. Als u de afstand groter maakt, raken de hommels gedesoriënteerd! Dat overleven ze niet.

(Klik hier voor meer info over het verplaatsen van hommelnesten.)

Hor of emmer
Als de ingang van het hommelnest vlak bij een deur of raam zit, kunt u bijvoorbeeld een hor plaatsen. Dan kunnen de hommels niet (meer) naar binnen vliegen.

Een andere optie is om een goedkope emmer over de ingang van het nest te plaatsen. Snijd aan een kant van de emmer een flinke ronde hap uit de rand, zodat de hommels er makkelijk doorheen kunnen vliegen. Als u een steen op de emmer legt, voorkomt u omwaaien. De opening laat u wijzen naar de kant waar u het minst loopt. Eventueel kunt u in de buurt van de opening ook nog een pot met lavendel neerzetten, zodat de hommels naar die kant zullen vliegen.

Hommelkoningin gevonden?
Hommelkoninginnen kruipen in het najaar volgegeten weg en komen in het voorjaar weer tevoorschijn. Het juiste tijdstip wordt bepaald door het weer: als er weer bloemen bloeien, heeft de hommelkoningin nectar te eten.

U kunt de hommelkoningin helpen met typische “hommelplanten”, zoals vingerhoedskruid, salie, wilde marjolein, munt, kattenkruid, petunia, viooltjes, lupine, smeerwortel, longkruid, dovenetel, helmkruid.

Overwinteren
Hommelkoninginnen kruipen in het najaar volgegeten weg  om te overwinteren. U kunt helpen door een grote bloempot omgekeerd neer te zetten onder struikgewas.

Maak in de bodem een gat voor de ingang en steek er een stukje tuinslang door (als bescherming tegen inregenen). Leg een stukje karton en/of wat bladstrooisel onder de bloempot voor het eerste begin van het nest. De kans is groot dat een hommelkoningin in uw bloempot overwintert! En dat ze in de lente haar nest in de bloempot start.

U kunt ook nog een klein buisje suikerwater geven, om het energieverlies van de vroege vlucht te compenseren. Graaf het buisje in, bijvoorbeeld in een bodempje zand, zodat het niet kan omvallen. Succes met uw koningin!

Meer weten?
Lees verder over hommels:
- Schoolkrant "Hommels: Wat is buzzen?" voor kinderen in de basisschoolleeftijd, en hun (groot)ouders.  
- Zoekkaart “Wilde bijen in tuinen” (met ook 4 hommels), geplastificeerd. Te bestellen voor € 1,00.

- Herkenningskaart [wilde] Dieren in de tuin (met ook 4 hommels) van de KNNV Uitgeverij.

En natuurlijk:
-    Wikipedia: nl.wikipedia.org/wiki/Hommels

Deel deze pagina