Datum: 
zaterdag 23 februari 2019 11:00
Type activiteit: 
Excursie

De beekprik is een zeldzame soort primitieve vis, die op een beperkt aantal plaatsen in Nederland voorkomt. In Nederland is dat in sprengenbeken met heel zuiver water. De beekprik komt uit de familie van de prikken (Petromyzontidae) ook wel rondbekken genoemd. Beekprikken hebben zeven ronde kieuwopeningen achter het oog. Daarom worden ze ook wel zevenoog genoemd. De beekprik paait in de periode februari-mei op grindrijke plaatsen met stromend water. De dieren maken een nestkuil door steentjes met hun mondschijf te verslepen. Het vrouwtje zuigt zich vast aan één van de stenen aan de rand van het nest. Een mannetje zuigt zich vervolgens vast aan haar kop en draait zijn lichaam strak om haar heen waarna de eitjes afgezet en bevrucht worden. Na de voortplanting sterven de dieren.

De afdeling Apeldoorn van de KNNV monitort de beekprikken o.a. in de Koppelspreng, waar een grote populatie leeft. In februari zijn meestal de paaiende beekprikken goed te zien. We gaan een excursie maken langs de Koppelspreng in Ugchelen om deze dieren te spotten, al kan ik geen garantie geven dat we ze zien.

Opgave bij Marchien uiterlijk op 16 februari 2018. Voor niet leden bij het bestuur voorzitter@kampeergroep.knnv.nl  Na de opgave zal aan de deelnemers het verzamelpunt worden bekend gemaakt.

Georganiseerd door: 
Vertrekplaats: 
Ugchelen
Vindt plaats in: 

Deel deze pagina