vogelakkerEen dagje mee met de KNNV afdeling Hoorn/West-Friesland, vogelexcursie Oostvaardersplassen. Dat is echt iets voor mij als vogelaar, want volgens mij mag ik mijzelf al zo noemen. Tineke kwam naar mijn huis en samen reden wij naar Enkhuizen. Daar stond Douwe te wachten en er kwamen nog 5 mannen extra bij. Dus Tineke en ik konden onze lol op met 6 grote mannen. Met Peter, Johan, Fred, Ruud, Ko, en Douwe reden Tineke en ik over de dijk naar de eerste stop: kijkhut de Grote Zilverreiger aan de Oostvaardersdijk.
Iedereen stapte uit de auto en pakte zijn spullen, fotocamera’s, verrekijkers, statieven en ook de handschoenen, sjaals en mutsen waren geen overbodige luxe.
Wij hoorden voor de kijkhut al gelijk een Cetti’s zanger, ik had daar nog nooit van gehoord. Iedereen wist gelijk dat het om dat vogeltje ging. Hij had wel een bijzonder schel en hard geluid. Je kon hem eigenlijk niet missen. Wij zagen wat bewegen in het riet, maar verder niet. Thuis heb ik maar even in mijn vogelboek gekeken hoe dit zangertje eruit ziet.
Wij hadden gehoopt wel wat baardmannetjes te zien, maar ze waren er niet. Op naar het volgende punt.
Een prachtig overzicht van het totale gebied vanaf de Grote Praambult. Wel een trein die af en toe voorbijraast, maar dat mag de pret niet drukken. In de verte zagen wij natuurlijk de Konikpaarden, Edelherten, Reeën, Heckrunderen en heel veel ganzen. Ook een paartje Wilde zwanen, Grote zilverreiger, Smienten, Spreeuwen en Vinken. Ik vergeet wel wat vogels te noemen, want ik heb ze natuurlijk niet allemaal gezien.
In de buurt van de OVP is ook een Steppenkiekendief gesignaleerd, of wij dat leuk vinden om daar even naar toe te rijden. Maar natuurlijk. Hup allemaal weer in de auto, want het was niet op loopafstand. Even een ritje door de polder, waar wij natuurlijk weer wat vogels zagen (Gaaien).
ijsvogel1Op deze plek aangekomen, stonden er al veel vogelaars te spotten en te wachten. Alles in gereedheid voor HET moment. Wij hebben daar ook alles in gereedheid gebracht en het natuurschoon bekeken. Wat op mij veel indruk maakte was de biddende Buizerd. Dat had ik nog nooit gezien. Uiteraard ken ik de Buizerd, maar deze was zo mooi aan het bidden. Heel bijzonder. Enkele mannen hebben de Steppenkiekendief in de verte op de grond gezien (helaas ik niet).
Het was weer tijd om met de auto terug te gaan richting kijkhut De Poelruiter. Wij liepen het pad op en daar hoorden wij op korte afstand tussen het riet het geluid van een Waterral. Deze kreeg antwoord van een andere Waterral aan de andere kant van het pad.
Wij liepen verder naar de kijkhut en daar was het een drukte van belang, van mensen dan. Allemaal met camera’s en verrekijkers. Het zonnetje kwam even door en er zwommen genoeg eenden. Bij ons in de buurt zagen wij twee Dodaars. In het riet waren ook de Baardmannetjes, helaas kwamen ze voor ons niet wat dichterbij. En daar kwam de IJsvogel nog aanvliegen. Hij ging op het stokje zitten en iedereen kon uitgebreid foto’s maken van dit mooie vogeltje. Nog even op een ander takje. Prachtig.
Nu was het wel even tijd voor koffie. Het broodje dat ik had meegenomen was al op. Even koffie drinken en een plasje doen bij het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer.
Gezellig met wat mannen kletsen, dat zijn nou echte vogelaars! Ik ben echt nog maar een beginneling, maar ja, je moet ergens beginnen.
Wij zijn weer opgewarmd en het weer werd wat wisselvalliger, regenbuitje is niet erg, maar de lucht werd nu wel heel zwart. Op weg richting Hoorn. Een goed idee om even bij Checkpoint Charlie te stoppen, dat is halverwege de dijk? Prima plan.
Daar hebben wij nog een mannetje en 2 vrouwtjes Zaagbekken gezien. Die mannen hebben het maar goed voor elkaar. ;-)
Ik heb een hele gezellige middag gehad. Veel vogels gespot, een kleine 50, maar vooral de gezelligheid met een groep is erg leuk. Bedankt mannen en Tineke. Het is een aanrader om weer mee te gaan de volgende keer.

Groetjes Ilse Schouten.

Deel deze pagina