Met Fred gingen we naar Zwaag om Aafke op te halen en daar voegde Douwe zich met Johan, Tineke en Kyra bij ons, of wij bij hem, want Douwe was onze leider. Douwe gaf ons meteen een streeplijst met vogelnamen en het opschrijven kon beginnen. We hoorden gelijk al de Huis- en Ringmus, Kool- en Pimpelmees. Onderweg zagen we vele vogels en we hielden verschillende keren halt: zoals bij gemaal Lely langs de Zuiderdijkweg en de Oude Zeug aan de Noorderdijkweg met een bomenrij vol Kepen. Hierna gingen we naar de Oom Keesweg, want hier was de Blauwe kiekendief gespot. En ja hoor, we zagen hem. Iedereen gelukkig!
zwarte_rotgansMaar we gingen weer verder, want ons doel was Wieringen. Zouden we er nog komen, er was zoveel te zien! Wel honderden Kramsvogels en Koperwieken.
Nog vóór Den Oever zagen we in het riet een IJsvogel, ja warempel. Deze auto werd nog gelukkiger. Maar de tocht ging verder, er werd meer vaart gezet en daar waren we op Wieringen. Je ziet het landschap veranderen. Wat knus zag het er uit. We hielden halt bij Vatrop en keken uit over het Wad. Daar zagen we een Kluut met een slepend pootje. Ook in de dierenwereld gebeurt er wel eens wat vervelends. Maar we zagen ook gezonde dieren: Wulpen, Drieteenstrandlopers, Steenloper, Tureluur. Vlak bij Stroe kwamen we een veld vol Rotganzen waaronder één Zwarte rotgans. We zochten naar een bredere witte ring en ja hoor, daar was ie, vlak vooraan. We mochten niet met de deuren slaan, want als je dat doet, vliegen ze allemaal op.
 
Dat deden ze tóch, want er was ook een paardenliefhebber in de buurt.
We gingen nog even verder naar een andere plek in de buurt en hier werd een Rosse grutto gesignaleerd en nog een stop bij een vogelkijkhut op de dijk, waar de Graspiepers vrolijk rondvlogen.
Hierna gingen nog even naar een nieuwe vogelkijkhut bij de haven van Den Oever. Het was hier erg winderig door de verticale delen van de hut, waar de koude zuidenwind vrij spel had.
Als laatste reden we naar de Zuiderhaven, waar de Buffelkopeend was gesignaleerd, want berichten over zulke waarnemingen gaan als een lopend vuurtje rond, maar hoe we ook keken en tuurden, de eend liet zich niet zien.
Het liep inmiddels tegen drieën, en gingen we snel naar huis. Douwe, het was een mooie dag met als resultaat: 69 verschillende soorten vogels en 3 zoogdieren.

Marijke en Lenie

Deel deze pagina