Datum: 
maandag 7 september 2020 20:00
Type activiteit: 
Lezing

7 september komt Harm Niesen ons vertellen over libellen.

Libellen zijn er in twee behoorlijk verschillende groepen. De echte libellen of Anisoptera en de juffertjes of Zygoptera. De juffertjes zijn kleiner en in staat hun vleugels langs hun lichaam op te vouwen. De grotere echte libellen kunnen dat niet. De laatste jaren is de belangstelling voor de libellen sterk toegenomen. Dat heeft verschillende oorzaken, waarvan de belangrijkste waarschijnlijk de sterk toegenomen hoeveelheid goede literatuur is. Vroeger moesten we het doen met zwart-wit stenciltjes die buitengewoon afschrikwekkend werkten.

Het vooroordeel dat met name juffertjes heel lastig zijn te determineren, werd daardoor zeer aangemoedigd. Terwijl de determinatie eigenlijk bijna altijd eenvoudig is. Want niet alle soorten zijn overal en niet in alle seizoenen aanwezig, Tel daarbij op dat wij tegenwoordig de beschikking hebben over eenvoudige middelen om goede foto's te maken en het leven van de liefhebber is zoveel eenvoudiger dan in de vorige eeuw. En het is een beetje gemeen om te zeggen, maar in de kop van onze provincie is het leven van de libellenliefhebber helemaal eenvoudig. Zoveel soorten zullen we hier niet tegen komen...;de soorten die gebonden zijn aan stromend water, de soorten die gebonden zijn aan hoogveen of vochtige heide. Maar toch, van de 78 soorten die we in Nederland hebben kunnen we er in onze provincie meer dan 40 aantreffen. En elk jaar komen daar door de klimaatverandering één of twee bij. Genoeg om de liefhebber langdurig bezig te houden.

Het maximum aantal deelnemers is 30. Vooraf aanmelden bij Jan-Pieter de Krijger (T: (0229) 23 97 24, E: n.h.secretaris@hoorn.knnv.nl) is verplicht.

 

Georganiseerd door: 
Vertrekplaats: 
Hoorn, Brederodegracht 1
Contactpersoon: 
Jan Pieter de Krijger
Vindt plaats in: 

Deel deze pagina