K01 Portugal, Algarve en Alentejo, woensdag 24 april t/m woensdag 8 mei 2019
Contact: Loek Batenburg, tel: 010-5922697, email: loekbatenburg@akc.knnv.nl.
Het inschrijfgeld voor deze kampeervakantie bedraagt per volwassene € 44,- en voor jongeren € 24,-.
Afstand vanaf Utrecht ca. 2.340 km.
Ook dit jaar beginnen we ons programma met een vroege kampeervakantie in het diepe zuiden van Europa. Nu eens niet in Spanje of Zuid-Frankrijk, maar in Zuid-Portugal, een voor ons nieuwe bestemming! Dit mede ingegeven door het recentelijk verschijnen van de splinternieuwe Crossbill Guide Southern Portugal. We verblijven eerst een week aan de kust in de Algarve, bij Olhão, en dan de tweede week in de Alentejo, bij Castro Verde. Het is een eind rijden, maar ook weer niet verder dan naar Andalusië.
Hoewel de kust van de Algarve stevig aangetast is door het massatoerisme, is er toch heel veel te beleven op natuurgebied. Een paar km het binnenland in liggen kalkheuvels met een rijke flora (o.a. orchideeën), vogel- en insectenfauna. De camping in Olhão ligt tegen het Parque Natural da Ria Formosa: een 60 km lange gordel van eilanden en schiereilanden met daarachter riviermondingen, kreken, lagunes, zoutmoerassen en -pannen enz. Hier barst het van de vogels, maar ook van allerlei bijzondere planten.
 
De Alentejo daarentegen is door het droge klimaat en de arme bodem mogelijk de minst ontwikkelde regio van Europa. Eindeloze montados (grasland met verspreide Kurk- en Steeneiken), golvende vlakten, maar wel met de hoogste dichtheid aan steppevogels op ons continent, prachtige riviervalleien, enz.
De camping in Castro Verde is één van de beste uitvalsbases voor dit gebied.
Neem al vast een kijkje op de camping in de Algarve of op de camping in Alentejo. Beide campings zijn van alle gemakken voorzien.
 
 
K02 Nederland, Zeeuws-Vlaanderen, zaterdag 27 april t/m zaterdag 4 mei 2019
Contact: Loek Batenburg, tel: 010-5922697, email: loekbatenbrug@akc.knnv.nl.
Het inschrijfgeld voor deze kampeervakantie bedraagt per volwassene € 27,- en voor jongeren € 14,-.
 
Met Hemelvaart 2013 hadden we hier in het westen van Zeeuws-Vlaanderen een zeer geslaagde kampeervakantie. Dat is te lezen in het verslag van die kampeervakantie.  Nu gaan we wat eerder in het jaar en een hele week. Bekend is uiteraard het (grotendeels in België gelegen) natuurreservaat Het Zwin, maar minstens zo interessant zijn verscheidene meer of minder recent aangelegde natuurontwikkelingsterreinen: vooral “compensatienatuur” i.v.m. de Westerscheldewerken. Heel fraai zijn bv. De Blikken (3 km vanaf onze camping), de Sophiapolder en, wat verder, het uitgestrekte natuurgebied noordwest van de Braakman.
 
De Westerschelde-inlagen tussen Breskens en Hoofdplaat herbergen o.a. een flinke kolonie Dwergsterns.
Ons onderkomen is een vrij eenvoudige en rustige landschapscamping bij Nieuwvliet, maar wel van alle gemakken voorzien. De fietsen gaan natuurlijk mee (er zijn er trouwens een paar te huur op de camping): er zullen vooral fietsexcursies georganiseerd worden. Neem al vast een kijkje op de camping.
 
Opvallend is het verschil in landgebruik ter weerszijden van de grens: in België veeteelt en heel veel maïs; in Zeeuws-Vlaanderen vooral graan-, vlas- en andere akkerbouw, met gelukkig nog behoorlijke populaties akkerlandvogels als Patrijs en Roodborsttapuit.
 
 
K03 Duitsland, Havelland, zaterdag 4 mei - zaterdag 11 mei 2019
Contact: Geke de Waard, tel: 0342-414534, email: gekedewaard@akc.knnv.nl.
Het inschrijfgeld voor deze kampeervakantie bedraagt per volwassene € 27,- en voor jongeren € 14,-.
Afstand vanaf Utrecht ca. 650 km. 
In het gebied Havelland in Noordoost-Duitsland liggen veel grote en kleine meren, uiterwaarden, moerasgebieden en gevarieerde loofbossen. Er is een netwerk van wandel- en fietspaden en je vindt er de nodige vogelhutten en kijkschermen.
 
Op de meren verblijven het hele jaar door veel soorten watervogels, o.a. de Brilduiker, Kuifeend en langs de randen steltlopers. In het riet vinden we de Grote karekiet en de Snor. Ook de Ortolaan is voor ons een leuke soort en zo kunnen we wel even doorgaan.
In dit gebied komt ook de Grote trap voor; vanuit een kijkhut is de balts waar te nemen.
 
Hoewel de nadruk op de vogels ligt, komen in de uiterwaarden en drassige gebieden ook veel leuke planten voor, zoals verschillende soorten orchideeën, Geknikt nagelkruid, Adderwortel en nog veel meer.
We verblijven op camping Seeblick aan de Hohennauer. Neem al vast een kijkje op de camping. Op de camping is de Draaihals waargenomen en in het meer komen Bevers voor.
Er zijn een paar stacaravans te huur.
 
 
K04 Frankrijk, Brenne, zaterdag 11 mei t/m zaterdag 18 mei 2019
Contact: Harry van Haarlem, tel: 0345518804, email: voorzitter@akc.knnv.nl.
Het inschrijfgeld voor deze kampeervakantie bedraagt per volwassene € 27,- en voor jongeren € 14,-.
Afstand vanaf Utrecht ca. 800 km.
Lente in de Brenne: dat is veel vogels, veel planten, een twintigtal orchideeën, veel vlinders, veel meren. In die meren zie je soms 'la tortue de la Brenne', de Europese moerasschildpad. En op de camping zingt de Nachtegaal naast je tent en hoept de Hop wat verderop. Tijdens een avondwandeling hoor je er Bosuilen en Boomkikkertjes.
De Brenne is een gebied van 166.000 ha met meer dan 2000 meren en meertjes. Deze zijn ooit gegraven als visvijvers en worden nu ook weer als zodanig gebruikt. Tussen de meren in liggen gras- en akkerlanden, maar ook loof- en naaldbossen.
In de loop der eeuwen is de natuur hier zo rijk geworden dat Frankrijk het gebied een beschermde status heeft gegeven: Parc Naturel Régional de la Brenne, met daarin het neusje van de zalm op ecologisch gebied: Réserve Naturelle Nationale de Chérine van 370 ha.
Het is een vlak landschap. Je kunt er dan ook uitstekend fietsen, neem de fiets dus vooral mee.
We kamperen op Camping Municipal Les Millots in Rosnay in het departement Indre (niet in Rosnay in het departement Marne!). Menigeen is hier al meerdere keren geweest. Het is een goede camping, zonder eigen website. Een indruk van de camping krijg je via deze website of via deze website.
Rosnay heeft een kleine winkel voor de eerste levensbehoeften. Grote supermarkten zijn op 13 km. in Le Blanc.
Wil je meer weten? Kijk gauw in het verslag van 2016.
 
 
K05 Frankrijk, Boucles de la Seine, zaterdag 25 mei t/m woensdag 5 juni 2019
Contact: Loek Batenburg, tel: 010-5922697, email: loekbatenburg@akc.knnv.nl.
Het inschrijfgeld voor deze kampeervakantie bedraagt per volwassene € 38,- en voor jongeren € 20,-.
Afstand vanaf Utrecht: ca. 530 km.
Westelijk van de stad Rouen, ongeveer halfweg naar de kust, ligt het ‘’Parc Naturel Régional des Boucles de la Seine Normande’’. De benedenloop van de rivier slingert zich hier met fraaie meanders (boucle = gesp, krul, lus, ...) door een breed dal, diep ingesneden in het gesteente. Zo dicht bij zee is de Seine een getijdenrivier en het tijverschil is groot aan de Normandische kust! Een spectaculair natuurverschijnsel (zij het tegenwoordig wat minder, na het uitbaggeren van de Seine) is de vloedgolf (raz de marée) die bij elk opkomend tij de rivier op rolt.
 
Behalve een fraai landschap heeft het zeer gevarieerde (en goed te befietsen!) gebied ook veel te bieden aan vogelaars, vlinderaars en plantenliefhebbers. Stroomafwaarts bevinden zich uitgebreide moerassen en andere ‘wetlands’, barstensvol vogels. Het beroemde Marais Vernier (aan de zuidkant van de al bijna even vermaarde Pont de Tancarville) is ontstaan in een oude meander die een dode arm overliet. Het dorpje Vernier heeft een Giethoorn-achtige uitstraling. Halverwege ligt er een Digue des Hollandais: een “Hollandse Kade” dus. En op de hellingen van het dal kalkgraslanden met bv. orchideeën en vlinders en rijke hellingbossen. Langs de Seine ook spectaculaire kalkkliffen, prachtige oude architectuur (het was al lang een rijk gebied), maar ook zo hier en daar ineens een stukje “Europoort”. Af en toe een passerend zeeschip op weg van of naar Rouen.
 
We verblijven op de Camping Municipal van het dorp La Mailleraye-sur-Seine, mooi gelegen aan een grote lus van de rivier. Neem al vast een kijkje in het gebied en op de camping.
 
 
K06 Nederland, Hellendoorn, woensdag 29 mei – zondag 2 juni 2019
 
Contact: Geke de Waard, tel: 0342-414534, email: gekedewaard@akc.knnv.nl.
Het inschrijfgeld voor deze kampeervakantie bedraagt per volwassene € 25,- en voor jongeren € 14,-.
 
Onze bestemming ligt tussen de Sallandse Heuvelrug en het groene Regge dal. De Regge is een dertig kilometer lange kronkelende beek. In de omgeving zijn veel fietspaden zowel naar de droge heide als naar de natte gebieden bij de Regge. Het gebied is nog volop in ontwikkeling.
 
Op de heide komt de Nachtzwaluw voor en met veel geluk zien we zelfs een Korhoen. Andere bijzondere soorten zijn de Roodborsttapuit op de heide, de Kleine Bonte Specht en Appelvink in de loofbossen en de IJsvogel en Dodaars langs de Regge om er een paar te noemen.
 
In de vochtige gebieden zijn tal van libellen te zien en in de weides langs de beek komen een paar soorten orchideeën voor.
Het is een heerlijk gebied om een paar dagen door te brengen.
 
Wij verblijven op natuurcamping Rhanerveld. Neem al vast een kijkje op de camping. De natuurcamping is onderdeel van de grotere natuurcamping Eelerberg, waar eventueel trekkershutten en bungalows te huur zijn.
 
 
K07 Nederland, Westerwolde, vrijdag 7 juni t/m maandag 10 juni
Contact: Yolande Holthuijzen, tel: 06-83708934, email: penningmeester@akc.knnv.nl.
Het inschrijfgeld voor deze kampeervakantie bedraagt per volwassene € 22,- en voor jongeren € 12,-.
 
Deze kampeervakantie is bij uitstek geschikt voor (klein)kinderen. De camping ligt in de natuurgebieden van Westerwolde, met heidevelden, beekdalen, oude bossen, vennen en moerassen. De natuurgebieden zijn rijk aan flora en fauna, waar Nachtegalen, Wielewalen en zeldzame libellensoorten gehoord en gezien worden. Naast flora en fauna is het gebied interessant om zijn historische boerderijen uit de 17e en 18e eeuw.
Natuurmonumenten heeft een werkschuur in Smeerling, dat grenst aan het Metbroekbos en het Eemboersveld, delen van het natuurgebied Dal en de Ruiten Aa. Ook het natuurgebied Bourtange,
 
ooit een verdedigingswerk, heeft op zijn wallen, grachten en dijken een bijzondere en zeldzame flora en het moeras herbergt een leuke insectenpopulatie met fraaie flora. Door “ruimte” te geven aan het riviertje de Ruiten Aa zijn de oude meanders hersteld en wordt dit beekdal wel gezien als één van de mooiste beekdalen van Nederland.
De camping heeft een winkel en ligt in het gehucht Laudermarke, in de buurt van Ter Apel. De camping voert een “groen beleid”, gebruikt regenwater voor de toiletten en maakt gebruik van zonne-energie voor het opwekken van elektriciteit.
Neem al vast een kijkje op Camping Roelage.
 
 
K08 Nederland, Zuid-Limburg, zaterdag 15 juni t/m zaterdag 22 juni 2019
Contact: Yolande Holthuijzen, tel: 06-83708934, email: penningmeester@akc.knnv.nl.
Het inschrijfgeld voor deze kampeervakantie bedraagt per volwassene € 27,- en voor jongeren € 14,-.
 
De camping bevindt zich tussen prachtige natuurgebieden, zoals het Geleenbeekdal en het Wolfhagerbos, een 9 ha groot vochtig populieren- en wilgenbos, dat zich ten noorden van Schinnen bevindt. Het wordt doorsneden door de Kakkert, een heuvellandbeekje dat in Schinnen uitmondt in de Geleenbeek. Door de hoge grondwaterstand in het gebied bestaat het Wolfhagerbos gedeeltelijk uit moeras en broekbos.
 
Het Geleenbeekdal bestaat weer uit verschillende natuurgebieden elk met hun eigen bijzonderheden. Op het plateau in het noordoosten ligt de Kollenberg, het leefgebied van de Korenwolf. De Korenwolf is een zeldzame wilde hamster. De soort komt nergens anders in Nederland voor. Hij leeft op akkers die op zo’n manier beheerd worden dat er het hele jaar door dekking en voedsel te vinden is.
 
De prachtige hellingbossen van de Danikerberg zijn zeer de moeite waard om te bezoeken, vanwege de bijzondere planten op de kalkrijke hellingen.
Neem al vast een kijkje op Camping Hoeve Krekelberg.
 
 
K09 Kroatië, Lozovac, zaterdag 15 juni t/m zaterdag 29 juni 2019
Contact: Harry van Haarlem, tel: 0345-518804, email: voorzitter@akc.knnv.nl.
Het inschrijfgeld voor deze kampeervakantie bedraagt per volwassene € 44,- en voor jongeren € 24,-.
Afstand vanaf Utrecht ca. 1.600 km.
Het Nationaal Park Krka is één van de 7 nationale parken van Kroatië en heeft een oppervlakte van iets meer dan 100 km2. Het park wordt doorsneden door de rivier de Krka, die ontspringt aan de voet van het Dinaragebergte. De totale rivier is ongeveer 70 km. lang en eindigt in de zee vlakbij de plaats Šibenik.
De watervallen van Nationaal Park Krka storten zich over kalkstenen terrassen. Langs het water vind je meertjes, moerasland en stukken vol met riet. Zij zorgen voor een ideaal leefgebied voor diverse vogelsoorten, waaronder veel roofvogels, uilen en Bijeneters.
Naast de vele vissen, reptielen en amfibieën in/bij het water, huisvest de natuur in Krka ook veel zoogdieren, zoals diverse soorten vleermuizen en Otters.
De bijzondere natuur met diverse ecosystemen heeft een zeer rijke flora. Zo is het bijvoorbeeld het op één na dichtst met lavendel begroeide gebied in Europa, waardoor er veel bijen voorkomen. Er werden 860 plantensoorten geteld, waarvan sommige alleen in deze regio voorkomen. Bij Skradinski Buk kun je de plantensoorten van de marmerachtige kalksteen bewonderen.
Onze camping ligt aan de rand van het Nationale Park Krka. De camping heeft goed sanitair, een zwembad en een restaurantje met Dalmatische streekgerechten. Je kunt er ook een kamer of appartement huren. Neem al vast een kijkje op de camping.
 
 
K10 Polen, Poolse Karpaten, zaterdag 29 juni t/m zaterdag 13 juli 2019
Contact: Loek Batenburg, tel: 010-5922697, email: loekbatenburg@akc.knnv.nl.
Het inschrijfgeld voor deze kampeervakantie bedraagt per volwassene € 44,- en voor jongeren € 24,-.
Grootste afstand vanaf Utrecht ca. 1.500 km.
In mei 2014 zijn we in Noordoost-Polen geweest, naar de bekende natuurgebieden van Biebrza en Białowieźa. Kijk maar eens in het verslag van toen. Deze keer willen we eens naar de door Nederlandse natuurliefhebbers veel minder bezochte Poolse Karpaten, een berggebied in het zuidoosten van het land.
We beginnen met een week in het uiterste ZO-puntje van Polen, in Ustrzyki Górne, in het Bieszczady Nationaal Park (Bieszczady Park Narodowy). Dit biosfeerreservaat (deel van een internationaal complex), het op twee na grootste in Polen, beslaat 292 km², waarvan ca. 80% loof- en gemengd bos (15% oerbos) en verder vooral extensief gebruikte weiden boven de bosgordel. Wat de fauna betreft: er zijn meer dan 230 soorten gewervelden, waarvan 58 soorten zoogdieren (Lynx, Wilde kat, Wolf, Bruine beer, Karpatisch edelhert, Wisent, …) en nog veel meer soorten broedvogels (Steen-, Schreeuw- en Slangenarend, Oehoe, Dwerg-, Ruigpoot- en Oeraluil - de laatste met de hoogste dichtheid in Europa, Witrug- en Drieteenspecht, enz.).
De vaatplantenflora omvat bijna 780 (onder-) soorten, waarvan 30 endemisch zijn voor de oostelijke Karpaten en enkele zelfs alleen van Bieszczady bekend. Wellicht is zelfs een uitstapje naar Oekraïne te organiseren (geen visum nodig).
De tweede week zitten we zo’n 300 km westelijker, bij Zakopane (vooral bekend als wintersportoord), nabij het Tatra Nationaal Park (Tatrzański Park Narodowy). Ook dit is een biosfeerreservaat (211 km², aansluitend bij een nog grotere lap in Slowakije), met het hoogste punt van Polen: 2499 m. Fauna: o.a. Tatragems, Alpenmarmot, Bruine beer en broedvogels zoals de Beflijster, Oeraluil, Hazelhoen, Kleine Vliegenvanger, Drieteenspecht, enz enz. Dankzij de vijf verschillende vegetatie- en klimaatzones groeien er 1000 soorten vaatplanten, waaronder enkele endemen en vele soorten orchideeën (o.a. Spook-, Witte muggen- en Dennenorchis).
Neem al vast een kijkje op de eerste camping in Ustrzyki Górne of de tweede camping in Zakopane. Beide campings zijn van alle gemakken voorzien.
 
 
K11 België, Haut Fagnes, zaterdag 13 juli – zaterdag 20 juli 2019
Inschrijving is gesloten
Contact: Geke de Waard, tel: 0342-414534, email: gekedewaard@akc.knnv.nl.
Het inschrijfgeld voor deze kampeervakantie bedraagt per volwassene € 27,- en voor jongeren € 14,-.
Afstand vanaf Utrecht ca. 350 km.
We hebben een mooi plekje gevonden in het oosten van België bij hoogveengebieden, heide en bossen. Een gebied met veel mogelijkheden, fietsen op de oude spoorlijn (de Vennbahnradweg) ongeveer 3 km van de camping, heen berg af en terug kunnen jullie wel raden…
 
Een aantal wandelingen begint bij de camping of in de directe omgeving.
In het hoogveengebied zijn kenmerkende planten te vinden, verschillende soorten heide, Grote – en Dennenwolfsklauw, veenmossen en nog vele andere soorten. Op de site van de camping staat dat er ook leuke soorten vogels voorkomen: Waterspreeuw, Kortsnavelboomkruiper, Klapekster en Zwarte ooievaar. De beheerder vertelde dat er vorig jaar een Rode wouw bij het terrein van de camping gebroed heeft.
Kortom een gebied waar jullie tijd te kort komen!
 
De camping ligt schitterend, er loopt een beekje over het terrein en op verschillende plaatsen zijn mooie vergezichten. Op de camping is 1 caravan te huur. Neem al vast een kijkje op de camping.
Bij tijdige aanmelding, kunnen we een mooie plek bespreken. Bij latere aanmelding is het de vraag of je bij de groep kunt staan.
 
 
K12 Spanje, Pyreneeën, zondag 21 juli t/m zondag 4 augustus 2019
Inschrijving is gesloten
Contact: Harry van Haarlem, tel: 0345-518804, email: voorzitter@akc.knnv.nl.
Het inschrijfgeld voor deze kampeervakantie bedraagt per volwassene € 44,- en voor jongeren € 24,-.
Afstand vanaf Utrecht ca. 1.340 km.
In de Spaanse Pyreneeën hebben we bij het plaatsje Lles (+ 1.200 inw.) in natuurpark Cerdanya een kleine rustige camping gevonden. Over de camping loopt een klein kabbelend beekje.
De camping ligt op 1.700 meter hoogte en is gelegen tussen Andorra en de zuidelijke kant van Tossa Plana de Lles (2.916 m). Je hebt er een spectaculair overzicht over de toppen van Natuurpark Cadi-Moixero. Op de camping vind je bij de receptie wel een bar met verblijfsruimte, maar geen winkel of mogelijkheid om brood voor ’s morgens te bestellen. In het plaatsje Lles is een kleine supermarkt.
De campingeigenaren richten zich op rustzoekers en natuurliefhebbers. De kampeerplekken zijn erg groot en vlak en overal heb je een prachtig uitzicht. Het natuurgebied la Cerdanya ligt tegen de grens van Andorra en is een perfect voorbeeld van een uitgestrekte vlakte met toppen van 3.000 meter eromheen. Je kunt er de Alpenmarmot, Auerhoen en Hermelijn tegenkomen. Er komen drie soorten gieren voor: de Vale gier, Aasgier en Lammergier. Verspreid in het gebergte leven roofvogels zoals de Slangenarend, Dwergarend, Wespendief en Slechtvalk. Twee bijzondere salamandersoorten zijn er ook te vinden: de Vuursalamander en de Pyreneeënbergsalamander.
In totaal komen rond Andorra meer dan 1.100 verschillende plantensoorten voor. Enkele algemeen voorkomende soorten zijn de Witte narcis, de Trollius europaeus en de Blauwe, giftige, monnikskap.
Ook staan er veel soorten orchideeën.
Neem al vast een kijkje op de camping.
 
 
K13 Italië, Dolomieten, zondag 28 juli t/m zondag 11 augustus 2019
Inschrijving is gesloten
Contact: Yolande Holthuijzen, tel: 06-83708934, email: penningmeester@akc.knnv.nl.
Het inschrijfgeld voor deze kampeervakantie bedraagt per volwassene € 44,- en voor jongeren € 24,-.
Afstand vanaf Utrecht ca. 1.050 km.
Dankzij de centrale ligging is de levendige plaats een uitvalsbasis voor wandelingen op alle hoogteniveaus, variërend van makkelijke wandelingen in het dal tot bergwandelingen in de Dolomieten naar één van de vele toppen boven de 3.000 meter.
De camping Al Plan ligt in San Viglio di Marebbe. Dit gunstig gelegen gebied was al bewoond in de oudere ijzertijd. Sporen en vondsten uit de Hallstatt-tijd, de oudere ijzertijd periode, vindt men hier terug. Door de talrijke prehistorische vondsten, staat de „Kobaltbühel“ tegenwoordig onder archeologische bescherming van de provincie Zuid-Tirol.
Doordat de ecologische omstandigheden in bergen zo sterk hoogteafhankelijk zijn, zijn er duidelijk onderscheidbare vegetatiezones of -gordels te vinden, met van laag tot hoog loof- en/of naaldbomen, plantengemeenschappen met struwelen, bergweiden en onbegroeide delen waar tussen de stenen juweeltjes van planten te vinden zijn, met korstmossen in alle kleuren op de stenen.
Neem al vast een kijkje op de camping.
 
 
K14 Nederland, Texel, vrijdag 13 september t/m vrijdag 20 september 2019
Inschrijving is nog wel mogelijk, maar u moet dan wel zelf contact opnemen met de camping om na te gaan of er nog plaats is en om het kampeergeld te betalen.
Contact: Yolande Holthuijzen, tel: 06-83708934, email: penningmeester@akc.knnv.nl.
Het inschrijfgeld voor deze kampeervakantie bedraagt per volwassene € 27,- en voor jongeren € 14,-.

Al meer dan een eeuw geleden kwam J.P. Thijsse erachter dat er op Texel wel heel veel verschillende vogels te zien zijn. Het is een vogeleiland bij uitstek. Honderden soorten komen hier voor en regelmatig worden zeldzame soorten van de rode lijst waargenomen. Dat maakt Texel populair bij vogelaars.
Texel ligt voor veel vogels op een ideale plaats om een tussenstop te maken of om er te broeden. Met het Waddengebied naast de deur vormt Texel een prima plek om bij te tanken voor of na de verre, vermoeiende reis. Bovendien worden diverse natuurgebieden in het broedseizoen afgesloten om de broedvogels in alle rust te laten nestelen en ontbreken natuurlijke vijanden als de Vos.
Bijna overal zijn wel mogelijkheden om vogels te spotten. Op verschillende plaatsen zijn vogelkijkhutten geplaatst of zijn langs interessante vogelgebieden schermen gezet met kijkgaten die goed uitzicht bieden op de broedende of foeragerende vogels.
De camping ligt vlakbij Den Hoorn, waar vlakbij de Horsmeertjes en de Mokbaai te vinden zijn. Rondom de Horsmeertjes zijn recent duinvalleien ontstaan met een interessante duinvegetatie, met onder andere Parnassia, Bitterling en orchideeën. De oudere duinen en valleien laten een andere vegetatie zien die door uitloging en ontkalking andere soorten herbergt. De Mokbaai, die bij eb leegloopt, is gedurende de hele dag interessant vanwege de vele vogels die hier voedsel zoeken: steltlopers als de Zwarte Ruiter en Groenpootruiter, kanoeten, Rosse grutto’s. Ook ’s avonds een prachtige plek om vogels te spotten!
Neem al vast een kijkje op de camping.
 
 
K15 Frankrijk, Lac du Der, zaterdag 19 oktober t/m zaterdag 26 oktober 2019
Contact: Yolande Holthuijzen, tel: 06-83708934, email: penningmeester@akc.knnv.nl.
Het inschrijfgeld voor deze kampeervakantie bedraagt per volwassene € 27,- en voor jongeren € 14,-.
Afstand vanaf Utrecht ca. 500 km.
De camping ligt vlakbij het Lac du Der, een groot binnenmeer gelegen in de Argonne streek in het noordoosten van Frankrijk. In dit kunstmatige binnenmeer wordt het water van de Marne gebufferd. Door de grote schommelingen van het waterpeil (tot 12 meter niveauverschil met als laagste waterpeil het niveau in de herfst) ontstaan in het najaar tot in het voorjaar enorme slikplaten en eilanden die op hun beurt steltlopers, ganzen, eenden en vooral Kraanvogels aantrekken. Meer dan 200 vogelsoorten worden hier waargenomen.
Het gebied heeft in bijzonder faam verworven als vierde grootste pleisterplaats in Europa voor Kraanvogels tijdens hun trekperiodes naar het zuiden van Spanje. In de lente en in de herfst verzamelen zich hier duizenden Kraanvogels voor hun trek naar het noorden van Europa of juist naar het zuiden.
De camping is een ideaal vertrekpunt om per fiets de diverse gebieden te bezoeken waar een grote soortenrijkdom aan vogels, vlinders en planten te zien valt. Niet alleen natuurhistorisch maar ook cultureel is de streek interessant, zoals je kunt lezen in het verslag van ons vorige bezoek.
Neem al vast een kijkje op de camping.
 
 
 

Inschrijven kun je hier.

-----------------------------------------------------------------------------

Snel naar:

Home       Waarom deelnemen?       Info voor IVN'ers       Voor het eerst?       Ook voor kinderen?    

Overzicht vakanties 2019      Beschrijvingen 2019

Folder      Voorwaarden       Verslagen      Inschrijven       Contact

Deel deze pagina