Datum:
maandag 12 november 2018 20:00
Type activiteit:
Lezing

vinpootsalamanderAmfibieën komen in veel gebieden voor in ons land, van tuinen tot natuurgebieden. Deze kleine diertjes hebben in een ecosysteem een belangrijke functie zowel als roofdier en als prooi. Wanneer er iets mis is met het ecosysteem zijn het vaak de amfibieën die het eerste verdwijnen.

Amfibieën hebben het in veel gebieden moeilijk door het verdwijnen van leefgebieden en vervuiling, maar ook door diverse ziektes. De vuursalamander is hier het meest schrijnende voorbeeld van. Tot een paar jaar geleden waren er in Zuid-Limburg enkele kleine, maar gezonde vuursalamanderpopulaties aanwezig. Na de introductie van de Zuidoost-Aziatische schimmel Batrachochytrium salamandrivorans (Bsal) die de huidziekte chytridiomycose veroorzaakt is de vuursalamander bijna uitgestorven in Nederland.

Diverse ziektes bedreigen amfibieënpopulaties in heel Nederland. Ook in Noord-Holland vormen deze ziektes een gevaar. Tariq Stark is verbonden aan Stichting Ravon (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland) en hij zal deze avond voor ons een lezing houden over amfibieën en de bedreigingen die op de loer liggen.

Georganiseerd door:
Vertrekplaats:
Wijkcentrum Kersenboogerd, Brederodegracht 1, Hoorn (zaal open: 19:45 uur)
Contactpersoon:
Jan-Pieter de Krijger, T: 06 216 95 992, E: N.H.secretaris@hoorn.knnv.nl