Eten in de Mahoniestraat

De Mahoniestraat in de wijk de Reit zou het warmste plekje van Tilburg zijn als er werkelijk Mahoniebomen zouden groeien: het mahoniehout kwam uit het tropisch regenwoud. Een lekkere boom kun je het niet noemen, want hij blijkt giftig te zijn.

Is er wel iets anders te eten in deze straat? Een snackbar is er niet, maar er staan drie opvallende Slangedennen die wél heerlijke eetbare zaden kunnen maken, maar waarvan nog bijna niemand een hap gegeten heeft. De stam en de grote karakteristieke zijarmen van de boom zitten vol met grote schubvormige bladeren die in een stekelige punt uitlopen. Er zijn geen grotere dieren die daar in kunnen klimmen zonder een winkelhaak in hun huid op te lopen. Als je je zo bewapent, dan zal er boven in die boom wel wat kostbaars zitten. In volwassen Slangedennen groeien dan ook grote kegels, vol met overheerlijke zaden.

Deze boom is er dus echt een om met de handschoenen aan te pakken. Mevrouw Meesters op nr. 12 doet dat ook. Zij houdt de boom netjes bij, zodat wandelaars over het trottoir niet opengereten worden. Maar vruchten aan haar boom heeft ze nooit gezien. Waarschijnlijk is de boom nog te jong.

De Slangeden is een typisch Tilburgse boom. In de paleistuin van Willem II stond er een. De karakteristieke boom werd een statussymbool. Ook fabrikant A. van Spaendonck had zo’n boom in zijn tuin. Toen hij stierf kreeg de gemeente hem cadeau. In 1907 werd de Slangeden omkuipt en vervoerd naar het Wilhelminapark, waar hij jarenlang een centrale plek innam. De boomverhuizing was niet goedkoop en kostte de gemeente 100 gulden. 

Voor nummer 14 in de Mahoniestraat staat een Notenboom en een Tamme kastanje. Twee koerende duiven bouwden er hun liefdesnestje in. Van 's morgensvroeg tot 's avondslaat werd er gezongen. Door het terugsnoeien van de bomen zijn de duiven verdwenen, maar aan de opnieuw uitgeschoten eerstejaars takken groeien nog geen vruchten. Niet alleen mensen vinden de walnoten overheerlijk, ook Kauwtjes en Roeken struinen de bomen af, nemen noten in hun bek mee en op schoorstenen en daken proberen ze de harde schil met hun snavel open te hakken.

Een wat zachter en sappiger maal is te vinden tegen de zijmuur op de hoek van de Mahoniestraat en de Prof. Gimbrerelaan. Er staat een Cotoneaster met vele kleine, rode besjes tussen de blaadjes. Diny Offermans, de eigenares van het hoekhuis, heeft deze lage struik niet geplant. "Waarschijnlijk hebben de vogels ergens anders van zo'n stuik gegeten en hebben ze bij mij bij de muur de zaadjes weer uitgepoept", verklaart zij, niet helemaal ontevreden. Ben je een lijster, dan ben je bij haar zeker aan het goede adres. Aan de Vuurdoorn tegen de muur hangen vele oranje-rode bessen. Vooral als er vroeg sneeuw valt, zijn de stekelige Vuurdoornstuiken binnen de kortste keren leeggegeten. Dus toch nog een lekkernij gevonden.

En hoe zit het nu met die gedekte tafel voor de Merel en het blijven eten en poepen van de Regenworm? Op zaterdag 20 december kunt u zelf zien hoe de natuur in de stad voor eten zorgt en wie dat allemaal eet. Om 11.00 vertrekt de wandeling, die tot 12.30 uur duurt, vanaf de ingang van Bejaardenhuis Zonnehof aan de Prof. Gimbrerelaan in Tilburg.

 

Stadskantoor Tilburg

De komende maanden gaan we op zoek naar de stadsnatuur in de gemeente Tilburg.

Maar waar zou die natuur nu toch te vinden zijn? Als er iets is dat met de stad te maken heeft, dan moet de gemeente Tilburg dat toch zelf weten.

Onze speurtocht begint dus bij het stadhuis van Tilburg. De dame aan de balie van het stadskantoor keek me heel vreemd aan toen ik aan haar vroeg waar de stadsnatuur in Tilburg te vinden is. Of die natuur was er niet of zij had nog nooit zo'n vraag gekregen. Gelukkig verwees zij me snel door naar een medewerker van het gemeentelijk informatiecentrum die al snel een link legde naar groen in de stad. Zij vroeg of stadsnatuur het groen in onze stad is. Nadat ik zei dat dat zou kunnen, wist ze meteen het Stadspark aan de Oude Dijk en het Wilhelminapark in Tilburg te noemen.

Ik kreeg een mooie stadsplattegrond mee en een fietskaart van Tilburg en zo zou ik de dichtstbijzijnde stadsnatuur aan de Oude Dijk wel bereiken.

Ik verliet het stadskantoor en langs de achterkant van het oude raadhuis liep ik in de richting van de Paleisring. Tegen het raadhuis stonden enorme Platanen. De boomkronen staken zelfs boven het dak uit. Onderweg naar het kantongerecht moest ik stoppen voor een colonne. Deze stoet van Bruine wegmieren hield me even tegen, maar met een flinke stap over de menigte kon ik weer verder.

Linksaf de Bisschop Zwijssenstraat in. Het gazon voor huisnummer 5, naast de pastorie, werd bewoond door Paardebloemen, Duizendblad en Grote weegbree. Iets verder, op het stukje oude muur na de kapel van de Zusters van de Visitatie, hadden Muurvarentjes een leefplekje gevonden. Deze plantjes van slechts enkele centimeter grootte, komen vrijwel alleen voor op oude muren die met oude specie zijn gemetseld. Zulke muren zijn in Tilburg steeds minder te vinden en het plantje is in Tilburg dan ook zeldzaam geworden. Helaas kon ik hier niet te lang bij stilstaan, want ik was op zoek naar de stadsnatuur die zich in het Stadspark zou bevinden.

Langs een diepe bouwput ging ik rechts de Stadsstraat in. In de verte blonk de gouden haan van de kapel in de zon. Twee kauwtjes maakten hun bijnaam ‘torenkraai’ waar en wentelde zich om de toren. Ook zag je de enorme oude beuken en de Moerascypressen in de Muzentuin.

Ik struikelde bijna over Perzikkruid langs het bouwhek waarop twee lieveheersbeestjes liepen, mogelijk op zoek naar een maaltje bladluizen.

Aan de Oude Dijk lag de ingang van het Stadspark. Maar door al het oponthoud onderweg was er geen tijd meer om iets van die stadsnatuur te zien.

Een beetje teleurgesteld was ik wel. Maar dat ging snel over bij de gedachte dat ik eigenlijk al heel veel van die natuur had gezien. Het was meer dan alleen groen en als je je ogen open houdt, is stadsnatuur bijna overal te vinden.

De lezer wordt iedere maand meegenomen op ontdekkingsreis naar de stadsnatuur. Telkens een andere locatie. Zelf meebeleven? Dat kan. Op zaterdag 22 november vertrekt om 11.00 een wandeling van de trap van het paleis-raadhuis aan het Willemsplein in Tilburg.

Deel deze pagina