2012 was het Jaar van de Bij.
logo Jaar van de bij

In 2012 was er extra aandacht voor bijen en daar zijn goede redenen voor.
 Onze voedselvoorziening is voor een groot deel afhankelijk van de bestuivende arbeid van bijen. In de afgelopen jaren is er een onrustbarende bijensterfte in Nederland
. Het Nederlandse landschap verschraald: bijen vinden geen voedsel (bloemen/nectar) en nestgelegenheid.

meisjes_met_kaart

Er zijn prachtige voorlichtingsmaterialen over bijen gemaakt. Kijk daarvoor onder aan deze pagina.

Bijen zijn belangrijke bestuivers en leveren daarmee een essentiële bijdrage aan onze wereldwijde voedselproductie en biodiversiteit. Een gezonde bijenstand is daarom van cruciaal voor het voortbestaan van de mens.
 Wereldwijd en zeker ook in Nederland zijn er zorgen over de bijenstand. De aantallen en vitaliteit van bijenvolken, met name van de honingbij, gaan ernstig achteruit. De wintersterfte bij honingbijen is de afgelopen jaren opgelopen van 10% tot maar liefst 30%. Het gaat daarbij niet alleen om de honingbijen. De gehele groep van wilde en solitaire bijen neemt rap in omvang af. Door het verdwijnen van de bij komt onze voedselproductie en biodiversiteit in gevaar.

De oorzaken van deze afname zijn divers:
- door toedoen van de mens verdwijnt een groot aantal biotopen en nestgelegenheden
- er is een eenzijdig voedselaanbod ontstaan
- ook zijn bijen gevoelig voor ziekteverwekkers en gebruik van bestrijdingsmiddelen in onder andere de landbouw.

Vijf natuurorganisaties: KNNV, Bijenstichting, Nederlandse Bijenhoudersvereniging, EIS  Nederland en IVN komen gezamenlijk in actie om de bij te beschermen. Zij willen hiermee aandacht vragen voor de noodzaak van een gezonde bijenstand en geven daarbij handreikingen aan publiek en overheden om BIJvriendelijk te handelen.
 In het Jaar van de Bij hebben we laten zien dat je met eenvoudige middelen de leefomstandigheden van de bij sterk kunt verbeteren.

Het 'Jaar van de BIj' heeft een duurzaam vervolg gekregen via www.bijenlint..nl. Kijk daar wat u kan doen voor de bijen in uw omgeving.

Meer weten over bijen? Kijk dan bij het brede aanbod van bijenboeken bij de KNNV Uitgeverij

De bijenzoekkaart en het bijenschoolpakket zijn mede mogelijk gemaakt door het Prins Berhard Cultuurfonds.

Bijen krijgen de steun van Klaas-Jan Huntelaar
Het 'Jaar van de Bij' krijgt  20.000 euro om de leefwereld van bijen te verbeteren.
Het bedrag zal onder andere worden besteed om voetbalclubs te informeren over het belang van bijen en hen te bewegen daar zelf iets aan te doen in de vorm van een bijenhotel op het terrein.

Zelf aan de slag voor de bijen? Dat kan!

Maak een bijenhotel voor in de tuin. Ga zelf aan de slag of met de kinderen in de klas.
Bekijk hier de korte handleiding

Er zijn ook andere leuke bijen - promotiematerialen beschikbaar. Nu te bestellen via:
www.bijenhuis.nl. En kijk ook eens welke andere bijen-activiteiten worden georganiseerd!

♦ De bijen schoolkrant 'Zoemers en Prikkers'
De KNNV schoolkrant met vertrouwde kwaliteit in een nieuw jasje. Inclusief opdrachtenbladen en een extra te bestellen docentenhandleiding.
Download de uitgebreide factsheet over de schoolkrant.

♦ Het bijen schoolpakket
Speciaal voor scholen en NME centra biedt de KNNV een bijen schoolpakket aan, met:
- 30 schoolkranten en opdrachtenbladen
- docentenhandleiding
- 10 zoekkaarten
- 30 zakjes zaad
- 1 boekje Bijen in Beeld

♦ De Bijen determinatiekaart
Met tekeningen van de 20 meest voorkomende wilde bijen in de tuin. Prachtig geïllustreerd!
Op de achterzijde bouwmodellen voor een bijenhotel.

♦ Bij-vriendelijke tuinkrant.
Een leuke krant voor praktische tuintips of zelf mee aan de slag te gaan. Ook leuk om uit te delen.