Wat een berichtje in de krant al doet!
Ondanks de mist hadden zich meer dan 20 mensen verzameld op ’t Dampten. Ina vond dit weer een echte ouderwetse opkomst.
Onder leiding van Douwe, die ondersteund werd door Ben en Annemarie gingen we op weg naar de Zeevang. Daar aangekomen kregen we van Annemarie een duidelijke uitleg over, hoe er anno 1400 hier de verkaveling werd uitgevoerd in visgraatpatroon (uniek in Nederland) en later ook in vierkante blokken. Met hier en daar een veenriviertje ertussen. Dit alles is tot heden toe nog steeds zo gebleven. Alleen is deze veengrond in de loop der eeuwen maar liefst 6 meter ingeklonken. Dat is nogal wat.
Het is een prachtig gebied voor weidevogels en ondanks de mist genoten we volop van al die duizenden Smienten die zich hier verzamelen in de winter. Ook de Koperwiek, Kramsvogels, Kieviten en Goudplevieren waren rijk aanwezig. Buizerd en Slechtvalk, ieder op een eigen hek, lieten zich goed bekijken door de telescoop.
Richting Middelie en Hobrede valt het je op dat bepaalde soorten ganzen elkaar opzoeken. De Grauwe gans, Kolgans, Kleine en Grote Canadese gans, maar dat de Nijlgans bij zijn eigen soort blijft. In een weiland vol met Zwarte kraaien zagen we nog een Leucistische kraai (wit).
Met hier en daar een Grote zilverreiger en Stormmeeuw onderweg, bereikten we Edam en Etersheim. Opvallend is, dat je hier pas de Brandgans zie, heel massaal.
We stopten even bij een ondergelopen stukje land, het was daar een komen en gaan van Wulpen, hier en daar een Scholekster. In de plas een Knobbelzwaan en wat Wintertalingen. Er vloog ook nog een Groenling over.
De laatste stop was in een doodlopende weg midden tussen het weidegebied met wat plasdras. Hier zaten 2 Bontbekpleviertjes, ook nog heel veel Kramsvogels, Kieviten en Koperwieken. Dit was een mooie plek om afscheid van elkaar te nemen.
Ondanks de mist hebben we toch héél wat gezien vandaag. Het mooie van zo’n excursie is vooral, om samen te genieten en de kennis met elkaar te delen.
 
Marijke Smit

Deel deze pagina