Datum:
maandag 11 februari 2019 20:00
Type activiteit:
Lezing

Amfibieën komen in veel gebieden voor in ons land, van tuinen tot natuurgebieden. Deze kleine diertjes hebben in een ecosysteem een belangrijke functie als zowel roofdier als prooi. Als er iets mis is met het ecosysteem zijn het vaak amfibieën die het eerste verdwijnen. Amfibieën hebben het in veel gebieden moeilijk door het verdwijnen van leefgebieden en vervuiling, maar ook door diverse ziektes. vinpootDe vuursalamander is hier het meest schrijnende voorbeeld van. Tot een paar jaar geleden waren er in Zuid-Limburg enkele kleine, maar gezonde vuursalamanderpopulaties aanwezig. Na de introductie van de Zuidoost-Aziatische schimmel Batrachochytrium salamandrivorans (Bsal) die de huidziekte chytridiomycose veroorzaakt is de vuursalamander bijna uitgestorven in Nederland.Diverse ziektes bedreigen amfibieënpopulaties in heel Nederland. Ook in Noord-Holland liggen deze ziektes op de loer. Tariq Stark is verbonden aan Stichting Ravon (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland) en hij zal deze avond voor ons een lezing verzorgen over amfibieën en de bedreigingen die op de loer liggen.

Vinpootsalamander, © Tariq Stark

Deze lezing stond oorspronkelijk geagendeerd op 12 november 2018, maar kon toen wegens ziekte niet doorgaan.

Georganiseerd door:
Vertrekplaats:
Wijkcentrum Kersenboogerd, Brederodegracht 1, Hoorn
Contactpersoon:
Jan-Pieter de Krijger, T: (0229) 23 97 24, E: n.h.secretaris@hoorn.knnv.nl.
Vindt plaats in: