Op 2 september 2017 vertrokken we met 12 personen naar Overveen. Onderweg zagen we enkele dikke buien hangen, vergezeld van fraaie regenbogen, maar tijdens de excursie hadden we gelukkig prachtig weer.
Bij het bezoekerscentrum werden we opgewacht door boswachter Piet Veel en ecologisch adviseur bij de provincie Nico Jonker. Voor we begonnen gaf de boswachter een korte inleiding.
De Wisent komt oorspronkelijk voor van Noord-Spanje tot ver in Rusland. Begin vorige eeuw bijna uitgestorven, op 14 dieren na. Nu zijn er ongeveer 4500 dieren verspreid over heel Europa. Die verspreiding is noodzakelijk om calamiteiten te voorkomen, vooral omdat de genetische basis zo smal is.
Het project in het Kraansvlak begon 10 jaar geleden met 3 dieren uit Polen, een jaar later aangevuld met nog eens 3. In die 10 jaar is heel veel kennis verzameld over het effect van de begrazing, samen met Koniks, Schotse Hooglanders, Herten en Konijnen. Door hun voedselkeuzes en het nemen van zandbaden, zijn de duinen een stuk opener geworden. Ook het gedrag ten opzichte van mensen is zodanig, dat het Wisentenpad door het Kraansvlak is opengesteld voor wandelaars (wel buiten het broedseizoen).
Vervolgens liepen we naar het uitkijkpunt bij het meertje van Burdet. Prachtig gelegen, met IJsvogels, een waterschildpad (was het nou een Rood- of een Geelwang?) en een rondcirkelende Wespendief.
WisentenkuddeKraansveldMaar geen Wisenten.
De wandeling werd voortgezet door het wisententerrein, uniek omdat je er zonder boswachter niet mag komen. Door middel van GPS wordt elke 2 uur bepaald waar de kudde zit. Dus liepen we in de richting van de laatste peiling. De volgende peiling kwam niet door, mogelijk omdat de dieren in het bos liepen. Begeleid door rondcirkelende Buizerds trokken we door het gebied tot aan het Wisentenpad.
Het Kraansvlak is erg afwisselend, ook voor de plantenliefhebbers onder ons een mooie plek om eens rond te kijken. Vanaf een hoog duin hadden we een mooi uitzicht van Bloemendaal tot Zandvoort. Ook konden we “genieten” van het geluid van het circuit.
Op onze tocht vonden we wel veel pootafdrukken en markante drollen van de Wisenten. Ook werden Vos en Damhert gezien.
Maar helaas, de Wisenten bleven onzichtbaar. Via een mooie route liepen we weer terug naar het bezoekerscentrum. Het was een wandeling van 7,5 kilometer, en niet door het makkelijkste terrein. Dus we voelden onze benen echt wel.
Nadat Annemarie de beide begeleiders had bedankt gingen we, ondanks dat we de doelgroep hadden gemist, met een voldaan gevoel weer terug naar Hoorn. Wellicht kunnen we het een andere keer nog eens proberen.
Voor meer informatie: kijk eens op www.wisenten.nl.

Peter Tjeertes.

Deel deze pagina