Ode aan de zweefvlieg.[1]

Er leefden eens, lang heel lang geleden veel soorten zweefvliegen in en rondom een bos en zelfs langs de wegbermen. Volgens de Steenhommel, die van nature de broek aan had (een rode wel te verstaan) was de familie goed te herkennen aan hun gedrag en de gele streepjespakken. Maar volgens Wesp was dat niet waar, want zo zei hij trots: ze kunnen niet steken. Nee, hoor je kunt ze alleen herkennen aan die valse ader in hun vleugels.”[2] Wesp had hier wel een belangrijk punt. “Wel nee”, zei de Azijnvlieg,”je moet goed op hun harige lijf letten”. “Kom nou toch”, sprak de Goudoogdaas, “het zijn de ogen waar je naar moet kijken.” En prompt daarna schreeuwden iedereen door elkaar: je moet op de poten letten, nee, de ogen, borststuk, kop, vleugels…er was geen touw aan vast te knopen.

Wesp mompelde plotseling zachtjes: “ik heb een Elfje[3] gekend.” Er viel een dodelijke stilte.“Dat bestaat niet”, zoemde de Steenhommel. “Nou mooi wel hoor, antwoordde Wesp.” Misschien variabel maar ze zijn overal in Nederland te vinden. En ze houden van veel soorten bloemetjes in parken en tuinen of een open bosrand. Bovendien worden hun kinderen helemaal daas van een bladluis en dat is voor hen een delicatesse en goed voor het ecosysteem, ” vulde Wesp aan. “Helemaal mee eens”, twitterde het Azijnvliegje. “En nou we toch bezig zijn, kennen jullie de gitjes niet? Dat is ook zo’n apart soort, maar wel vriendelijk. Altijd in sombere kledij gestoken (uitzonderingen daargelaten natuurlijk). Je vindt ze op de Gewone berenklauw en Pastinaak in de wegberm. Maar het weer moet niet al te warm zijn, 20 graden met in ieder geval wat zonnestralen.” Plotseling kende iedereen wel een soort zweefvlieg. De Goudoogdaas die van nature overwicht had door zijn machtige uitstraling bulderde boven iedereen uit, “weten jullie wel dat er 350 soorten zweefvliegen zijn. Er doet een sprookje de ronde dat deze allemaal op de kiek staan in een handig determinatieboek. “ Vaak zijn het foto’s van de bovenkant, zijkant en/of voorkant kop. Dus wie met deze familie beter wil kennismaken kan beter als een haas het boek kopen.[4] Aldus sprak de Goudoogdaas voordat de winter inviel.


[1] Een sprookje gebaseerd op de werkelijkheid.

[2] De zweefvlieg heeft maar één paar vleugels:  Diptera.

[3] Meliscaeva auricollis.

[4] Veldgids:Zweefvliegen, Sander Bott/Frank van de Meuter, KNNV Uitgeverij. 

 

 

 

 

 

 

Fotowedstrijd voor kinderen

De insectenwerkgroep is momenteel in winterrust betreffende activiteiten maar op 30 November vond de prijsuitreiking van de fotowedstrijd plaats op de Suyderbraeck.

Zoals gewoonlijk werden de aanwezigen verwend door onze gastvrouw Ineke Kraaieveld. Van de drie prijswinnaars waren alleen Ruben Roskam (7jaar) met zijn zusje en moeder en Kevin Mollee (10jaar) met zijn vader, aanwezig. Ruben was blij verrast met de eerste prijs. Onder de prijsjes zaten 2 toegangskaartjes voor Vlindertuin Vlindorado en twee boekjes+ de afdruk van zijn originele foto van de Atalanta. Toen Ruben de foto wilde maken van de Atalanta ging deze heel eigenwijs op z’n hoofd, de camera en op de bril van zijn moeder zitten, maar uiteindelijk heeft hij hem op de plaat weten te krijgen en het resultaat zie je op de foto.

 Kevin ontving de tweede prijs. Deze bestond uit twee kaartjes voor de vlindertuin en een boekje + wat aanvullend materiaal. Zijn foto was van de Gehakkelde aurelia die de tuinkamer was ingevlogen en op het groene Ecomare vestje van zijn zusje ging zitten. Ook Kevin was blij met de prijs. Al met al was het gezellige middag en iedereen ging tevreden naar huis.

 De volgende werkgroep bijeenkomst is op maandagavond 20 januari 2020, van 20:00-22:00 (Suyderbraeck). Iedereen is van harte welkom! Wil je meer weten over onze activiteiten neem dan contact met mij op, t: (0229) 24 95 46 of m: henny@watersnuffel.nl

 Henny van der Groep

 

Iedereen is van harte welkom op de werkgroepbijeenkomsten! Wil je meer weten over onze activiteiten neem dan contact met mij op, t: (0229) 24 95 46 of m: henny@watersnuffel.nl

Volg de nieuwsbrief en kijk op de website voor meer informatie!

De volgende werkgroepbijeenkomsten zijn op:

 17 februari 2020

 16 maart 2020


 
 

 

De werkgroepsvergaderingen zijn op de Suyderbraeck, steeds van 20:00-22:00. 

kleine vosSuyderbraeck,
Ineke Kraaijeveld,
Zesstedenweg 20A,
1634 DN Scharwoude,
De Kraaienbende van Ineke Kraaijeveld

Wat ook welkom is zijn foto's of dood materiaal. Die kunnen we dan op de avond gebruiken om te gaan determineren. Dus neem wat mee. En neem al uw vlinderwaarnemingen mee voor het archief van ons en de Vlinderstichting.
Het spreekt vanzelf dat elke belangstellende KNNV'er altijd welkom is op de vlinderexcursies en bijeenkomsten!

Waarnemingen
Met nadruk vragen we aan jullie om je waarnemingen zo snel mogelijk op te sturen naar ondergetekende. Met naam, datum, plaats en hoeveelheid. Wanneer het bijzondere soorten betreft kunnen wij dit direct op internet zetten of doorgeven aan de krant. Waarnemingen van de gewone soorten kun je ook verzamelen en 1x per maand op sturen dat is prettiger om te verwerken (database), anders komt er aan het einde van het jaar een enorme hoeveelheid werk over ons heen.

Het totaaloverzicht van de vlinders en libellen gaat jaarlijks naar de Vlinderstichting. Het is prettig wanneer je alle soorten waarnemingen aan de coördinator doorgeeft want dan weten we direct waar de insecten w.o. vlinders/libellen in onze regio zitten. En dat is zeker bij bijzondere waarnemingen van belang. Dan kunnen deze op onze website worden geplaatst. Dat kan digitaal (waarnemingsformulier) maar ook schriftelijk met vermelding van datum, soort, straat + huisnummer, plaats (X-Y), datum en persoon(naam).
Voor het jaaroverzicht is dit eveneens erg belangrijk. Stuur deze waarnemingen dus niet naar andere organisaties zoals Telmee, Vlinderstichting, Waarneming.nl want dan weten wij niet wat er precies in onze regio leeft. En het voorkomt dubbele tellingen bij de andere organisaties. Met de Vlinderstichting heeft de insektenwerkgroep een prima contact.

Vragen of meldingen
Henny van der Groep,

T: (0229) 24 95 46, E: henny@watersnuffel.nl

Deel deze pagina