K01 Frankrijk, Camargue en Goudargues, zaterdag 25 april t/m zaterdag 9 mei
Afgelast vanwege de coronacrisis.
Contact: Yolande Holthuijzen, tel: 06-83708934, email: penningmeester@akc.knnv.nl
Het inschrijfgeld voor deze kampeervakantie bedraagt per volwassene € 44,- en voor jongeren € 24,-.
Afstand vanaf Utrecht naar de Camargue is ca. 1200 km en naar Goudargues ca. 1100 km.
 
Tijdens dit kamp worden twee gebieden bezocht: allereerst zitten we in de buurt van de kust, bij het plaatsje Saintes-Maries-de-la-Mer waar zich Sara, de beschermheilige van de Roma’s bevindt. Deze heilige zou bescherming bieden voor de plaatselijke bevolking tegen plunderingen van de Saracenen. We kamperen op een rustige en prachtig gelegen “Camping à la ferme”. De camping heeft geen eigen website, maar je kunt al wel een beeld krijgen: Camping à la ferme du Clos-Peyron (25 april – 2 mei).
 
De Camargue is een enorme delta, gevormd door de Rhône, waar meertjes en lagunes afwisselen met lage duintjes, zoutpannen en rijstvelden. Een prachtig gebied met een zoutminnende vegetatie (veel Lamsoor en Zeekraal), en een zeer uitbundige flora. Een aanrader voor vogelaars (Steltkluut, Purperreiger, Koereiger, eendensoorten, Flamingo’s, Kuifkoekoek, plevieren waaronder Vorkstaartplevier, etc.) en plantenliefhebbers, die zowel langs de kust als in het binnenland ogen te kort komen. En niet te vergeten de insecten die volop aanwezig zijn. Na een week in de Camargue wisselen we van camping en gaan we naar Goudargues in de Gard.
 
Goudargues in de Val de Cèze: We kamperen op Camping La Grenouille (2 mei – 9 mei). Kijk eens rond op de camping. Dit gebied is heuvelachtig, doorsneden door de gorges van de Cèze en de Cascades de Sautadet en kenmerkt zich door kleinschaligheid, waardoor er een variatie van soorten te zien valt, zowel op vogelgebied, planten, vlinders en overige insecten. In het gebied bevinden zich middeleeuwse dorpjes die zowel cultuurhistorisch als natuurhistorisch aantrekkelijk zijn. Wielewaal, Hop en Bijeneters kom je overal tegen, naast leuke meer garrigue-achtige soorten als Kleine zwartkop en  vogels die zich langs de riviertjes bevinden in de bomen zoals de Wielewaal en de Orpheusspotvogel en in en langs het water de Waterspreeuw en Grote gele kwikstaart.
 
In een eerder gehouden KNNV kamp werden in één dag 120 soorten planten waargenomen en zijn soorten als Stofzaad en Vogelnestorchis waargenomen, naast vele andere soorten orchideeën. Door zijn kleinschaligheid en vele (bloeiende planten) zijn er veel insecten te vinden en dag- en nachtvlinders. Als dagvlinders zijn onder meer de Zuidelijke Pijpbloemvlinder en Luzernevlinder, Cleopatra en Blauwe ijsvogelvlinder waargenomen.
Beide gebieden zijn met de fiets ook goed te doorkruisen. Wil je fietsen: neem je fiets mee!
 
 
K02 Engeland, The Wash (Norfolk), zaterdag 2 mei t/m zaterdag 16 mei 2020
Afgelast omdat er te weinig belangstelling was.
Contact: Jacques Bogaarts: 06-51795339, jacquesbogaarts@akc.knnv.nl
Het inschrijfgeld voor deze kampeervakantie bedraagt per volwassene € 44,- en voor jongeren € 24,-.
Afstand vanaf Utrecht is ca. 250 km (via de veerdienst Hoek van Holland – Harwich).
 
Zo’n 170 km. ten noordwesten van Harwich, waar je met de veerboot vanuit Hoek van Holland aankomt, ligt het vogeleldorado The Wash. The Wash is een Europese speciale beschermingszone (SPA). Het bestaat uit uitgebreide zoutmoerassen, wadden, ondiepe wateren en diepe kanalen. De zeedijk bij Freiston is op drie plaatsen geopend om het zoutmoerasgebied te kunnen vergroten, waardoor vogels, vooral steltlopers, meer ruimte krijgen, en voor een natuurlijke bescherming tegen overstromingen. De vele kreken in de zoutmoerassen en de hier voorkomende vegetatie zorgen ervoor dat de golven langer worden vastgehouden, zodat het achterliggende gebied beter wordt beschermd tegen overstromingen.
 
Aan de oostkant van The Wash bevinden zich lage kalkrotsen met hun bekende laag van rode kalk bij Hunstanton en grindgroeves in het
vogelreservaat (RSPB) Snettisham, die belangrijke rustplaatsen zijn voor steltlopers tijdens hoog tij. De speciale beschermingszone grenst aan die van North Norfolk. In het westen reikt The Wash tot aan Gibraltar Point, dat weer een andere speciale beschermingszone vormt.
 
De habitats in The Wash, gecombineerd met de vele getijdestromingen, maken dat er schaal- en schelpdieren, vooral garnalen, kokkels en mosselen voorkomen. Sommige watervogels, zoals de Scholekster voeden zich met schaal- en schelpdieren. Het gebied is tevens een belangrijk broedgebied voor de Visdief en een voedselgebied voor de Bruine kiekendief. Trekvogels, zoals ganzen, eenden en steltlopers, komen in grote aantallen naar The Wash om te overwinteren, met een gemiddelde van constant zo’n 400.000 vogels. Men schat dat ongeveer twee miljoen vogels The Wash gebruiken als voedsel-  en rustplaats tijdens hun jaarlijkse vogeltrek. The Wash is van internationaal belang voor zeventien vogelsoorten.
Naast de natuurgebieden die rond The Wash liggen zullen we ook in de omgeving van de camping tal van mooie natuurgebieden tegenkomen. Titchwell Marsh is wel de bekendste.
We kamperen niet ver van de Noordzeekust bij de boerderijcamping Breck Farm, vlakbij Sheringham, Norfolk. Er zijn daar ook trekkershutten en een 4 persoons appartement te boeken (zelf regelen).
 
 
K03 Nederland, Weerribben en Wieden, woensdag 20 mei t/m zondag 24 mei
Afgelast vanwege de coronacrisis.
Contact: Els Boss, tel: 0575-848468, email: secretaris@akc.knnv.nl
Het inschrijfgeld voor deze kampeervakantie bedraagt per volwassene € 25,- en voor kinderen vanaf 13 jaar € 14,-.
 
Deze kampeervakantie is bij uitstek geschikt voor (klein)kinderen. De camping ligt in de natuurgebieden van Nationaal park Weerribben en Wieden. De Beulakerwijde glinstert in het zonlicht. In de verte zie je, middenin het meer, iets dat lijkt op een ijzeren bouwwerk. Het is de top van een kerktoren met een ijzeren klok, die herinnert aan het verhaal van het verdronken dorp Beulake. Een wonderlijk verhaal: een dijkdoorbraak werd dorp en inwoners in de achttiende eeuw fataal. Het verhaal van Beulake staat symbool voor de ontstaansgeschiedenis van dit Nationaal Park, met 10.000 hectare het grootste aaneengesloten laagveenmoeras van Noordwest-Europa. Het riet zorgt het hele jaar door voor wisselende landschappen. Als het riet in de winter is geoogst, kun je zover kijken als je wilt. Langzaam schieten frisgroene stengels in de lente op en 's zomers ommuren metershoge donkergroene rietstengels de waterkant. Het levert kleine paradijsjes op voor Otters, vuurvlinders en libellen.
 
In Sint Jansklooster staat het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. Dit is het startpunt voor diverse vaar-, fiets- en wandelexcursies door Nationaal Park Weerribben-Wieden. Struin door het unieke landschap en laat je verrassen. Rijksmonument Waterloopbos is een historisch openlucht laboratorium in een prachtig polderbos. Hier zijn honderden onderzoeken uitgevoerd naar het gedrag van water. Je vindt er restanten van het onderzoek naar de Deltawerken, maar ook van waterwerken voor exotische plekken zoals de haven van Lagos. Het bos is vrij toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang. Gemarkeerde wandelroutes leiden je langs de modellen van waterwerken die als ruïnes in het bos liggen.
We verblijven op camping Het Kamper Erve, kindvriendelijk met zwembad en speelbos. Kijk alvast eens rond op de camping.
 
 
K04 Nederland, De Gelderse Poort bij Nijmegen, woensdag 20 mei t/m maandag 1 juni 2020
Afgelast omdat er te weinig belangstelling was.
Contact: Inge van Iterson, tel: 06-14100926, ingevaniterson@akc.knnv.nl
Het inschrijfgeld voor deze kampeervakantie bedraagt per volwassene € 40,- en voor jongeren € 22,-.
 
Het gebied ten (zuid)oosten van Nijmegen leent zich bij uitstek voor een afwisselende binnenlandse natuurkampeervakantie. Naast veel (zeldzame) flora en fauna is het gebied ook geologisch en hydrologisch zeer interessant.
 
De Ooijpolder, Gelderse Poort, Millingerwaard, Oude Waal, Reichswald, Schenken-schanz, Duivelsberg en de Natura 2000 gebieden De Bruuk, St. Jansberg en Rijnstrangen zijn een greep uit de bestemmingen die deze vakantie ongetwijfeld aan bod zullen komen. Mocht het slecht weer zijn, dan bieden Nijmegen en Kleve genoeg mogelijkheden om daar een dag door te brengen.
 
Bijna alle bestemmingen zijn per fiets te bereiken. En naast wandelen is het ook mogelijk om sommige bestemmingen per kano te ontdekken.
We kamperen nabij Millingen aan de Rijn bij Camping De Zeelandsche Hof. Neem alvast een kijkje op de camping. Daar zijn ook trekkershutten te huur (zelf regelen).
 
 
K05 Nederland, Utrechtse Heuvelrug, vrijdag 29 mei t/m dinsdag 2 juni
Afgelast vanwege de coronacrisis.
Contact: Els Boss, tel: 0575-848468, email: secretaris@akc.knnv.nl
Het inschrijfgeld voor deze kampeervakantie bedraagt per volwassene € 25,- en voor jongeren € 14,-.
 
Deze kampeervakantie is geschikt voor (klein)kinderen. De camping ligt in de natuurgebieden van Utrechtse Heuvelrug. Dat is een zandrug in het landschap van de Nederlandse provincies Utrecht en Noord-Holland tussen de randmeren in het noordwesten en de Rijn in het zuidoosten. De contouren van de lange heuvelrug die van Huizen tot Rhenen loopt, tekenen zich overal duidelijk af. De Utrechtse Heuvelrug heeft meerdere 'toppen' boven de 50 meter. Het hoogste punt is de Amerongse Berg met 69,2 meter boven zeeniveau. Het zuidelijkste punt is de Grebbeberg.
 
Het Leersumse Veld aan de noordkant van de boswachterij ligt in een natuurlijke laagte. Het gebied werd in de ijstijd uitgesleten door smeltwater in de stuwwal die nu Utrechtse Heuvelrug heet. Ontbossing en overbeweiding hebben in de loop van eeuwen de grond uitgeput. Het Leersumse Veld werd een gebied van stuifzand en heide, die op natte plaatsen ging vervenen. Rond de 18e eeuw werd het veen afgegraven voor brandstof. Zo ontstonden de Leersumse Plassen. In boswachterij Leersum zijn nog enkele stuifzandgebieden te vinden. Zoals de Ginkelse Duinen, zuidoostelijk van het Leersumse Veld, waar kinderen naar hartenlust in het zand kunnen ravotten. Als je afwisseling zoekt, ben je bij Boswachterij Leersum aan het juiste adres. Want waar vind je loof- en naaldbossen doorsneden door oude lanen, een heidegebied met glinsterende vennen en ecologische graanakkers vol kleurige akkerbloemen gebroederlijk naast elkaar?
 
Op de zuidhellingen van de Amerongse Berg is het bos op een aantal plaatsen opengekapt om uitzicht te geven op Amerongse Bovenpolder, de uiterwaarden van de Nederrijn en de Betuwe. Op de open plaatsen loopt de temperatuur snel op. Zandhagedissen en Levendbarende hagedissen komen zich er graag warmen. Hier staat ook een van de oudste stukken bos van de Utrechtse Heuvelrug, met indrukwekkende grove dennen van ruim 200 jaar oud.
We verblijven op Camping Het Grote Bos in Doorn. Kijk eens rond op de camping.
 
 
K06 Spanje, Albarracín, zaterdag 23 mei t/m zaterdag 6 juni 2020
Afgelast vanwege de coronacrisis.
Contact: David de Wit, tel: 0570-610052, email: daviddewit@akc.knnv.nl
Het inschrijfgeld voor deze kampeervakantie bedraagt per volwassene € 44,- en voor jongeren € 24,-.
Afstand vanaf Utrecht is ca. 1.670 km.
 
Albarracín, een nieuwe kampeerbestemming voor de KNNV, ligt zo’n 150 km. pal ten oosten van Madrid, in de provincie Teruel in het meest zuidelijke deel van de regio Aragón. Het adverteert zich als “het mooiste dorp/stadje van Spanje” (maar dat doen natuurlijk meer Spaanse oorden) en is uitgeroepen tot werelderfgoed. Het middeleeuwse Moorse stadje ligt op een hoogte van ca. 1100 m. op een schiereiland in de rivier de Guadalaviar en is de grootste plaats in het uitgestrekte natuurgebied Montes Universales (tot bijna 2000 m. hoog) en Sierra de Albarracín. Het gebied is - met ongeveer 5000 inwoners op het oppervlak van de provincie Utrecht - zeer dun bevolkt. De berggebieden maken deel uit van het ±500 km. lange Sistema Ibérico. De rivieren Taag, Júcar en Guadalaviar ontspringen er.
 
In het gebied komen zeer verschillende geologische lagen aan de oppervlakte, waardoor in de diverse habitats een uiterst gevarieerde plantengroei is ontstaan. Het gebied geldt als één van dé “plant hunting regions” op het Iberisch schiereiland! Maar wellicht nog bekender is het om zijn bijzonder rijke vlinderfauna. Verschillende Spaanse endemische soorten komen alleen in dit gebied voor. In juni 2014 was hier een KNNV-hotelreis; Lees hier het verslag van die reis. Er staan maar liefst 84 soorten dagvlinders genoemd en afgebeeld. Ook de botanische hoogtepunten worden behandeld, per habitat: Tomillar (garrigue met veel Tijm), Sabinar (bos met jeneverbessen), Pinar (dennenbos), Melojar (eikenbos), Pradera Húmeda (nat grasland), Tremedal (bosveen) en Campo (graanakker). Op de vogellijst prijken o.a. Slangen-, Dwerg- en Havikarend, Vale Gier-, Alpengier- en Rotszwaluw, Blonde en Zwarte Tapuit, Bril- en Baardgrasmus.
Informatie over de camping is hier te vinden.
 
 
K07 Nederland, Steenwijkerwold, zaterdag 6 juni t/m zaterdag 13 juni 2020.
Contact: Tieke Phaff, tel: 033-4724904, email: tiekephaff@akc.knnv.nl
Het inschrijfgeld voor deze kampeervakantie bedraagt per volwassene € 27,- en voor jongeren € 14,-.
 
Noordwest Overijssel en Zuidoost Friesland: het is Nederland, maar je waant je in een andere wereld met rust, ruimte en natuur. Bovendien wordt het Nationaal park Weerribben/Wieden nog steeds uitgebreid met nieuwe gebiedjes. Het leuke vestingstadje Steenwijk en Vollenhove liggen beide op een stuwwal uit de ijstijden. Daartussen stroomde een tak van de Oervecht, die het water van de smeltende gletschers afvoerde en zand afzette. Het veen dat ontstond werd in de 19e eeuw deels afgegraven. Door deze afwisseling van grondsoorten en de waterrijkdom van het gebied liggen hier tal van gebiedjes die een excursie waard zijn.
 
We kamperen in het dichtstbijzijnde bosgebied op camping de Hoogte in Eesveen, bij landgoed de Eese. Dit landgoed is een parel op zich. Het landgoed is 800 ha groot en in eigendom bij de familie Van Karnebeek en bestaat uit bos, natuurterreinen en landbouwgronden. Vanwege diverse bijzondere gebouwen en de karakteristieke lanenstructuur is de bebouwingskern van het landgoed, ca. 80 ha, aangewezen als cultuurhistorische buitenplaats. Het is een zeer afwisselend gebied met bos- en hooilanden, monumentale gebouwen en landbouwgronden dat grotendeels toegankelijk is voor publiek. Ook hier wordt op de akkers nieuwe natuur gevormd.
Kijk eens rond op deze mooie camping.
 
 
K08 Zweden, Glaskogen (bij Arvika), zaterdag 13 juni t/m zaterdag 27 juni 2020
Contact: Inge van Iterson, tel: 06-14100926, ingevaniterson@akc.knnv.nl
Het inschrijfgeld voor deze kampeervakantie bedraagt per volwassene € 44,- en voor jongeren € 24,-.
Afstand vanaf Utrecht is ca. 1300 km.
 
Een nieuwe bestemming in Zweden is dit 28.000 ha. groot natuurreservaat Glaskogen bij Arvika in West Värmland. Het gebied is grotendeels zeer dun bevolkt en wordt omschreven als echt wildernisgebied. Het landschap is heuvelachtig met 2 grote meren (Stora Gla en Övre Gla) en tal van kleinere meren. Er komen o.a. elanden en bevers voor en ook veel vogelsoorten: o.a. kraanvogels en diverse soorten arenden, spechten, uilen, duikers, steltlopers en hoenders.
 
In het gebied zijn heel veel wandelroutes (300 km). Een groot deel van Glaskogen is dichtbevolkt met naaldwouden. Het is een natuurreservaat waarin gekapt wordt. Voor floristen biedt het tal van verrassingen. Er zijn open plekken in het bos met wilde frambozen en aardbeien en zelfs arctische framboos (Hjorton of Rubus Chamaemorus)., bosbessen, lupinen, plaatsen met wilde orchideeën (richting Lehnungshammer) en veel vetblad en paddenstoelen.
Voor belangstellenden is het interessant om te zien hoe het plantenleven zich herpakt en de gekapte bosgedeelten, hoe verschillende planten elkaar opvolgen.
 
Je kunt er goed fietsen. Daarnaast leent het gebied zich er bij uitstek voor om per (Canadese) kano ontdekt te worden. Er zijn veel kanoroutes (allemaal op detailkaart) waar goed geoutilleerde hutten te huur zijn, kamperen mogelijk is en vuurtjes gestookt kunnen worden. In de periode dat we gaan zijn de dagen lang en is er alle tijd om op de bivakplaats te komen. Met de deelnemers zal vooraf besproken worden of men aan een dergelijke (misschien zelfs meerdaagse?) tocht deel wil nemen.

We kamperen bij Glaskogens camping in Lenungshammar. Neem alvast een kijkje op de camping.
 
 
K09 Zweden, Öland, zaterdag 4 juli t/m zaterdag 18 juli 2020
Contact: David de Wit, tel: 0570-610052, email: daviddewit@akc.knnv.nl
Het inschrijfgeld voor deze kampeervakantie bedraagt per volwassene € 44,- en voor jongeren € 24,-.
Afstand vanaf Utrecht is ca. 1160 km.
Op luttele kilometers van de kust in Zuidoost-Zweden ligt het langgerekte eiland Öland. Sinds 1972 is het door een brug verbonden met het vasteland, maar gelukkig wordt het niet overlopen door toeristen. We zijn hier al verscheidene malen geweest. Lees het terug in het verslag van 2007 of het verslag van 2013. Het eiland met een lengte van 145 km. en een breedte van maximaal 14 km. bezit een grote verscheidenheid aan landschappen, die een buitengewoon gevarieerde flora en fauna herbergen.
 
In tegenstelling tot het Zweedse vasteland - toch vooral een granietlandschap - bestaat Öland grotendeels uit kalk, die op de centrale as van het eiland vrijwel vlakke platen vormt (‘alvar’), waar water op stagneert, met fraaie fossielen (o.a. metersgrote Orthoceras). Er komen maar liefst 33 soorten orchideeën voor, waarvan ‘Adam en Eva’, zoals de Vlierorchis in het Zweeds heet, één van de opvallendste is. Het Ölands zonneroosje is er endemisch.
 
Elders op het eiland zijn uitgestrekte bossen, wetlands en kwelders met een grote verscheidenheid aan vogels. De Grauwe Kiekendief is er een gewone verschijning, net als Reuzenstern, Visarend, Kraanvogel, Sperwergrasmus, Kleine- en Withalsvliegenvanger, om maar enkele soorten te noemen. Ook is het eiland rijk aan insecten; niet alledaagse vertegenwoordigers zoals bijvoorbeeld Vliegend hert, Keizersmantel, Rode en Blauwe duinsprinkhaan tref je hier aan. Kortom,  Öland is een paradijs voor natuurliefhebbers!
Fietsen kan uitstekend op Öland. Een fiets met versnellingen heeft wel de voorkeur. Het kampterrein ligt aan de oostkust in het noorden van het eiland. Je kunt Öland over de weg bereiken via Denemarken en het Zweedse vasteland, maar er is ook een uitstekende bootverbinding tussen bijv. Travemünde en Trelleborg. Lees alvast wat informatie over de camping.
 
 
K10 Duitsland, Elbe, zaterdag 18 juli t/m zaterdag 25 juli 2020
Contact: Tieke Phaff, tel: 033-4724904, email: tiekephaff@akc.knnv.nl
Het inschrijfgeld voor deze kampeervakantie bedraagt per volwassene € 27,- en voor jongeren € 14,-.
Afstand vanaf Utrecht is ca. 510 km.
 
Het Elbegebied is Europese topnatuur met een grote afwisseling van landschappen. In de buurt van Gartow, waar onze camping ligt, lag ook de Muur. In het gebied aan beide zijden van de Muur, waar geen menselijke activiteiten waren in de jaren na de oorlog, had de natuur vrij spel. En dat is nog steeds te zien. Zo zijn er stuifduinen, rivieren, meren, venen en een groot bosgebied met 500 jaar oude eiken en daardoor een goede omgeving voor insecten. Er zijn weiden met hoge grondwaterstand waar veel vogels verblijven.
 
Het is een goede omgeving om naar nachtvlinders en reptielen te kijken. Ook de geologie is interessant. Lees het allemaal in het laatste -onovertroffen- verslag uit 2007.
 
Ook bij slecht weer zijn er voldoende mogelijkheden zoals historische stadjes en musea, bijv. het Heinrich Schliemann museum. We kunnen weer terecht op Campingpark Gartow. Neem je fiets mee, want het dal van de Elbe is vlak genoeg.
 
 
K11 Oostenrijk, Alpen Dreiländereck, zaterdag 18 juli t/m zaterdag 1 augustus 2020
Contact: Tieke Phaff, tel: 033-4724904, email: tiekephaff@akc.knnv.nl
Het inschrijfgeld voor deze kampeervakantie bedraagt per volwassene € 44,- en voor jongeren € 24,-
Afstand vanaf Utrecht is ca. 900 km.
 
Midden in de Alpen, in de Dreiländereck tussen Oostenrijk, Zwitserland en Italië kamperen we in een landschappelijk prachtig gebied met een rijke flora en vele wandelmogelijkheden. Dit is ook de kans om de variatie in plantengroei door verschillend landbeheer van de drie landen te bekijken. In Zwitserland wordt bv. veel minder mest gebruikt dan in Oostenrijk.
 
Ook voor kinderen is het een leuk gebied. Er is een spectaculaire wandeling door een kloof, die uitkomt bij een gerestaureerde antieke brug over de Inn met torentje. Je kunt er raften, wel spannend, niet gevaarlijk!? Er zijn “themawegen”, een “Naturlehrpfad” en de camping ligt aan een meer waar je in kunt zwemmen.
 
Er is een kampwinkel met ijs en iedere dag verse broodjes. Een restaurant en het dorp zijn op loopafstand.
Informatie over de camping Via Claudiasee in Pfunds vind je op de website.
 
 
K12 België, Viroinval, zaterdag 8 augustus t/m zaterdag 15 augustus
Contact: Yolande Holthuijzen, tel: 06-83708934, email: penningmeester@akc.knnv.nl
Het inschrijfgeld voor deze kampeervakantie bedraagt per volwassene € 27,- en voor jongeren € 14,-.
Afstand vanaf Utrecht is ca. 300 km.
 
De Viroinvallei: een paradijs met een schat aan soorten! Het kamp is gelegen in de vallei van de Viroin, één van de natuurrijkste gebieden van de Benelux. De rivier snijdt door een kalk-leembodem waardoor prachtige vegetaties zijn ontstaan: kalkgraslanden, vochtige hooilanden en loofbossen wisselen elkaar af. In de kalkheuvels zijn honderden kloven en minicanyons gevormd. De kalkgraslanden worden als één van de soortenrijkste ecosystemen ter wereld gezien met vele zeldzame orchideeën, gentianen, Zomerbitterling, Bloedooievaarsbek, Wildemanskruid, etc. etc. Deze botanisch rijkdom trekt een verscheidenheid aan insecten aan, waaronder vele dagvlinders (waaronder Dwergblauwtje, Kleine ijsvogelvlinder, Rotsvlinder en Groentje), zweefvliegen, sprinkhanen en kevers, die weer voedsel zijn voor reptielen, amfibieën en vogels. De variatie aan vogels is groot: Oehoe, Kwartelkoning, Waterspreeuw, Wielewaal en veel zangvogels worden gezien en gehoord.
 
Het gebied herbergt niet alleen een pracht aan fauna en flora, maar is ook historisch zeer interessant. In de Gallo-Romeinse tijd liepen belangrijke handelsroutes door het gebied, waar nu nog de sporen in Treignes te vinden zijn. De talrijke cultuur-historische musea geven een goed beeld van de historische ontwikkeling van deze streek en zijn een aanrader voor een dagje “minder mooi weer”. Ook treinliefhebbers kunnen met een oude stoomlocomotief nog even “stomen” door de vallei.
 
Een uitgebreide beschrijving van de kalkgraslanden is te vinden in: De Kalkgraslanden van de Viroinvallei. Plantengemeenschappen en de invloed van beheer en habitatversnippering. Natuurfocus 3(4): 135-141
Neem al vast een kijkje op de camping!
 
 
K13 Frankrijk, St. Quirin (N-Vogezen), zaterdag 22 augustus t/m zaterdag 5 september 2020
Contact: Tieke Phaff, tel: 033-4724904, email: tiekephaff@akc.knnv.nl
Het inschrijfgeld voor deze kampeervakantie bedraagt per volwassene € 44,- en voor jongeren € 24,-.
Afstand vanaf Utrecht is ca. 530 km.
 
De Vogezen zijn een klassieke KNNV-bestemming. Vaak gaat het dan om het hoge centrale graniet-deel van dit gebergte. Veel minder bekend (dus ook veel rustiger en bovendien voor ons dichterbij), maar minstens zo interessant, is het noordelijke deel, de Zandsteen-Vogezen of Vosges Mosellanes, vanwege hun ligging in het departement Moselle. In 2016 hadden we hier een zeer geslaagd voorjaarskamp. Lees het in het verslag nog maar eens na.
 
De mooie rode zandsteen (‘Buntsandstein’) culmineert in het Massif du Donon, met een paar toppen net boven de 1000 m. Op korte afstand vind je verder een licht kalkhoudende leem (‘Muschelkalk’); iets verder bij Lorquin de eerste kalk-cuesta van het bekken van Parijs (orchideeën!) en nog iets verder weg, maar nog steeds binnen fietsafstand net in Lotharingen, een aantal semi-natuurlijke meren met voor ons “goede bekenden” als Krabbescheer, Kikkerbeet, Purperreiger en Grote Karekiet.
 
De bossen (puur-productie tot semi-natuurlijk) zijn o.a. rijk aan varens en wolfsklauwen, mossen en korstmossen. Dieren: Ree, Edelhert, Zwijn, Marters, Vos, Das, Wilde kat, Lynx, Auer- en Korhoen, Slechtvalk, diverse spechten, IJsvogel en Appelvink. Hoewel sommige hellingen alleen voor de geoefende fietser te doen zijn, zijn vele excursiebestemmingen prima per fiets te bereiken! In of net naast het oude kloosterdorp Saint-Quirin (gemeente Métairies-St.Quirin), één van ‘les plus belles villages’ van de streek, ligt onze kleine eenvoudige gemeentecamping.
 
In St. Quirin zijn basisvoorzieningen (alimentation / depôt de pain, boucherie/charcuterie, bureau de la poste, …), ietsje verder in Lorquin is een kleine supermarkt, nog iets verder ligt de stad Sarrebourg met alle stadse geneugten (en een treinstation). Wordt nog enthousiaster door de informatie over de camping te lezen.
 
 
K14 Duitsland, Müritz, zaterdag 26 september t/m zaterdag 3 oktober 2020
Contact: David de Wit, tel: 06-13611667, email: daviddewit@akc.knnv.nl
Het inschrijfgeld voor deze kampeervakantie bedraagt per volwassene € 27,- en voor jongeren € 14,-.
Afstand vanaf Utrecht is ca. 680 km.
 
Denk aan trompetterende Kraanvogels vliegend boven herfstlandschappen van stille meren tussen dichtbeboste, glooiende heuvels. Dit herfstkamp is voornamelijk op water- en bosvogels gericht, maar de geologie, bomen en paddenstoelen zijn hier ook net zo boeiend. We verblijven op de rustieke camping Zur hohlen Eiche in de buurt van het dorp Klockow, midden in het bos van het Nationalpark Müritz. Het Nationalpark maakt deel uit van het Noord-Duitse Mecklenburger Seenland, een merengebied tussen Berlijn en de Oostzee, dat na de laatste ijstijd gevormd werd uit oerstroomdalen (smeltwatervalleien van terugtrekkende gletsjers) en sandrs (spoelzandvlaktes, waaiervormige afzettingen van gletsjerfronten).
 
Het was ooit het jachtgebied van de hertogen van Schleswig-Holstein en daarna van de leiders van de communistische partij van de DDR.  De geschiedenis is ook af te lezen in het eromheen liggende cultuurlandschap van grootschalige graanvelden en compacte, iets wat vervallen dorpen. Pas na de Wende is het vrij toegankelijk geworden.
 
De ondiepe randen van de meren worden in de herfst door doortrekkende Kraanvogels als overnachtingsplaats gebruikt. Een hoogtepunt voor de bezoeker is het zien en horen van hun aankomst op hun slaapplaatsen aan het einde van de middag. Overdag zijn er verschillende  overwinterende eendensoorten op de plassen te zien terwijl de Kraanvogels elders tussen de stoppels van geoogste akkers naar voedsel zoeken. Veel meren worden ook als visvijver gebruikt en er wordt dan ook flink gevoerd om de visstand hoog te houden wat een flinke populatie aan Visarenden en Zeearenden oplevert. Tussen de meren is er ook altijd iets te zien in de fotogenieke bossen: Behalve aangeplant naaldbos en uitgebreide broekbossen langs de meren is er het zeer oude, beschermde beukenbos van Serrahn. De oude bomen ondersteunen natuurlijk veel spechten en paddenstoelen.
 
De camping is rustig en heeft goede voorzieningen, inclusief een café. Caravans en bungalows zijn op de camping te huur (deelnemers dienen dit zelf te regelen). De camping ligt 20 km ten oosten van de stad Waren en op 6 km. fietsafstand van de ingang (en informatiecentrum) van het Nationalpark in het dorp Federow. Vanwege de afstanden worden meestal fietsexcursies gehouden. De verharde wegen en zandpaden zijn prima om op te fietsen.  Neem een eigen fiets mee: Fietsverhuur is misschien via de camping (via een extern bedrijf) te regelen.
De verslagen van de kampeervakantie van 2006 en van 2017 geven een goede indruk van wat hier te verwachten is.
 
 
 
-----------------------------------------------------------------------------

Snel naar:

Home       Waarom deelnemen?       Info voor IVN'ers       Voor het eerst?       Ook voor kinderen?    

Overzicht vakanties 2020      Beschrijvingen 2020

Folder      Voorwaarden       Verslagen      Inschrijven       Contact

Deel deze pagina