Er zijn tot 1 september geen activiteiten


Tja, wat zal ik er van zeggen: in ieder geval niet dat we gezamenlijk zulke leuke waarnemingen hebben gedaan.

 

We zijn nog 1 keer begin maart als werkgroep op stap geweest, met het idee dat het buiten toch wel mogelijk zou zijn om afstand te houden (het was toen nog niet verboden om met meer dan 3 mensen bijeen te zijn), maar hoe fijn we het allemaal ook vonden om samen van de natuur te genieten, het bleek lastiger dan gedacht.

 

De natuur gaat door en daar kunnen we allemaal van genieten, maar in groepsverband zit er even nog niet in. Wat we wel als werkgroep kunnen doen is elkaar laten delen in wat we zien in de natuur.

 

Nu we allemaal redelijk dicht in de buurt van huis blijven, zien we ook wel meer natuur van dichtbij. En ook doodgewone planten als Pinksterbloem en Dotterbloem zijn heerlijk om te zien. En een heleboel pluizebolletjes van uitgebloeid Klein hoefblad blijkt nu ook opeens een mooi gezicht.

 

Zelf zag ik half maart op de Wogmeerdijk in de buurt van Spierdijk een plant die ik niet kende, en wat Knopherik bleek te zijn, en kruisbloemige met hele langgerekte kroonbladeren, meestal geel met een paars streepje, maar soms ( zo ook hier) wit met paars streepje.

 

Op moment van schrijven beginnen de Rietorchissen te bloeien, de eerste zijn al gezien in het Drachterveld.

 

Wat nog wel kan is samen met één ander persoon een stuk inventariseren. Dat zal een ieder echter zelf moeten organiseren; doe je zoiets geef dan alsjeblieft wel je bevindingen door aan mij, zodat het in ons verenigingsarchief kan komen. Hoe meer we weten van de natuur in onze omgeving hoe beter we deze kunnen beschermen.

 

Aangezien we bijna allemaal in een bebouwde omgeving wonen komt hier misschien het net uitgekomen boek, Stadsflora door Ton Denters, goed van pas. Het geeft een heel goed beeld van wat er allemaal in onze steden (en soms ook dorpen) aan speciale, vaak extra warmte-minnende planten voorkomt. Ook de geschiedenis van de inburgering van veel planten wordt behandeld, heel interessant. Wat ik heel handig vind, is dat allerlei op elkaar lijkende en in de zelfde omgeving voorkomende planten bij elkaar zijn gezet, bijv. blauwe gazons (alle blauwige planten die daarin kunnen voorkomen), lage muur- en straatklokjes, hoge straatklokjes etc, alles keurig ter vergelijking bij elkaar. Ik vind het echt een aanrader.

 

En zoals ik ook al in het voorwoord schrijf: geniet deze zomer van onze natuur nabij !

 Waarnemingen

Heb je een waarneming van een bijzondere plant of bijzondere vindplaats van een plant geef dat dan alsjeblieft door via het digitale waarnemingenformulier of per mail of telefoon aan Anneloes ter Horst met een zo nauwkeurig mogelijke omschrijving van de vindplaats.


Vragen, ideeën of meldingen aan de plantenwerkgroep:

Anneloes ter Horst, T: (0226) 45 29 90, M: 06 176 28 020, E: anneloes59@planet.nl

 

 

Deel deze pagina