karthuizer_anjerInleiding

De mooiste tijd van het jaar om naar planten te kijken komt er nu aan.

We hebben een vol programma kunnen samenstellen, afwisselend serieus inventariseren en alleen voor ons eigen plezier, ter lering en vermaak, naar gebieden met leuke flora gaan. Ook als je (nog) niet veel van planten weet is het leuk om mee te komen doen, ook bij de inventarisatie-excursies nemen we alle tijd om uitleg te geven en vragen te beantwoorden, we hebben het allemaal eens moeten leren.

Ons programma voor de komende periode:

woensdag 1 mei

Vandaag gaan we één van de PQ’s (PQ is permanent kwadrant, een vast uitgezet stuk) in de gemeente Medemblik inventariseren en wel in Medemblik zelf. Het stuk bevindt zich op het snijpunt van Oosterdijk en Admiraalspad (ten zuiden van de Vlietsingel). OV: vanaf Hoorn station lijn 139, vertrek 14:00 uur, aankomst Vierkantje 14:26 uur en ± 7 minuten lopen of buurtbus 415 vertrek Hoorn station 13:34 uur, aankomst Vlietsingel 14:23 uur en 2 minuten lopen. We treffen elkaar iets na 14:30 uur in het gebied.

woensdag 8 mei

In het kader van ons 5-jarig inventarisatie-project gaan we op de Suyderbraeck, Zesstedenweg 20a in Scharwoude, inventariseren. We starten ter plekke om 14:30 uur.

woensdag 15 mei

We gaan ‘ons’ PQ in Wervershoof inventariseren. Het stuk grenst aan de Theo Koomenlaan bij de Vok Koomenweg. Per OV bereikbaar per bus 132 vanaf Hoorn vertrek 13:00 uur vanaf het station, aankomst gemeentehuis Wervershoof 14:00 uur; daarvandaan is het ± 15 minuten lopen. We treffen elkaar ter plekke om 14:30 uur.

woensdag 22 mei

Het is al weer een flink aantal jaren geleden dat we naar de heemtuin De Reigersbek in Hoogkarspel zijn geweest. Er zijn enkele van onze leden actief in het onderhoud van de tuin. Hoe heeft de tuin zich nu ontwikkeld? De tuin ligt op ±15 minuten lopen vanaf station Hoogkarspel. We ontmoeten elkaar ter plaatse om 14:30 uur.

woensdag 5 juni

Op verzoek van de boswachter van SBB gaan we een stuk bij de Koogbraak bij Etersheim inventariseren. Deze plek is het best met eigen vervoer bereikbaar, mocht je per OV komen, neem dan bus 314 vanaf Hoorn, uitstappen halte Beets en ongeveer 20 minuten lopen. We treffen elkaar om 14:30 uur ter plaatse. Voor deze excursie is het nodig je op te geven.

woensdag 12 juni

Ons 3e PQ voor de gemeente Medemblik. Het is moeilijk te beschrijven waar het gebied is, daarom verzamelen we om 14:30 uur bij de kerk in Wognum.

woensdag 19 juni

Het Naviduct bij Enkhuizen is botanisch gezien een heel interessant gebied, opgebracht zand dat we verder in ons gebied niet tegen komen en ingezaaid met leuke kruiden. Helaas ook niet echt makkelijk bereikbaar per OV: ± 20 minuten lopen vanaf station Enkhuizen. We treffen elkaar zoals meestal om 14:30 uur ter plaatse.

woensdag 3 juli

We zijn in februari naar de Hortus in Leiden geweest. Dat was heel interessant, maar deed ons verlangen deze tuin ook in de zomer te zien; dat gaan we nu doen. We nemen de trein van 11:29 uur vanaf station Hoorn naar Leiden. Ga je op eigen gelegenheid dan zien we elkaar om 13:00 uur bij de ingang van de hortus aan het Rapenburg.


Excursies Plantenwerkgroep en Landelijke activiteiten

vrijdag 3 mei

Bij Wormerveer van 13:00 tot 16:30 uur. Verzamelen bij Dekamarkt, Koetserstraat 1. Aanmelden gewenst bij Jeanette den Herder florond13@gmail.com of wdegroot-jdenherder@ziggo.nl.

donderdag 30 mei

In de binnenstad van Hoorn van 10:00 tot 16:00 uur. Verzamelen voor het station in Hoorn. Aanmelden zie 3 mei.

maandag 10 juni

Bij Broek in Waterland, een oud dorp midden in het veenweidegebied. Verzamelen om 10:30 uur voor warenhuis Ploeger Nieuwland 23. De excursie duurt tot 16:00 uur. Koffie/theepauze in Cafetaria de Rob. Aanmelden (niet verplicht) bij en informatie van Peter Wetzels kan met een mail naar floronamsterdam@gmail.com. Zet in de titel Aanmelding Broek in Waterland.

broek
Interesse

Belangstellenden zijn welkom! Ben je nog nooit met ons mee geweest, maar wil je meer aan plantjes doen, kom gerust eens meedoen; wees niet bang dat je niet genoeg weet, de onderwerpen zien er wel specialistisch uit, maar wij zijn daar allemaal beginners in en al doende hopen we te leren. Wil je meer weten over onze activiteiten neem dan even contact met Anneloes ter Horst op.

Oproep
Tot slot een oproep: heb je ideeën over wat je de komende maanden zou willen bezoeken met de plantenwerkgroep, laat het mij dan ajb weten.

Waarnemingen
Heb je een waarneming van een bijzondere plant of bijzondere vindplaats van een plant geef dat dan alsjeblieft door via het digitale waarnemingenformulier of per mail of telefoon aan Anneloes ter Horst met een zo nauwkeurig mogelijke omschrijving van de vindplaats.

Vragen, ideeën of meldingen aan de plantenwerkgroep:
Anneloes ter Horst, T: (0226) 45 29 90, M: 06 176 28 020, E: anneloes59@planet.nl

 

 

Deel deze pagina