blauwe_anemoonDrie jaar geleden was de excursie op zaterdag, maar nu op zondag. En dat treft, want dan is de Orangerie open.
Elswout, een landgoed met follies en bruggetjes, waarin of waarop je weg kunt dromen. “Een liefde in Kennemerland”, speelde zich dat hier af? Nee, toch niet, dat was op Beeckesteijn in Velsen, en een eeuw later dan de start van Elswout. In de 17e eeuw was het mode om een buitenplaats aan te leggen langs de duinrand: alleen voor Amsterdamse kooplieden om zo je rijkdom te laten zien. Nu in bezit van Staatsbosbeheer en kunnen wij, gewone mensen en natuurliefhebbers, er van profiteren. Eens kijken hoeveel van de 67 plantensoorten we herkennen.
wilde_hyacinthWe gingen met de trein naar Overveen en met 10 personen startten we bij dit station onze wandeling naar Elswout. Langs de weg kwamen we al Stinkende gouwe, Knikkende vogelmelk, Look zonder look, Fluitenkruid, Pinksterbloem, Gewone vogelmelk, Winterpostelein, Vingerhelmbloem tegen. En nog wat niet bloeiende planten, zoals Dagkoekoeksbloem,  Italiaanse aronskelk, Zevenblad, Heermoes, Kleefkruid en een Ossentong (welke is niet zeker). Inmiddels waren we bij de ingang van Elswout en verder ontdekten we: Gewoon speenkruid, Wilde hyacint (de Spaanse), Blauwe anemoon, Groot hoefblad en Sterhyacint, Moerasspirea, Valeriaan en Wederik, Gewone berenklauw, Grote brandnetel, Dotterbloem, Kievitsbloem, Gulden boterbloem, Keizerskroon, Daslook in de knop en volop bloeiend, Zomerklokje.
Het verschil tussen Lenteklokje en Zomerklokje is de lengte. Het Lenteklokje wordt ongeveer 20 cm, het Zomerklokje van 30 tot 60 cm. Verder kwamen we het groen van de Herfsttijloos tegen, want deze plant bloeit in het najaar. zomerklokjesStengelloze sleutelbloem en Helmkruid, Kruisbes, Gevulde of Dubbele bosanemoon, Bosanemoon, Sporkehout of Vuilboom. Het  Lelietje-van-dalen en de Hartbladzonnebloem gingen bijna open. De Winterakoniet was uitgebloeid. De Veldbies werd zelfs opgemerkt en het Maarts viooltje. De Prachtframboos liepen we bijna voorbij. Kruipend zenegroen en Sneeuwroem, Lieve-vrouwe-bedstro, Bonte gele dovenetel, Slanke sleutelbloem. De een zag dit en de ander dat en samen zagen we veel. En Clemens leidde ons Elswout rond. We hoorden nog de Boomklever en zagen een Specht, die zich boven ons  ging opmaken. Een Specht zonder rood petje, maar toch met een rode stuit. We eindigden bij de Orangerie, waar we bijna onderuit op de lounge-set belandden.
We hebben veel plantensoorten gezien, maar geen 67. De bomen niet eens opgenoemd. Hierna liepen we weer naar het station en gingen met de trein naar huis.
Nog een tip gekregen: plant Longkruid bij Zevenblad en het Zevenblad zal minder woekeren.

Lenie Neeft-Zijlmans.

Deel deze pagina